Κυριακή 8 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ
Χρειάζεται λαϊκό επαναστατικό κράτος

Με αφορμή τον τελευταίο ανασχηματισμό στην κυβέρνηση του Ούγκο Τσάβες, το ΚΚ Βενεζουέλας επαναδιατύπωσε την αντίληψή του για την πορεία και εξέλιξη της λεγόμενης Μπολιβαριανής Διαδικασίας. Σε συνέντευξη Τύπου, ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Οσκαρ Φιγκέρα, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν αρκούν οι αλλαγές σε πρόσωπα, αυτό που χρειάζεται πρωταρχικά είναι να αλλάξει ο χαρακτήρας του κράτους».

Οπως υπογραμμίζει το ΚΚ Βενεζουέλας, «αυτό που κυριαρχεί στη Βενεζουέλα είναι η αντίληψη του αστικού κράτους και αν δεν αλλάξει αυτό δεν μπορεί να προχωρήσει το λαϊκό επαναστατικό κράτος που θα μεταμορφώσει τις δομές της χώρας. Αν δεν αλλάξουμε αυτήν την αντίληψη, ο κάθε αξιωματούχος που θα τοποθετείται σε έναν οργανισμό θα αναπαράγει το ίδιο αστικό κράτος, την ίδια αστική κουλτούρα». Το στέλεχος του ΚΚ Βενεζουέλας σημείωσε επίσης: «Χρειάζεται να αλλάξουν τα κριτήρια για τους υπεύθυνους, ώστε να γίνονται αποτελεσματικοί ενάντια στη γραφειοκρατία και την κυβερνητική διαφθορά. Πρέπει να κατανοηθεί η αναγκαιότητα των οργανωμένων εργατών που ασκούν εξουσία ενάντια στο αστικό κράτος. Αν αυτό δεν αλλάξει, όποιος και να γίνει υπουργός, δε θα μπορέσει να λύσει τα ζητήματα της αναποτελεσματικότητας, της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας που υπάρχει μέσα στις κρατικές υπηρεσίες και στη βενεζουελάνικη κοινωνία».

Είναι, όμως, και χαρακτηριστικός ο τρόπος που απάντησε ο Ο. Φιγκέρα σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν το ΚΚ Βενεζουέλας είναι διατεθειμένο να πλαισιώσει κάποιο υπουργείο. «Είμαστε μέρος, είπε, αυτής της επαναστατικής διαδικασίας, όχι για τους υπουργικούς θώκους ή προνόμια στην κυβέρνηση και την κρατική διοίκηση. Είμαστε με τη Διαδικασία από θέσεις προγραμματικές, σε σχέση με τη στρατηγική και την τακτική του Κόμματός μας και την εκτίμηση της πολιτικής ιστορικής στιγμής που βιώνουμε. Είμαστε πεπεισμένοι, από την πρώτη στιγμή που δηλώσαμε τη στήριξή μας στον Πρόεδρο Τσάβες και το κυβερνητικό πρόγραμμα, ότι ανοίγονται δυνατότητες για να προχωρήσουμε στην εθνική απελευθέρωση και στη συγκέντρωση δυνάμεων για το σοσιαλισμό».

Και κατέληξε: «Θα είμαστε με αυτήν τη Διαδικασία, ανεξάρτητα αν έχουμε ή δεν έχουμε αξιώματα, από το αν μας φέρονται καλά ή άσχημα. Αυτό που έχει σημασία για εμάς, είναι η ιστορική υπευθυνότητα και δέσμευση με ένα στρατηγικό πρόγραμμα με την εργατική τάξη και το λαϊκό κίνημα στη Βενεζουέλα και σε παγκόσμιο επίπεδο».

Εξάλλου το γεγονός ότι η ταξική πάλη και σύγκρουση θα οξυνθεί σε αυτήν τη λατινοαμερικάνικη χώρα δείχνει και η αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών με μεγάλες εταιρείες τροφίμων του ντόπιου κεφαλαίου, που προσπαθεί να δημιουργήσει τεχνητές ελλείψεις για να ξεσηκώσει λαϊκή δυσαρέσκεια. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το συμβάν που ερευνάται από τις υπηρεσίες της χώρας, μετά την ανεύρεση της σορού ενός βάρβαρα δολοφονημένου εργαζόμενου (γαζωμένος από σφαίρες και καμένος). Εκφράζεται φόβος ότι ανήκει σε εργαζόμενο της αλυσίδας κρατικών σούπερ μάρκετ «Μερκάλ» (πρόκειται για ένα κοινωνικό πρόγραμμα για την τροφοδοσία με φτηνά και ποιοτικά αγαθά πρώτης ανάγκης), τον Φρέντι Ντίας Μερσάνο, 43 χρόνων, που πριν από λίγο καιρό είχε καταγγείλει το γεγονός ότι μεγάλη ποσότητα τροφίμων κατέληξε σε ιδιωτική κλινική (από τις πιο ακριβές στο Καράκας). Είναι και αυτό ένα ακόμη δείγμα της σύγκρουσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απάντηση του ΚΚ Βενεζουέλας στον Τσάβες (2008-10-14 00:00:00.0)
Προειδοποιήσεις Τσάβες για Mercosur (2007-07-05 00:00:00.0)
Στην πάλη για το σοσιαλισμό (2007-03-06 00:00:00.0)
Επίσημη απολογία από τις ΗΠΑ ζητά ο Τσάβες (2006-12-22 00:00:00.0)
Συγχαρητήρια προς το ΚΚ Βενεζουέλας (2006-12-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ