Τετάρτη 11 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Απορίας άξιον

Το ΕΣΡ δεν πήρε θέση χτες για τα μαγνητοσκοπημένα δελτία ειδήσεων, επικαλούμενο... νομική τεκμηρίωση

Απορίες δημιουργεί η τακτική του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, να ψάχνει και να αναζητά νομική τεκμηρίωση για να πει το αυτονόητο, ότι δηλαδή τα δελτία ειδήσεων δεν πρέπει να είναι μαγνητοσκοπημένα, αλλά ζωντανά.

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ για τη μετάδοση μαγνητοσκοπημένων δελτίων ειδήσεων που μεταδίδουν ο ALPHA και το STAR είπε ότι ανατέθηκε στο νομικό του ΕΣΡ να «ψάξει να βρει εάν μπορούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί να μεταδίδουν μαγνητοσκοπημένα δελτία ειδήσεων». Σύμφωνα με το νόμο, οι τηλεοπτικοί σταθμοί γενικού περιεχομένου εθνικής εμβέλειας πρέπει στο πρόγραμμά τους να περιλαμβάνουν «καθημερινά τακτά πρωτότυπα δελτία ειδήσεων, συνολικής ημερήσιας διάρκειας μίας τουλάχιστον ώρας».

Οι εκπρόσωποι του ALPHA είχαν ενημερώσει το ΕΣΡ για «περιστολές» και «περικοπές», που έχουν αντανάκλαση όχι μόνο στο πρόγραμμα του σταθμού, αλλά και στη μείωση του προσωπικού. Οι εκπρόσωποι του ALPHA, όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΣΡ, επικαλέστηκαν και για τις απολύσεις οικονομικές ζημιές του σταθμού. Στο μεταξύ το ΕΣΡ ακόμα... «ερευνά» την αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης του σταθμού, ο οποίος εδώ και καιρό ανήκει στο γερμανικό όμιλο RTL. Να υπενθυμίσουμε ότι την παρέμβαση του ΕΣΡ για τις «αυθαίρετες αποφάσεις της εργοδοσίας» σε βάρος των εργαζομένων, καθώς και για τη μετάδοση μαγνητοσκοπημένων δελτίων ειδήσεων είχε ζητήσει η ΕΣΗΕΑ.

Το ΕΣΡ στη χτεσινή του συνεδρίαση επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 185.000 ευρώ. Συγκεκριμένα:

Πρόστιμο 75.000 ευρώ επέβαλε το ΕΣΡ στον ΑΝΤΕΝΝΑ για την εκπομπή η «Στιγμή της αλήθειας» με την Ευγενία Μανωλίδου (13/11/08, 25/12/08 και 22/1/09) για χαμηλή ποιοτική στάθμη. Αξίζει να σημειωθεί ότι τρία μέλη του ΕΣΡ, οι Εύη Δεμίρη, Ιρις Αυδής και Γιάννης Παπακώστας πρότειναν την οριστική διακοπή της εκπομπής, ενώ ο πρόεδρος του ΕΣΡ πρότεινε την επιβολή προστίμου 300.000 ευρώ.

Πρόστιμο 30.000 ευρώ κατά πλειοψηφία επιβλήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό STAR για την εκπομπή «Πρωινή Μελέτη» που παρουσίασε την Αγγελική Ηλιάδου αμέσως μετά τη δολοφονία του ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου Μπάμπη Λαζαρίδη. Η ποινή επιβλήθηκε για αδιάκριτη παρέμβαση στον προσωπικό πόνο και πένθος. Πρόστιμο 15.000 ευρώ επιβλήθηκε στο «Ξάνθη TV» γιατί δεν προσκόμισε στοιχεία που προβλέπονται από το νόμο. 30.000 ευρώ πρόστιμο «εισέπραξε» και το «Sat ΤV» του Νομού Σάμου επειδή ο ιδιοκτήτης του, Αλέξανδρος Καρπάθιος, δε μεταβίβασε εντός τριών μηνών, όπως όφειλε, τις μετοχές που απέκτησε. Από τον Αλ. Καρπάθιο είχε ζητηθεί ήδη από το 2006 να προχωρήσει στη μεταβίβαση, από τη στιγμή που δεν προσκόμισε στο ΕΣΡ τα οικονομικά στοιχεία, που του είχαν ζητηθεί. Επίσης, πρόστιμο 5.000 ευρώ επιβλήθηκε στο «Life FM» για τη μετάδοση ανακριβών ειδήσεων, 15.000 ευρώ στο «EXTRA CHANEL» για έμμεση διαφήμιση και 15.00 στο «Αρχιπέλαγος TV» του Νομού Λέσβου για παράλειψη προσκόμισης ροής προγράμματος.

Την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρος του ΕΣΡ είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Εσωτερικών Κ. Γκιουλέκα και τον ενημέρωσε, όπως είπε ο Ιωάννης Λασκαρίδης, «πλήρως για τη λειτουργία του ΕΣΡ». Προχθές επίσης ο πρόεδρος του ΕΣΡ είχε στη Βουλή συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής, τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο και τον υφυπουργό Εσωτερικών Κ. Γκιουλέκα για το ραδιόφωνο της ΒΟΥΛΗΣ, σε σχέση με τις συχνότητες που θα εκπέμψει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ