Παρασκευή 13 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΒΟΥΛΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ζήτησε συστράτευση στους στόχους των ιμπεριαλιστικών οργανισμών

Eurokinissi

Με τις ...συναινετικές συνταγές που απευθύνει για την οικονομία εμφανίστηκε και για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, κάνοντας λόγο για συστράτευση κάτω από τους εθνικούς στόχους. Παράλληλα, απέκλεισε τόσο το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών όσο και το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών.

Ο πρωθυπουργός αποσαφήνισε το στίγμα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, εμμένοντας στις λογικές πρόσδεσης στους στόχους των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών και φυσικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε, «επιδιώξαμε και επιδιώκουμε διαρκή αναβάθμιση των σχέσεών μας με όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής οικογένειας, που αποτελεί τη βάση της γενικότερης πολιτικής μας, με τις Ηνωμένες Πολιτείες που αποτελούν ιστορικό σύμμαχο και βέβαια φιλοξενούν ένα δυναμικό τμήμα του οικουμενικού ελληνισμού». Εκανε λόγο επίσης για συνεργασία «με τη Ρωσία αλλά και με την Κίνα, που βγαίνει δυναμικά στην παγκόσμια σκηνή, με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, του Καυκάσου, του αραβικού κόσμου, της Μέσης Ανατολής, της Μεσογείου, που αποτελούν και την ευρύτερη γειτονιά μας».

Ο Κ. Καραμανλής παρουσίασε ως επιτυχία τη συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ανά τον κόσμο τονίζοντας: «Επενδύσαμε και επενδύουμε σταθερά στην ανάδειξη του διεθνούς ρόλου της χώρας. Είμαστε παρόντες στις διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές που πραγματοποιούνται με εντολή του ΟΗΕ, στο Κόσσοβο, στον Λίβανο, στο Αφγανιστάν, αλλά και στις διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση της πειρατείας».

Επίσης, αναφέρθηκε εκτενώς στην εμπλοκή της χώρας στις καπιταλιστικές ισορροπίες αναφορικά με την ενέργεια λέγοντας: «Εφαρμόζουμε πολιτική αμφίπλευρης διαφοροποίησης των πηγών και των δρόμων ενέργειας προς όφελος ολόκληρης της Ευρώπης. Απτό αποτέλεσμα ήταν και το γεγονός ότι μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε, χωρίς τα προβλήματα που είχαν άλλες χώρες, την πρόσφατη εμπλοκή στη διοχέτευση φυσικού αερίου. Πετύχαμε διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες που αναβαθμίζουν το γεωπολιτικό ρόλο της χώρας, συμβάλλουν στην εδραίωση της ειρήνης και φέρνουν στον τόπο μας έσοδα και θέσεις δουλειάς».

Ο Κ. Καραμανλής επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει αποκλειστικά στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ τα θέματα των σχέσεων με την Τουρκία αλλά και την ΠΓΔΜ. Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις υποστήριξε ότι «ο δρόμος της Τουρκίας προς την Ευρώπη, όσο και η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων προϋποθέτουν τη λύση του Κυπριακού», ενώ για την ΠΓΔΜ ανέφερε ότι μετά τη διάσκεψη του Βουκουρεστίου «πρόσκληση για την ένταξη του γειτονικού κράτους στην ευρωατλαντική οικογένεια προϋποθέσει λύση στην εκκρεμότητα του ονόματός του».

Υπό το πρίσμα της διεθνούς κρίσης αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στο θέμα της οικονομίας λέγοντας: «Είναι γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζει σήμερα, όπως ολόκληρος ο κόσμος, σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα εξαιτίας της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης. Η ζώνη του ευρώ βρίσκεται ήδη σε ύφεση, σε βαθιά ύφεση».

Ο Κ. Καραμανλής εστίασε και στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ ότι «επιμένει σε μια στάση ανευθυνότητας και βουλιμίας για εξουσία. Επιμένει να θυσιάζει το συλλογικό συμφέρον σε κομματικές σκοπιμότητες (...). Μιλά για σχέδιο, αλλά διαθέτει μόνο ευχολόγια. Δήθεν θέσεις, που και ανεφάρμοστες είναι και, τις περισσότερες φορές, αντίθετες με τις κοινοτικές μας υποχρεώσεις».

Αναφερόμενος στις εκλογές είπε ότι «οι συνεχείς αναφορές σε εκλογές, σε τελική ανάλυση, βλάπτουν το συμφέρον της χώρας. Η χώρα διαθέτει κυβέρνηση. Η κυβέρνηση διαθέτει αυτοδύναμη συμπαγή πλειοψηφία που στηρίζει το κυβερνητικό έργο», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «δε σκέπτεται» το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Τέλος, αναφέρθηκε και στα σενάρια συνεργασίας με το ΛΑ.Ο.Σ. σημειώνοντας: «Δεν υπάρχει θέμα κυβερνητικής συνεργασίας. Αποκλείονται συνεργασίες με χώρους, με τους οποίους μας χωρίζουν μεγάλες, πολύ μεγάλες πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ