Σάββατο 7 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ «ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ»
Στο πνεύμα Σανιδά οι διώξεις

Για μια ακόμη φορά «ένιψε τας χείρας της» η κυβέρνηση για την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης

Με σαφή διάθεση να υλοποιήσει την πρόσφατη αντεργατική εγκύκλιο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, σε βάρος των εργατικών κινητοποιήσεων, η αστυνομία, σε συνεργασία με την εισαγγελία προχώρησε στα Γιάννενα σε συλλήψεις έξι εργαζομένων που παλεύουν για την καταβολή των δεδουλευμένων στο εργοστάσιο «Αφοί Γ. ΚΑΡΙΠΙΔΗ ΑΒΕΕ».

Την αντεργατική αυτή ενέργεια κατήγγειλε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσανδράκης ζητώντας να σταματήσει η στήριξη της εργοδοσίας από την αστυνομία και τη δικαιοσύνη. Ο υφυπουργός Εσωτερικών Χ. Μαρκογιαννάκης αρνήθηκε να καταδικάσει το γεγονός και κρύφτηκε πίσω από την «ανεξαρτησία» της δικαιοσύνης. Είπε ότι μετά από «έγκληση» που κατέθεσε η ιδιοκτησία της επιχείρησης, αστυνομικοί, παρουσία και εισαγγελέα πήγαν στο εργοστάσιο όπου διαπιστώθηκε ότι «υπήρξε κατάληψη και εκτός από τους εργαζόμενους ήταν και άλλα άτομα που συμμετείχαν». Με εντολή, είπε απολογητικά, του εισαγγελέα, έγιναν οι έξι συλλήψεις, αλλά μετά από λίγο αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι, πάλι με εντολή του και ισχυρίστηκε ότι η αστυνομία απλώς εκτελεί εντολές της δικαιοσύνης.

Ο Κ. Αλυσανδράκης απαντώντας στον ισχυρισμό του υφυπουργού ότι στον χώρο υπήρχαν «ξένα στοιχεία», τόνισε ότι από τους έξι συλληφθέντες οι πέντε ήταν εργαζόμενοι στην εταιρεία και η μία ήταν μέλος της διοίκησης του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Υπενθύμισε την εγκύκλιο Σανιδά, σύμφωνα με την οποία όσοι κινητοποιούνται απειλούνται με αυτόφωρο και τόνισε ότι «όλο αυτό το σύμπλεγμα κράτους, δικαιοσύνης, αστυνομίας, λειτουργεί αντικειμενικά ως μηχανισμός καταστολής των διεκδικήσεων και κινητοποιήσεων των εργαζομένων». Ο βουλευτής πληροφόρησε τον υφυπουργό ότι οι εργαζόμενοι του εργοστασίου «ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ» δεν πτοήθηκαν και συνεχίζουν τον αγώνα τους.

Στη δευτερολογία του ο Χ. Μαρκογιαννάκης ισχυρίστηκε ότι σε αρκετές περιπτώσεις κινητοποιήσεων η αστυνομία βρίσκεται ανάμεσα «σε δύο πλευρές που αντιδικούν» και έφερε το παράδειγμα του «Τζάμπο», όπου όπως προκλητικά και ψευδώς είπε, η αστυνομία μηνύθηκε και από τους εργαζόμενους και από την εργοδοσία. Πήρε βέβαια την απάντηση από τη βουλευτή του ΚΚΕ Σ. Καλαντίδου, η οποία τόνισε ότι «οι δικαστές δίκασαν δύο φορές το αίτημα του "Τζάμπο" και καμία των εργαζομένων σε βάρος της εργοδοσίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ