Παρασκευή 13 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Συνταγή διάσωσης του συστήματος

Σε άρθρο που δημοσιεύει χτες η «Αυγή» με τίτλο: «Ο άλλος δρόμος για την έξοδο απ' την κρίση», επικαλείται κάποιον Αμερικανό καθηγητή οικονομίας, ονόματι David Kotz, ο οποίος «ασκώντας κριτική στην πολύ πιο προωθημένη, σε σχέση με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, παρέμβαση Ομπάμα στην Οικονομία, παραθέτει 9 σημεία για άμεση εφαρμογή».

Αυτά τα 9 σημεία του κ. καθηγητή, η «Αυγή» τα πλασάρει σαν τον «άλλο δρόμο για την έξοδο από την κρίση», προφανώς υιοθετώντας τα. Θα βγούμε, λοιπόν, απ' την καπιταλιστική οικονομική κρίση, αν το κράτος γίνει «εργοδότης έσχατης λύσης» και προσλάβει όσους δε βρίσκουν δουλειά, αν ενισχυθεί νομοθετικά το δικαίωμα εγγραφής στο συνδικάτο, αν επιστρέψουμε σε ένα προοδευτικό εισοδηματικό φορολογικό σύστημα, αν επιτραπεί σε όσους κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους να παραμείνουν σ' αυτά ως ενοικιαστές, αν μετατραπεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε μέρος του δημόσιου τομέα. Ακόμα, αν αυξηθούν οι συντάξεις, αν καθιερωθεί ένα εθνικό σύστημα Υγείας χρηματοδοτούμενο μέσω φορολογίας, αν είναι δημόσια δωρεάν η τριτοβάθμια εκπαίδευση και τέλος αν καθιερωθεί ένα εντατικό πρόγραμμα μετασχηματισμού του συστήματος ενέργειας και μεταφορών σύμφωνο με την ανάγκη μείωσης των εκπομπών αερίου. Για τις επιχειρήσεις στους αντίστοιχους τομείς κουβέντα.

Αυτός, λοιπόν, κατά την «Αυγή» είναι δρόμος εξόδου απ' την κρίση. Στην πραγματικότητα, δεν είναι ούτε χαραμάδα εξόδου από καμιά κρίση, αλλά είναι άλλη μια πολύ γνωστή συνταγή διάσωσης του συστήματος της εκμετάλλευσης που έχει δοκιμαστεί σε άλλες εποχές και σε άλλες συνθήκες. Μόνο που είναι ουτοπία και γι' αυτό επικίνδυνη, ακριβώς γιατί δεν μπορεί να εφαρμοστεί, λόγω απελευθέρωσης του κεφαλαίου, αλλά ακόμη και αν στην «έσχατη» περίπτωση εφαρμοστεί, πάλι καπιταλισμός θα είναι, πάλι τα ίδια προβλήματα και βάσανα θα έχουν οι εργαζόμενοι. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο οπορτουνισμός ξαναζεσταίνει παλιές συνταγές των αστών και τις σερβίρει για καινούργιες. Για να εξωραΐσει το σύστημα χειραγωγώντας λαϊκές δυνάμεις σ' αυτό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ