Παρασκευή 13 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Υπέρ της λύσης» τάσσεται ο Ταλάτ

«Μια "κυβέρνηση", που θα είναι υπέρ της λύσης του Κυπριακού», δήλωσε ότι επιθυμεί στην ηγεσία του «κράτους» των κατεχομένων περιοχών της Κύπρου, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, επειδή - όπως είπε - τάσσεται και ο ίδιος υπέρ της λύσης.

Σε συνέντευξή του, στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο κ. Ταλάτ κάλεσε τα τουρκοκυπριακά κόμματα «να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους», να τοποθετηθούν σαφώς αν υποστηρίζουν, ή όχι, διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και αν αποδέχονται το πλαίσιο, που συζητείται, για «συνεταιρικό διζωνικό, δικοινοτικό κράτος που θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα».

Για δε την περίπτωση που δε συμφωνούν με τις θέσεις αυτές, κάλεσε τους αρχηγούς των κομμάτων να ανακοινώσουν ότι υποστηρίζουν την αρχή πως «η μη λύση είναι λύση» ή ότι «το Κυπριακό θα λυθεί στη βάση των δύο κρατών». Η εθνικιστική εφημερίδα «Βολκάν», σχολιάζοντας τις θέσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, τον κατηγόρησε ότι διχάζει το λαό σε αυτούς που επιθυμούν τη λύση και σε κείνους που δεν την επιθυμούν.

Συνάντηση Αντρου Κυπριανού με τον Βρετανό ύπατο αρμοστή

Ο Βρετανός ύπατος αρμοστής δήλωσε ότι η χώρα του θέλει να δει μια πιο ξεκάθαρη θέση της Τουρκίας στο Κυπριακό και εξέφρασε την ευχή μετά τις εκλογές στην Τουρκία να υπάρξει μία καλύτερη προσέγγιση της χώρας στο πρόβλημα. Ο κ. Μίλιετ απαντούσε σε ερώτηση, ύστερα από συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού, πως η Βρετανία μπορεί να επηρεάσει τη στάση της Αγκυρας στο Κυπριακό.

Είπε ότι σε επίπεδο υπουργών γίνονται πολλές επαφές στην Αγκυρα με Τούρκους αξιωματούχους.

Ο κ. Μίλιετ δήλωσε ότι η συνάντηση ήταν εποικοδομητική και υπενθύμισε τη συμφωνία του Βρετανού πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Χριστόφια για παροχή βοήθειας από τη Βρετανία για την εξεύρεση λύσης. Είπε ακόμα ότι η λύση θα πρέπει να προέρχεται από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι με τον Βρετανό διπλωμάτη συμφώνησαν ότι υπάρχουν τώρα καλύτερα δεδομένα, τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Τόνισε ότι «η λύση θα πρέπει να βασίζεται σε αρχές που συμφωνήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια με τη διεθνή κοινότητα» και ότι μία ενδεχόμενη συμφωνία θα πρέπει να προέρχεται από τους Κυπρίους, ώστε να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.

Ετοιμάζονται οι επιχειρηματίες

Στο μεταξύ, επιχειρηματίες από την Τουρκία, την Ελλάδα και την Κύπρο, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, συμμετείχαν χτες σε συνέδριο, στην κατεχόμενη Κηρύνεια, στο οποίο εξετάστηκαν οι οικονομικές προοπτικές που θα δημιουργηθούν σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού.

Ο γενικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου, Μιχάλης Πήλικος, δήλωσε ότι πρόκειται για την πρώτη συνάντηση, σε ανώτατο επίπεδο, επί κυπριακού εδάφους και πρόσθεσε πως οι Τουρκοκύπριοι και οι Τούρκοι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν θετικά την προοπτική ενοποίησης της κυπριακής οικονομίας.

Ειδικά, σε ό,τι αφορά τους Τούρκους, τόνισε πως υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για αξιοποίηση της κυπριακής ναυτιλίας και της υπάρχουσας υποδομής για σκοπούς διαμετακομιστικού εμπορίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ