Τρίτη 24 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΕΕ - ΠΟΕ
Ενταξη πριν το τέλος του χρόνου;

ΠΕΚΙΝΟ.-

Σε θερμό και εξαιρετικά αποδοτικό κλίμα, σύμφωνα με παρατηρητές, διεξάγεται από χτες στην κινεζική πρωτεύουσα η 3η Σύνοδος Κίνας - ΕΕ, όπου στην ατζέντα ουσιαστικά είναι ένα θέμα: Να δώσει η ΕΕ το «πράσινο φως» για την ένταξη της Κίνας στον ΠΟΕ.

Χτεσινές δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Ζακ Σιράκ, χώρα η οποία ασκεί την Προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο, φαίνεται ότι σπεύδουν να δώσουν το στίγμα για τις προθέσεις των Ευρωπαίων. Ο Σιράκ εμφανίστηκε σχεδόν σίγουρος ότι η πλήρης ένταξη της Κίνας στον ΠΟΕ μπορεί να επιτευχθεί «πριν το τέλος του χρόνου». Τι προηγήθηκε και έκανε τον Γάλλο Πρόεδρο να είναι τόσο αισιόδοξος;

Σύμφωνα πάντα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, διατρανώθηκε η πρόθεση εκ μέρους της Κίνας ότι θα τηρήσει «ευλαβικά» τις δεσμεύσεις που ανέλαβε μετά την ένταξή της στον ΠΟΕ, και μάλιστα διά στόματος του πρωθυπουργού Ζου Ροντζί κατά την έναρξη της 3ης Συνόδου Κίνας - ΕΕ.

«Μετά την ένταξή της στον ΠΟΕ η Κίνα θα τηρήσει ευλαβικά τις δεσμεύσεις της, ήτοι ένα μεγαλύτερο άνοιγμα των εσωτερικών αγορών της, ένα σταδιακό άνοιγμα του τομέα των υπηρεσιών και να παραχωρήσει προοδευτικά την ίδια μεταχείριση σε εθνικό επίπεδο στους ξένους επενδυτές», τόνισε ο Ζου, ενώπιον ακροατηρίου από Κινέζους και ξένους επιχειρηματίες.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης που οργανώθηκε στο Μέγαρο του Λαού, όπου στεγάζεται το Κινεζικό Κοινοβούλιο, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι τόνισε από την πλευρά του πως η Κίνα έχει «αποδείξει ότι επιθυμεί να γίνει ένα πλήρες μέλος του διεθνούς οικονομικού συστήματος που βασίζεται σε παραδεκτούς στη διεθνή σκηνή κανόνες».

Επίσης χτες, η κινεζική ηγεσία υποσχέθηκε να διατηρήσει τα συναλλαγματικά αποθέματά της σε Ευρώ, παρά την πτώση του ευρωπαϊκού νομίσματος. Υπολογίζεται ότι η Κίνα διατηρεί συνολικά συναλλαγματικά αποθέματα ύψους 150 δισ. δολαρίων, το 25% των οποίων είναι σε Ευρώ. Γύρω στο 60% είναι δολάρια και 10% γεν.

Από την άλλη πλευρά, η ΕΕ υποσχέθηκε να βοηθήσει την Κίνα να γίνει μέλος του ΠΟΕ ως το τέλος του χρόνου, όπως δήλωσε ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος Πασκάλ Λαμί. Ο Λαμί, αν και δέχτηκε ότι υπάρχουν ορισμένα προβλήματα, τόνισε ότι η κινεζική ηγεσία έχει τον «οδικό χάρτη» για να επιλύσει τις διαφορές τόσο με την ΕΕ όσο και σε πολυμερές επίπεδο. Ενα από τα προβλήματα που παραμένουν προς επίλυση είναι η παραχώρηση εκ μέρους των κινεζικών αρχών αδειών στις ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρίες.

Στη σύνοδο θα παρίστανται εκτός από τον Ζου και ο Γάλλος Πρόεδρος, ο ύπατος αντιπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Χαβιέρ Σολάνα, και δύο επίτροποί της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ