Τρίτη 24 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ηρθαν από όλη τη χώρα

Διαδηλωτές από πολλές περιοχές της χώρας μίλησαν για την απόφασή τους να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο

Το αγωνιστικό σάλπισμα του ΠΑΜΕ ξεσήκωσε στο πόδι εργαζόμενους, αγρότες και επαγγελματοβιοτέχνες από πολλές περιοχές της χώρας, οι οποίοι βρέθηκαν στην Αθήνα και πορεύτηκαν αγωνιστικά. Οι ίδιοι μίλησαν στο «Ρ» για την επιλογή τους και για τη συνέχεια.

«Εδώ μαζί με το ΠΑΜΕ, γιατί είναι η ελπίδα μας», είναι η πρώτη φράση του Μιλτιάδη Τσαμαλή, συνταξιούχου από την Κόρινθο. «Είμαστε αποφασισμένοι να σταματήσουμε αυτή την πολιτική. Και για να γίνει αυτό πρέπει να αγκαλιάσουμε το ΠΑΜΕ. Η ιστορία στη ΓΣΕΕ με στις "ντουφεκιές" της πρέπει να τελειώσει. Στο ΠΑΜΕ είναι οι τίμιοι συνδικαλιστές που αγωνίζονται για τα συμφέροντά μας».

Ο Νίκος Κότζης, υπάλληλος από το Κιάτο, θα συμπληρώσει: «Μας έφερε εδώ η ακρίβεια, η φτώχεια, η ανεργία, το χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις, οι αυξήσεις στα καύσιμα, η ίδια η ζωή. Η ζωή που θέλουμε εμείς και όχι αυτή που μας έχει στρώσει η κυβέρνηση και οι συμβιβασμένες ηγεσίες. Το ΠΑΜΕ πρέπει να κλιμακώσει αυτόν τον αγώνα».

Σε ένα από τα πούλμαν της Κορίνθου, βρίσκονται μαθητές. Ο Κώστας Στεργιόπουλος, μαθητής της πρώτης Λυκείου, εξηγεί γιατί βρέθηκε στην Αθήνα: «Ο πατέρας μου ήταν ένα χρόνο χωρίς δουλιά και ξέρω τι θα πει ανεργία. Τι θα πει να μην έχει τα δίδακτρα για φροντιστήρια. Επομένως, ξέρω τη σημασία που έχει το σύνθημα 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο. Αυτός που σήμερα μπορεί να παλέψει κατά σε όλα αυτά είναι το ΠΑΜΕ. Και νομίζω ότι άργησε να συγκροτηθεί».

Ο Θανάσης Πρασσάς, οικοδόμος, που ήρθε από την Ηλεία λέει: «Ο αγώνας αυτός είναι μονόδρομος για μας. Τα δικαιώματά μας τα τινάζουν στον αέρα. Η ανεργία και η ακρίβεια τρέχουν. Δεν μπορούμε να μείνουμε απλοί θεατές. Ολοι οι εργαζόμενοι πρέπει να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ και να δυναμώσουν τα συνδικάτα τους».

Από την Καλαμάτα, ο Αντώνης Παπαφλέσας αναφέρει: «Η Καλαμάτα έχει ανεργία 30%, το λάδι και το κρασί δεν έχουν τιμή. Μας τα παίρνουν τσάμπα. Τα δικαιώματα των εργαζομένων τα αφαιρούν. Πού θα πάει το πράμα; Πρέπει να τους σταματήσουμε».

Από τη Ζάκυνθο, ο Θανάσης Καραγιάννης, υδραυλικός, θα πει: «Ολη μου τη ζωή αγωνίζομαι για 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο, για σύνταξη σε ανθρώπινη ηλικία για να πάμε, δηλαδή, μπροστά. Δε θα τους αφήσουμε να πάνε πίσω. Να ξεκινήσουμε από το μηδέν. Σήμερα που θα φύγουμε από δω θα συνεχίσουμε τη μάχη στο νησί. Δεν έχουμε άλλη επιλογή».

Ο Γιώργος Στραβού, δημόσιος υπάλληλος από την Κοζάνη, έδωσε απάντηση στο «γιατί», όλοι αυτοί οι άνθρωποι άφησαν τα σπίτια - έστω και για μια μέρα - και ήρθαν στην πρωτεύουσα: «Ηρθαμε εδώ για να διαδηλώσουμε ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική λαίλαπα, που με τα αντεργατικά μέτρα της θίγει τους εργαζόμενους, τους απλούς μεροκαματιάρηδες».

Από την Πτολεμαΐδα, ήρθε ο Πέτρος Ταταρίδης που δουλεύει στα λιγνιτωρυχεία. Είναι παντρεμένος με ένα παιδί και, μιλώντας στο «Ρ», είπε ότι «με ένα μισθό ίσα - ίσα που μπορείς να επιβιώσεις. Αν δε δουλεύουν δύο άτομα μέσα σε ένα σπίτι, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και σε λίγο καιρό και τρεις μισθοί δε θα φτάνουνε».

Ο Κώστας Βογιατζής δουλεύει στα Πλαστικά Θράκης. Νέος άνθρωπος, με όρεξη για αγώνα και ζωή. Ηρθε από την Ξάνθη, αποφασισμένος να παλέψει: «Με τη μικρή μου συμμετοχή, προσπαθώ και εγώ να προσθέσω μια φωνή μέσα στις τόσες που ήδη υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, ώστε να εμποδίσουμε να περάσουν αυτά τα μέτρα».

Από τον ακριτικό Εβρο, ο Γιώργος Φακριάδης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Υπαλλήλων της Νομαρχίας Εβρου, τόνισε στο «Ρ», για τις ανατιμήσεις του πετρελαίου: «Εμείς που είμαστε από το πιο βόρειο μέρος της χώρας, η ανατίμηση του πετρελαίου θα μας αφαιμάξει το κύριο μέρος του εισοδήματός μας. Πόσο μάλλον για τους γονείς που έχουν παιδιά που σπουδάζουν και είναι υποχρεωμένοι να συντηρήσουν, όχι μόνο ένα, αλλά δύο ή και περισσότερα νοικοκυριά».

«Ηρθαμε για να διεκδικήσουμε και όχι για να επαιτήσουμε», είπε ο Σωτήρης Ματθαίος, γενικός γραμματέας των συνταξιούχων του ΤΕΒΕ Νομού Θεσσαλονίκης, δίνοντας το στίγμα για τους απόμαχους της δουλιάς, όχι, όμως, και της ζωής.

Ο «άνθρωπος με την ντουντούκα», όπως έγινε γνωστός από τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο Βαγγέλης Γάκης από τον Αγροτικό Σύλλογο Γραμματικού Καρδίτσας, βρέθηκε στην πλατεία Αμερικής και, μιλώντας στο «Ρ», τόνισε: «Κατεβήκαμε για να διαμαρτυρηθούμε μαζί με τους άλλους εργαζόμενους για την αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση. Το ξεκλήρισμα της αγροτιάς και ειδικά τώρα τελευταία με την κατάργηση των συνεταιρισμών, μας φέρνει σε απόγνωση. Δε θα μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε ούτε ένα στρέμμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ