Τρίτη 10 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΘΡΙΑΣΙΟ
Φουντώνει η εργοδοτική επιθετικότητα

Θέσεις εργασίας και δικαιώματα καρατομούνται στο όνομα της κρίσης

Εγκατάλειψη επιχειρήσεων, απολύσεις ακόμα και χωρίς αποζημίωση, διαθεσιμότητες, «εθελούσιες εξόδους», εκβιασμούς, τρομοκρατία και ό,τι άλλο διαθέτει η φαρέτρα του κεφαλαίου για να θωρακίζει και να αυξάνει την κερδοφορία του, είναι όσα έχουν ήδη αρχίσει να βιώνουν και οι εργαζόμενοι της περιοχής του Πειραιά, με πρώτους αυτούς στον κλάδο του ιματισμού και της ναυτιλίας, στο όνομα της κρίσης.

Πριν από μια εβδομάδα, οι ιδιοκτήτες του τσαγκαράδικου «ΧΙΩΤΗΣ», χωρίς να δώσουν λογαριασμό, εγκατέλειψαν ανενόχλητοι την επιχείρηση και εξαφανίστηκαν! Οι 32 εργαζόμενοι έμειναν στον αέρα χωρίς αποζημίωση, ενώ τους οφείλονται ακόμα δεδουλευμένα, το επίδομα άδειας και άλλα. Ακριβώς την ίδια «πατέντα» εφάρμοσε και η ιδιοκτήτρια του τσαγκαράδικου ΒΙΟΓΙΑΝ, Γιανναράκου, καθώς στις 21 Γενάρη με πρόσχημα την κρίση έβαλε «λουκέτο» εγκαταλείποντας, επίσης χωρίς αποζημίωση και χωρίς την καταβολή όλων των δεδουλευμένων, τους 21 εργαζόμενους. Χτες, οι εργαζόμενοι της επιχείρησης ΧΙΩΤΗΣ έκαναν γενική συνέλευση με παρουσία της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΟΕΚΙΔΕ) για να καθορίσουν τα αγωνιστικά τους βήματα.

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο της ναυτιλίας, από τα πρώτα στοιχεία που έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν η αγωνιστική παράταξη της ΔΑΣ Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό και η Επιτροπή Αγώνα που έχει συγκροτηθεί, φαίνεται πως έχει αρχίσει «σφαγή» σε θέσεις εργασίας και εργασιακά δικαιώματα. Πιο ειδικά, ήδη έχουν κλείσει δύο μεταφορικές εταιρείες (ΚΟΝΤΟΣ και ΜΠΑΛΚΑΝ), πετώντας στην ανεργία 30 εργαζόμενους, από τους οποίους αρκετοί χωρίς αποζημίωση.

Συνολικά, το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει 40 απολύσεις υπαλλήλων από τις εταιρείες ΖΙΜ, ΒΕΝΙΕΡΗΣ, ΓΚΛΟΜΠΑΛ, ΕΡΙΚ, ΚΑΟΥΚΙ, ΑΔΑΜΗΣ κ.ά., ενώ η ΜΑΕΡΣΚ (MAERSK) πέταξε στο δρόμο με τη μέθοδο των «εθελούσιων εξόδων» 100 εργαζόμενους από τα γραφεία της σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη! Επίσης η εταιρεία ΑΔΑΜΗΣ έθεσε σε διαθεσιμότητα και 6 εργαζόμενους. Για την ακτοπλοΐα αναφέρει ότι είναι μεγάλες οι καθυστερήσεις πληρωμής των μισθών όπως στην εταιρεία του εφοπλιστή Αγούδημου, που οφείλει στους υπαλλήλους τους μισθούς Γενάρη - Φλεβάρη.

Στο Θριάσιο

Στο Θριάσιο, οι επιχειρήσεις της περιοχής ήταν από τις πρώτες που προχώρησαν σε απολύσεις όπως στις ΕΤΕΜ, Ναυπηγεία Ελευσίνας, ΧΑΛΥΨ, ΤΙΤΑΝ, ΜΠΗΤΡΟΣ, «Ελληνική Χαλυβουργία» κ.ά. αλλά και στο μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας όπως ΑΒΕΛΟΝ, ΑΛΚΟ κ.ά. Σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστών, από τους δήμους της περιοχής έχουν απολυθεί 135 συμβασιούχοι. Συμβασιούχοι απολύθηκαν ακόμα από τον ΚΑΝΑΚΗ και τη «Χαλυβουργική». Η «Ελληνική Χαλυβουργία» έκλεισε για ένα μήνα με χορήγηση υποχρεωτικών αδειών. Σύμφωνα με πληροφορίες, νέες απολύσεις καταγράφηκαν τις περασμένες μέρες στις επιχειρήσεις ΜΠΗΤΡΟΣ, ΤΕΧΝΟΚΑΝ και σε αποθήκες logistics, ενώ έγινε και μείωση μισθών και εκ περιτροπής εργασία στην επιχείρηση κατασκευής ειδών κιγκαλερίας ΚΟΝΒΕΞ και εκκλησιαστικών ειδών «Βροχίδης».

Οπως τέλος έγινε γνωστό, η επιχείρηση ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ ΑΕΒΕ (χημικά προϊόντα) έκλεισε το παράρτημά της στο Λαύριο και απέλυσε και τους 19 εργαζόμενους. Η επιχείρηση υποστηρίζει ότι κλείνει το εργοστάσιο γιατί δεν ανανεώθηκε η άδεια λειτουργίας της από τη Νομαρχία. Βέβαια, η επιχείρηση μόλις πριν ένα μήνα είχε απολύσει έξι εργαζόμενους, ενώ διαθέτει πολλά ακόμα εργοστάσια όπου θα μπορούσε να μεταφέρει τους εργαζόμενους. Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου σε παρέμβασή του κάλεσε τους εργαζόμενους να μην αποδεχτούν τις απολύσεις τις οποίες χαρακτηρίζει παράνομες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε θέσεις μάχης ενάντια στις απολύσεις και την απληρωσιά (2023-10-06 00:00:00.0)
Στον αέρα οι εμποροϋπάλληλοι στα «Sprider» (2013-10-22 00:00:00.0)
Οριστικά στο δρόμο οι εργαζόμενοι (2008-01-13 00:00:00.0)
Τρομοκρατική απόλυση συνδικαλιστή (2001-11-14 00:00:00.0)
Αντιμέτωποι με τη βία! (1995-02-11 00:00:00.0)
Κομπίνες με θύματα τους εργαζόμενους (1995-01-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ