Τετάρτη 18 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η κρίση προσφέρει επιχειρηματικές ευκαιρίες...

Τα προνόμια και τα κίνητρα που έχει θεσμοθετήσει για το μεγάλο κεφάλαιο διαφημίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, στην προσπάθειά της να προσελκύσει στη χώρα ξένες επενδύσεις.

Αυτό ήταν το αντικείμενο της χτεσινής εκδήλωσης του Invest in Greece (πρώην ΕΛ.ΚΕ), όπου και μίλησε ο υφυπουργός Οικονομίας Θ. Μπούρας. Αποδεικνύεται, και με τον τρόπο αυτό, ότι η κυβέρνηση δεν έχει αποστεί καθόλου από τις αντιλαϊκές της επιλογές. Απλώς, με αφορμή την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης, πιπιλίζει την καραμέλα της συναίνεσης, επιδιώκοντας να στοιχίσει τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις πίσω από τις αντιλαϊκές της, βαθιά φιλομονοπωλιακές, επιλογές. Ενδεικτική των προθέσεων ήταν και η επισήμανση του υφυπουργού Οικονομίας προς τους επιχειρηματίες ότι «...η κρίση κρύβει και ευκαιρίες. Ευκαιρίες σε θεσμικό, μεταρρυθμιστικό, αναπτυξιακό, επενδυτικό και επιχειρηματικό επίπεδο». Το μόνιμο μέλημά τους είναι πώς οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται σε συνθήκες οικονομικής κρίσης για να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Αναλύοντας τη φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης, «διαμόρφωσης ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για τις ξένες επενδύσεις», μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη φορολογική μεταρρύθμιση, που οδήγησε στη μείωση των συντελεστών φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων από το 35% στο 25%. Στην ψήφιση του νέου επενδυτικού νόμου που παρέχει νέα προκλητικά κίνητρα στις επιχειρήσεις, ώστε οι τελευταίες να πραγματοποιούν επί της ουσίας επενδύσεις με κρατικό χρήμα. Στη θεσμοθέτηση των ΣΔΙΤ, μέσω των οποίων ιδιωτικοποιούνται υποδομές και υπηρεσίες του δημόσιου τομέα. Στην αξιοποίηση από την πλευρά των επιχειρήσεων του ΕΣΠΑ 2007 - 2013, συνολικού ύψους (κοινοτικοί συν εθνικοί πόροι) 40 δισ. ευρώ και, τέλος, στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης (ΟΤΕ, ΟΛΠ, «Ολυμπιακή Αεροπορία»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ