Τρίτη 10 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΨΗΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Στον αστερισμό της εμπορευματοποίησης

Ακόμα κι αν ο Ευαγγελισμός αποκτούσε το δεύτερο αξονικό τομογράφο - που λειτουργούσε ιδιωτική εταιρεία - και πάλι τα βάρη θα έπεφταν στις πλάτες των εργαζομένων, καθώς τη λειτουργία καλούνται να την πληρώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία

Υποταγμένη στην πολιτική της εμπορευματοποίησηςείναι η τεχνολογία και στον τομέα Υγείας

Motion Team

Υποταγμένη στην πολιτική της εμπορευματοποίησηςείναι η τεχνολογία και στον τομέα Υγείας
Πληρώνοντας μόνο ένα ευρώ στις 28/2/2009 θα μπορούσε ο Ευαγγελισμός να έχει στη διάθεσή του το δεύτερο αξονικό τομογράφο που τον λειτουργούσε εδώ και πέντε χρόνια ιδιωτική εταιρεία και με δικό της προσωπικό! Ομως αυτό δεν έγινε δυνατό λόγω των τρομακτικών ελλείψεων προσωπικού, καθώς οι κενές οργανικές θέσεις στον Ευαγγελισμό είναι 1.381. Ετσι στις 28/2/2009, που έληξε η σύμβαση και το μηχάνημα θα μπορούσε να περιέλθει στην κατοχή του Ευαγγελισμού με το συμβολικό ποσό του ενός ευρώ, δεν είχε τους 8 ή 9 τεχνολόγους που θα μπορούσαν να τον λειτουργήσουν. Ετσι τώρα ο αξονικός σταμάτησε να δουλεύει και η διοίκηση εξετάζει τη δυνατότητα πώς θα συνεχίσει η ιδιωτική εταιρεία να λειτουργεί, με το αζημίωτο, τον αξονικό τομογράφο.

Η εγκατάσταση του αξονικού τομογράφου στον Ευαγγελισμό με τη διαδικασία της αυτοχρηματοδότησης έγινε πριν πέντε χρόνια με βάση το νόμο του ΠΑΣΟΚ 2955/2001 (ΦΕΚ 256 Α). Η σύμβαση με την ιδιωτική εταιρεία προέβλεπε τη μίσθωση του αξονικού για τέσσερα χρόνια με το εξής ετήσιο τιμολόγιο: Μέχρι 10.000 αξονικές τομογραφίες η εταιρεία θα παίρνει 47,60 ευρώ ανά πράξη. Για τις επόμενες 5.000 αξονικές η τιμή για κάθε μια τομογραφία θα ήταν 26,48 ευρώ. Απ' τις 15.000 τομογραφίες και πάνω δε θα υπήρχε χρέωση.

Επίσης η σύμβαση προέβλεπε ότι στο τέλος της τετραετίας (28.2.2008) θα μπορούσε να αγοραστεί ο αξονικός έναντι 200.000 ευρώ και το νοσοκομείο να επιβαρυνθεί με τα έξοδα συντήρησης. Τότε - το Φλεβάρη του 2008 - οι διοικητικές υπηρεσίες του Ευαγγελισμού εισηγήθηκαν τη διαπραγμάτευση για την αγορά του αξονικού, αποδεικνύοντας ότι ακόμα και με την πληρωμή των 200.000 ευρώ το νοσοκομείο, στη λογική πάντα της εμπορευματοποίησης, θα είχε όφελος 147.000 ευρώ το χρόνο. Ομως ούτε και αυτό έγινε καθώς δεν υπήρχε ούτε και τότε το απαραίτητο προσωπικό.

Βέβαια, όποια λύση κι αν προκριθεί - καθώς η λειτουργία τέτοιων μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας γίνεται στο πεδίο της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών υγείας - σε κάθε περίπτωση το κόστος θα το πληρώσουν οι εργαζόμενοι είτε άμεσα είτε έμμεσα. Δηλαδή κι αν ακόμα υπήρχαν οι απαραίτητοι τεχνολόγοι και πάλι το κόστος της λειτουργίας του αξονικού θα το επωμίζονταν τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία χρεώνονται με 71,11 ευρώ για κάθε αξονική τομογραφία. Απλώς οι ελλείψεις του προσωπικού, πέρα απ' την ταλαιπωρία που υφίστανται οι ασθενείς μένοντας στην ουρά ή τρέχοντας σε διάφορα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, λειτουργούν άμεσα υπέρ των επιχειρηματιών που καταλαμβάνουν ζωτικούς τομείς των νοσοκομείων στηριζόμενοι στις πολιτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ