Πέμπτη 12 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΥΠΠΟ
Δεν υποκύπτουν σε εκβιασμούς

Στο πλευρό των αγωνιζόμενων συμβασιούχων από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ στο πλευρό των αγωνιζόμενων συμβασιούχων
Το ΠΑΜΕ στο πλευρό των αγωνιζόμενων συμβασιούχων
Ξεγυμνώνεται μπροστά στα μάτια των εργαζομένων του ΥΠΠΟ η αντεργατική κυβερνητική πολιτική και ο ρόλος των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών. Απέναντι σ' αυτό το κοινό «μέτωπο», οι συμβασιούχοι, πιο μαζικά και οργανωμένα, προχωρούν σήμερα σε νέες κινητοποιήσεις και σε αποκλεισμό της Ακρόπολης.

Χτες το πρωί, στην Ακρόπολη, στο πλευρό των αγωνιζόμενων συμβασιούχων βρέθηκε το ΚΚΕ, με την βουλευτή του Εύα Μελά, και μεγάλη αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ Δημοσίου, με πανό και ντουντούκα που καλούσε τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν σε εκβιασμούς και να απαιτήσουν μόνιμη δουλειά, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για όλους. Το αγωνιστικό «παρών» έδωσαν και συμβασιούχοι της ΒΔ Ελλάδας.

Η απόπειρα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ να διασπάσει τους συμβασιούχους με την προχτεσινή ανακοίνωση ότι ...«λύνεται» το πρόβλημα της μισθοδοσίας των εργαζομένων με δικαστικές αποφάσεις έπεσε στο κενό, αφού η εν λόγω τροπολογία δεν ανακοινώνεται και δε λύνει παρά μόνο το αυτονόητο: Οι 670 συμβασιούχοι που εργάζονται απλήρωτοι από τον περασμένο Νοέμβρη... θα παίρνουν το μισθό τους, αλλά δεν εξασφαλίζουν τίποτε περισσότερο από τη συνέχιση της απάνθρωπης εργασιακής ομηρίας, όπως και οι χιλιάδες άλλοι συνάδελφοί τους!

Αυτήν την πραγματικότητα επιχειρεί, τα τελευταία 24ωρα, να κρύψει το ΥΠΠΟ σε άμεση «συνεργασία» με τη συμβιβασμένη ηγεσία της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων (ΠΟΕ - ΥΠΠΟ), η οποία, σε χτεσινή της ανακοίνωση ζητά το άνοιγμα της Ακρόπολης, επειδή ο υπουργός... «επιλύει (...) το πρόβλημα»!!! Προσπαθούν, επιπλέον, να σύρουν τους συμβασιούχους ακόμη βαθύτερα στην εργασιακή και πολιτική ομηρία, προτείνοντας να πληρώνονται οι μισθοί μέσω του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, το οποίο διαχειρίζεται ουσιαστικά η Ομοσπονδία. Ομως, η μοναδική εξασφαλισμένη χρηματοδότηση που έχει απομείνει στο Ταμείο μετά την κατάργηση του Ειδικού Λογαριασμού, μέσω του οποίου πληρωνόταν το πολιτιστικό επίδομα, είναι ένα ποσοστό των εσόδων του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων. Ετσι, κανείς δεν εγγυάται την απρόσκοπτη καταβολή των μισθών, και τίποτα δεν αλλάζει στο εργασιακό καθεστώς τους. Αντίστοιχη πρόταση κατέθεσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαφορά να πληρώνει τους συμβασιούχους το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων. Ωστόσο, με προηγούμενες τροπολογίες το ΤΑΠ καλείται να κλείσει διάφορες λογιστικές «τρύπες» στο ΥΠΠΟ, χωρίς να έχει χρήματα για τις απαλλοτριώσεις και τα αρχαιολογικά έργα. Ομοσπονδία, ΥΠΠΟ και ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν τον αγώνα των συμβασιούχων σε διαχειριστικές λογικές.

Το «κερασάκι» ήταν η χτεσινή κατάπτυστη ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, σύμφωνα με την οποία «μια πολύ μικρή μειοψηφία συμβασιούχων» κλείνει την Ακρόπολη παρά την «υπουργική δέσμευση», «παγιδεύουν τους συναδέλφους τους», «δεν υπηρετούν τον πολιτισμό, αλλά ακραίες κομματικές σκοπιμότητες» και ...«τους παραδίδουμε στην κρίση του ελληνικού λαού»! Είχε προηγηθεί η απαίτηση του γγ του ΥΠΠΟ, Θ. Δραβίλλα, να σταματήσει ο αποκλεισμός, προκειμένου να συναντηθεί αντιπροσωπεία συμβασιούχων μαζί του. Οι συμβασιούχοι φυσικά δεν άνοιξαν την Ακρόπολη και η αντιπροσωπεία τους δεν έγινε δεκτή!

Τη θεσμική του κάλυψη στο «μέτωπο» εναντίον των συμβασιούχων έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας, ο οποίος ναι μεν «κατανοεί απολύτως τις διαμαρτυρίες», «τα αιτήματά τους και τους αγώνες που κάνουν» ...αλλά όχι τον αποκλεισμό της Ακρόπολης.

Απαντώντας στις προκλήσεις τα σωματεία των συμβασιούχων, σε κοινή τους ανακοίνωση σημειώνουν, μεταξύ άλλων, ότι η κινητοποίηση είναι πανελλαδική, στηρίζεται σε αποφάσεις γενικών συνελεύσεων και ότι «αυτοί που υπηρετούν τον Πολιτισμό είναι οι άνθρωποι που επί σειρά ετών εργάζονται με συμβάσεις, με αβέβαιο εργασιακό μέλλον και όχι η εκάστοτε πολιτική ηγεσία που συστηματικά αγνοεί τις πραγματικές ανάγκες της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας». Και απαιτούν: Αμεση, χωρίς όρους κατάργηση του 24μηνου, καταβολή των δεδουλευμένων με μόνιμη και διαφανή λύση, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων του ΥΠΠΟ.

Η αποκάλυψη της κοροϊδίας της ηγεσίας του ΥΠΠΟ για το «μέλλον» των εργαζομένων με συμβάσεις έργου, έρχεται... από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων του ίδιου του υπουργείου! Ο Α. Σαμαράς «καθησύχαζε» τους συμβασιούχους ότι ...υπάρχει και το ΕΣΠΑ (Δ' ΚΠΣ) και ότι θα συνεχίσουν να δουλεύουν. Αλλά έγγραφο της Διεύθυνσης (27/2/2009), αναφέρει ρητώς, ότι «εάν ο εργαζόμενος έχει υπερβεί το 24μηνο μπορεί να συνεχίσει στο ίδιο έργο αν αυτό είναι κοινοτικό, δεν μπορεί όμως να προσληφθεί σε άλλο έργο του ΥΠΠΟ, ακόμη και αν αυτό είναι κοινοτικό»! Δηλαδή, απολύονται...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ