Πέμπτη 19 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να καταργηθούν οι «εισπρακτικές εταιρείες»

Παρέμβαση του βουλευτή του Κόμματος Ν. Γκατζή στη Βουλή

Στην ουσιαστική κατοχύρωση και όχι στον περιορισμό ή την κατάργηση της δράσης των περίφημων «εισπρακτικών εταιρειών» που «κυνηγάνε» με προκλητικό τρόπο τους δανειολήπτες των τραπεζών, οδηγεί νομοσχέδιο της κυβέρνησης που από χτες συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Οι εν λόγω εταιρείες αφέθηκαν να γιγαντωθούν και να συμβάλουν στην αύξηση των κερδών των τραπεζών και με το νομοσχέδιο επιχειρείται η θέσπιση κάποιων κανόνων, προκειμένου να συνεχιστεί η εύρυθμη λειτουργία τους και να συνεχιστεί η αύξηση της κερδοφορίας των τραπεζών.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, στην τοποθέτησή του, ζήτησε να καταργηθούν οι εισπρακτικές εταιρείες και την υποχρέωση ενημέρωσης των δανειοληπτών να την έχουν οι τράπεζες με προσωπικό που θα προσλάβουν οι ίδιες οι τράπεζες. Εθεσε και το θέμα των εργαζομένων στις «εισπρακτικές εταιρείες», οι οποίοι δουλεύουν με προσωπικές συμβάσεις τρίμηνες ή τετράμηνες από εταιρείες ενοικίασης.

Το θέμα, είπε, με αυτές τις εισπρακτικές εταιρείες δεν έχει να κάνει με την αλλαγή του ονόματός τους από εταιρεία «είσπραξης σε ενημέρωσης» και τόνισε: «Ο τραμπούκικος και μαφιόζικος τρόπος που είχαν οι εταιρείες αυτές ήταν γνωστός στις τράπεζες». Το κύριο θέμα, είπε, είναι οι πιέσεις που ασκούνται αφόρητα στους δανειολήπτες και στη συνέχεια ανέπτυξε τις προτάσεις του ΚΚΕ οι οποίες ανάμεσα στα άλλα προβλέπουν: Ατοκα στεγαστικά δάνεια σε νέα ζευγάρια για κύρια κατοικία, διακοπή κατάσχεσης από χρέη για κύρια κατοικία, κατάργηση ανατοκισμού σε όλα τα δάνεια, πάγωμα δανείων για τους ανέργους, πρόγραμμα κρατικής μέριμνας για λαϊκή στέγη, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς με κατώτερο μισθό στα 1.400 Ευρώ.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Βλάχος ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση απαντάει στην απραξία που υπήρχε για τη δράση των «εισπρακτικών εταιρειών», βάζει τάξη στο χάος που επικρατεί και αποκόπτει τις εταιρείες αυτές από το εισπρακτικό κομμάτι.

Κατά του νομοσχεδίου τάχτηκαν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ΛΑ.Ο.Σ. επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ