Πέμπτη 19 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Μονόδρομος για τους εργαζόμενους η απελευθέρωση από το κεφάλαιο

Σε εκδήλωση για την καπιταλιστική κρίση, χτες, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, μίλησε ο Μ. Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Η καπιταλιστική κρίση είναι μια ώρα αποκάλυψης του καπιταλιστικού συστήματος, αποκάλυψης της σαπίλας του, αποκάλυψης των μύθων που καλλιεργεί, αποκάλυψης των ορίων του. Με αυτήν την επισήμανση ξεκίνησε χτες την ομιλία του, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας (πρώην ΑΣΟΕΕ), ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ, στην εκδήλωση που διοργάνωσαν η Κομματική και η ΚΝίτικη Οργάνωση στο Ιδρυμα για την καπιταλιστική οικονομική κρίση. Και ακριβώς λόγω του θέματος και του ακροατηρίου, που αποτελούνταν από φοιτητές Οικονομικών Τμημάτων, η εκδήλωση ήταν σαν ένα πολύ ενδιαφέρον «μάθημα», κόντρα στις αντιεπιστημονικές θεωρίες που πλημμυρίζουν συνήθως τα συμβατικά μαθήματα στα αμφιθέατρα αυτών των σχολών.

Αφού αναφέρθηκε στην προσπάθεια των ιμπεριαλιστικών κέντρων να συγκαλύψουν το χαρακτήρα και τις αιτίες της κρίσης, ο Μ. Παπαδόπουλος τόνισε:

«Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι εκδηλώνεται μια σοβαρή κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου, αφού σημαντικά κεφάλαια δε βρίσκουν διέξοδο στην παραγωγή που να διασφαλίζει ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους. Πρόκειται για κρίση του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής, ο οποίος έχει ως σκοπό και κίνητρο το καπιταλιστικό κέρδος, τη διευρυμένη αναπαραγωγή του ίδιου του κεφαλαίου.


Πρόκειται για κρίση του καπιταλισμού, που εκδηλώνεται συγχρονισμένα σε ΗΠΑ, Ευρωζώνη και Ιαπωνία.

Παρά τις συνεχείς διεθνείς συναντήσεις και Συνόδους των αστικών κυβερνήσεων και τα πακέτα κρατικών ενισχύσεων που δίνονται στους μονοπωλιακούς ομίλους, οι προβλέψεις για το βάθος και τη διάρκεια της κρίσης γίνονται όλο και πιο δυσοίωνες. Αποδεικνύεται στην πράξη ο αντιλαϊκός και αδιέξοδος χαρακτήρας των προτάσεων αστικής διαχείρισης της κυβέρνησης Ομπάμα και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το Σχέδιο Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας», επισήμανε ο ομιλητής και συνέχισε:

«Ταυτόχρονα, στο έδαφος της κρίσης και των συνεπειών της ανισόμετρης ανάπτυξης, οξύνονται οι αντιθέσεις ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όχι μόνο μεταξύ ΗΠΑ και γαλλογερμανικού άξονα, αλλά και με τη δυναμική εμφάνιση της ανερχόμενης ομάδας BRIC (Βραζιλία - Ρωσία - Ινδία - Κίνα), που αναζητά αναβαθμισμένο ρόλο στις νέες διεθνείς συμφωνίες και ρυθμίσεις».

Κρύβουν τους μεγάλους ωφελημένους, τα μονοπώλια

Σχολιάζοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει σαν μονόδρομο την πολιτική της για την αντιμετώπιση του υψηλού δημόσιου χρέους, ο Μ. Παπαδόπουλος τόνισε:

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκρύψει τους μεγάλους ωφελημένους - που είναι οι ένοχοι για τη διεύρυνση του χρέους - τους μονοπωλιακούς ομίλους που ενισχύθηκαν με πακτωλούς κρατικού χρήματος, ώστε να φορτώσει τα βάρη στους εργαζόμενους. Αποσιωπά ότι οι ίδιες βασικές κατευθύνσεις αντιλαϊκής πολιτικής εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ που έχουν διαφορετικές δημοσιονομικές επιδόσεις. Καλεί τους εργαζόμενους να επιλέξουν με ποιον τρόπο θα θυσιαστεί το λαϊκό εισόδημα ώστε να μείνουν άθικτα τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, δηλαδή αν θα επιλέξουν μείωση μισθών για να συγκρατηθεί η αύξηση του δημόσιου χρέους ή το αντίστροφο. Η πολιτική της οδηγεί, τελικά, σε όξυνση της εκδήλωσης της κρίσης. Την ώρα που μιλά για περιορισμένη αντοχή της οικονομίας, δίνει νέα πακέτα κρατικής ενίσχυσης στα μονοπώλια», σημείωσε.

Αναφερόμενος στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, είπε: «Το ΠΑΣΟΚ συσκοτίζει τις αιτίες της κρίσης και περιορίζει την ευθύνη αποκλειστικά στην κυβερνητική διαχείριση της ΝΔ. Ομως, η έντονη εκδήλωση της κρίσης στο σύνολο της Ευρωζώνης και οι βαριές συνέπειες για το λαό σε κράτη που κυβερνούν οι σοσιαλδημοκράτες, όπως η Βρετανία και η Ισπανία, αποκαλύπτουν τους ψευδεπίγραφους ισχυρισμούς του. Το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί με τους βασικούς άξονες του Σχεδίου Ανάκαμψης της οικονομίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Διαφοροποιείται, ζητώντας ακόμα μεγαλύτερες κρατικές ενισχύσεις προς τα μονοπώλια. Δίνει έμφαση στην ενίσχυση των τομέων της "Πράσινης Οικονομίας", αποκρύπτοντας ποιος θα πληρώσει τα νέα "πράσινα" σπίτια, αυτοκίνητα ή το πανάκριβο "πράσινο" ηλεκτρικό ρεύμα. Δε λέει κουβέντα για την προσωρινή απασχόληση και τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις που επιφυλάσσουν οι "πράσινοι όμιλοι" στους εργαζόμενους. Αποσιωπά τα εγκλήματα σε βάρος του περιβάλλοντος για να υλοποιηθούν "πράσινες επενδύσεις" μεγάλης κλίμακας».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε εκτεταμένα στο περιεχόμενο της διεξόδου που προτείνει το ΚΚΕ, διευκρινίζοντας: «Για τους εργαζόμενους είναι μονόδρομος η απελευθέρωση απ' το κεφάλαιο σαν κίνητρο και σαν σκοπός της παραγωγής, η κατάργηση του συστήματος της εκμετάλλευσης που γεννά την κρίση. Για να ανοίξει επιτέλους ο ελπιδοφόρος δρόμος ανάπτυξης με γνώμονα την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, ο δρόμος της λαϊκής εξουσίας. Γι' αυτό πρέπει να ξεδιπλωθεί η αντεπίθεση του λαϊκού κινήματος, ώστε να μη φορτωθεί ο λαός τα βάρη της κρίσης, αλλά, αντίθετα, να πληρώσει εδώ και τώρα το μεγάλο κεφάλαιο. Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ είναι η πιο βασική προϋπόθεση για να κερδηθεί αυτό το στοίχημα απ' την εργατική τάξη και το λαό», τόνισε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ