Τρίτη 10 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
«Γην και ύδωρ» στο κεφάλαιο

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοθέτημα

Ως ένα ακόμη μέτρο ενίσχυσης του κεφαλαίου, το ΚΚΕ καταψήφισε χτες στη Βουλή το πολυ-νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας με τίτλο «Σύστημα Αϋλων Τίτλων - Διατάξεις για την Κεφαλαιαγορά - Φορολογικά Θέματα». Στο νομοσχέδιο έχει ενσωματωθεί και σειρά τροπολογιών, ανάμεσά τους και αυτή που αφορά επίδομα 500 ευρώ σε συνταξιούχους με οφειλές στεγαστικών δανείων.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, επισήμανε πως παρότι είναι «συρραφή διατάξεων και δεν έχει αρχή», «είναι αντιλαϊκό» αφού «προσφέρει γην και ύδωρ στο κεφάλαιο» ενώ περιέχει ως «κερασάκι στην τούρτα, την ενίσχυση 500 ευρώ στους συνταξιούχους που έχουν στεγαστικά δάνεια». Οπως επισήμανε, το μέτρο είναι ανεπαρκές μπροστά στις πραγματικές ανάγκες και στοχεύει στο να καλλιεργηθεί ένα «ψευδεπίγραφο φιλολαϊκό προφίλ». Πρόσθεσε πως αν η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τους συνταξιούχους, «υπάρχει λύση: Στο 80% του κατώτερου μεροκάματου η σύνταξη» και «ο μισθός στα 1.400 ευρώ». Επίσης σημείωσε ότι το νομοσχέδιο «καλλιεργεί αυταπάτες περί του ότι μπορεί να υπάρξει διαφάνεια και έλεγχος στη χρηματαγορά» μέσω ρυθμίσεων για τον ρόλο της επιτροπής κεφαλαιαγοράς.

Ασκώντας συνολικά κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, έκανε λόγο για «αναποτελεσματικότητα των πακέτων διαχείρισης, προς τις χρηματαγορές, τις επιχειρήσεις και τους μεγάλους ομίλους» η οποία «δεν μπορεί να απαντήσει στις αντιφάσεις του καπιταλιστικού συστήματος». Πρόσθεσε ότι είναι «αντιδραστικός ο χαρακτήρας του ευρωενωσιακού σχεδίου ανάκαμψης» αφού στοχεύει στο «να θωρακίσει την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων» και γι' αυτό «επιταχύνει τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις». Ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι «ο μονόδρομος της ΕΕ δεν αποτελεί μονόδρομο για τους λαούς» και «πρέπει ο λαός με εμπιστοσύνη να ακουμπήσει πάνω στο ΚΚΕ» αφού «επιβεβαιώθηκαν οι θέσεις του» για την πορεία της χώρας στο πλαίσιο της ΕΕ. Αναφορικά με το ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για «πνεύμα συναίνεσης στις αντιλαϊκές επιλογές», τονίζοντας πως «η κυβέρνηση έχει σχέδιο» και όσοι ασκούν κριτική για έλλειψη σχεδίου «προσπαθούν να αποκρύψουν τη στρατηγική συμφωνία τους με το αντιλαϊκό και ταξικό σχέδιο».

Σύμφωνα με τροποποίηση που κατέθεσε στο νομοσχέδιο ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, εξαιρούνται από τη ρύθμιση περί μείωσης των παρεπιδημούντων από 2 σε 0,5%, «τα έσοδα από επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός καζίνο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ