Πέμπτη 19 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΤΑ
Επιταχύνουν τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης

Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση τομέων δραστηριότητας των ΕΛΤΑ, ενόψει της πλήρους «απελευθέρωσης» των ταχυδρομικών υπηρεσιών από το 2013, προανήγγειλαν χτες ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών, Ευρ. Στυλιανίδης, και ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), Νικ. Αλεξανδρίδης.

Στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε χτες η ΕΕΤΤ με θέμα τις εξελίξεις στην ταχυδρομική αγορά, ο υπουργός έκανε εκτενείς αναφορές στην 3η Ευρωπαϊκή Ταχυδρομική Οδηγία (2008/6/ΕΚ), η οποία προβλέπει την πλήρη «απελευθέρωση» των ταχυδρομικών υπηρεσιών από το 2011 (η Ελλάδα πήρε παράταση για το 2013), επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση κινείται ήδη σε δύο επίπεδα. Το πρώτο αφορά στην «άμεση εφαρμογή τροποποιήσεων στο Ν. 2668/98» και το δεύτερο στη «μεταφορά της κοινοτικής οδηγίας σε σύντομο χρονικό διάστημα». Ειδικότερα, για τον παραπάνω νόμο που διέπει την ελληνική ταχυδρομική αγορά, ο Ευρ. Στυλιανίδης είπε ότι «ήδη υπάρχει επεξεργασμένο σχέδιο νόμου και οι κυριότερες τροποποιήσεις αφορούν στις μεταβολές λειτουργικών θεμάτων των ταχυδρομικών υπηρεσιών».

Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή, «με στοχευμένες ελεγκτικές παρεμβάσεις και με την έκδοση νέου Κανονισμού Ειδικών Αδειών, προχωρά στις απαραίτητες ενέργειες για την άρση των εμποδίων εισόδου στην ταχυδρομική αγορά και την ενίσχυση του ανταγωνισμού».

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση, με την επίκληση των γενικότερων οικονομικών εξελίξεων, έχει θέσει σε προσωρινή αναστολή τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της κερδοφόρας θυγατρικής εταιρείας των ΕΛΤΑ («Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ»). Παράλληλα, έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή της να ξεκινήσει τις διαδικασίες πώλησης ποσοστού των ΕΛΤΑ, στο πλαίσιο προετοιμασίας του Οργανισμού ενόψει της πλήρους «απελευθέρωσης» της ταχυδρομικής αγοράς.

Σημειώνεται ότι οι καταστροφικές αποφάσεις για το μέλλον των δημόσιων ταχυδρομείων έχουν ληφθεί εδώ και χρόνια στις Βρυξέλλες με πρόταση οδηγίας της Κομισιόν. Βάσει των κατευθύνσεων της ΕΕ, στην ενιαία εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά θα κυριαρχούν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενώ οι δημόσιοι ταχυδρομικοί φορείς θα περιοριστούν στο ρόλο του «φτωχού συγγενή». Και αυτό γιατί παρέχεται η δυνατότητα στους ιδιώτες να δραστηριοποιηθούν στις πιο κερδοφόρες και με γρήγορους ρυθμούς αναπτυσσόμενες υπηρεσίες, κάνοντας χρήση του δημόσιου ταχυδρομείου με προνομιακούς όρους.

Η προωθούμενη «απελευθέρωση» της αγοράς ταχυδρομικών υπηρεσιών αποτελεί τμήμα των σαρωτικών αλλαγών για την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς στο πλαίσιο της ΕΕ. Τα ταχυδρομεία αποτελούν χρυσοφόρο τομέα για τους επιχειρηματικούς μονοπωλιακούς ομίλους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ