Παρασκευή 20 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ALUMΙL
Υπερασπίστηκε συνολικά τη μεγαλοεργοδοσία

Απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, η υφυπουργός Απασχόλησης κάλυψε όλες τις αντεργατικές μεθοδεύσεις, που στόχο έχουν να βγει η εργοδοσία αλώβητη από την κρίση

Πλήρη και προκλητική κάλυψη στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες του ιδιοκτήτη της ALUMΙL Γ. Μυλωνά (είναι και πρόεδρος των βιομηχάνων βορείου Ελλάδας) έδωσε χτες από τη Βουλή η υφυπουργός Απασχόλησης Σ. Καλαντζάκου. Το θέμα έφερε στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση, η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου, καταγγέλλοντας την εργοδοσία που ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι θα κληθούν να υπογράψουν ατομική σύμβαση εργασίας για 6,5 ώρες τη μέρα με μείωση μισθού περίπου 20%, με την απειλή νέων απολύσεων.

Η υφυπουργός, καλύπτοντας τον Γ. Μυλωνά, ισχυρίστηκε ότι διοικεί μια επιχείρηση «που σταθερά είχε πολύ καλές σχέσεις με τους εργαζόμενους» και δικαιολογώντας ουσιαστικά την αντεργατική επίθεση είπε ότι «είναι η ώρα της κοινωνικής ευθύνης για όλους και για την κυβέρνηση και για τον πολιτικό κόσμο αλλά και για τους ίδιους τους κοινωνικούς εταίρους».

Κατά την Σ. Καλαντζάκου, στις 13 Μάρτη κατατέθηκαν στο τοπικό Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας «390 τροποποιητικές ατομικές συμβάσεις με τη σύμφωνη γνώμη κάθε εργαζομένου» που προβλέπουν μείωση της ημερήσιας απασχόλησης στις 6,5 ώρες μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη, όταν και θα επανέλθει το καθεστώς της πλήρους απασχόλησης. Είπε ότι δεν έγινε καμία καταγγελία για εκβιασμό εργαζομένων και ανέφερε ότι σε σχετικούς ελέγχους που έγιναν στην επιχείρηση κατά το παρελθόν δεν είχαν βρεθεί παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

«Αφού ξέρετε ότι υπήρχαν καλές σχέσεις με τους εργαζόμενους στο παρελθόν μπορείτε να μας πείτε εάν μοιραζόταν τίποτα και από τα κέρδη της επιχείρησης;», αναρωτήθηκε στην παρέμβασή της η Σ. Καλαντίδου, υπενθυμίζοντας στην υφυπουργό ότι ο όμιλος επιχειρήσεων του Γ. Μυλωνά είχε μεγάλη κερδοφορία. Οι βιομήχανοι, είπε, επικαλούνται και χρησιμοποιούν τη διεθνή κρίση σαν εργαλείο για να πετσοκόψουν ακόμα παραπέρα τα εργατικά δικαιώματα και ανέφερε μια σειρά επιχειρήσεις (ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ, KLEEMAN, ERLICON, FLIKERAM, ELVIAL, ΚΕΤΕ) που απέλυσαν εργαζόμενους ή προχώρησαν σε μείωση των ωρών εργασίας.

Οι εργαζόμενοι, τόνισε, δεν πηγαίνουν για καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, γιατί δεν την εμπιστεύονται, αφού είναι εργαλείο της αντιλαϊκής πολιτικής και υπογράμμισε: «Τι θέλετε να πείτε; Οτι οι εργαζόμενοι ήθελαν 20% μείωση του μισθού τους με τέτοια ακρίβεια; `Η θέλετε να μου πείτε ότι κλείνει ο βιομήχανος το σπιτάκι του σκύλου του, όταν οι εργάτες κλείνουν τα σπίτια τους με αυτήν την κατάσταση». Το ΚΚΕ, κατέληξε η Σ. Καλαντίδου, «στηρίζει το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων να καταργηθούν αντεργατικές διατάξεις, να περιοριστεί η ασυδοσία των εργοδοτών. Γιατί θα ανασάνουν λίγο και γιατί θα ανοίξουν το δρόμο για μια εξουσία που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ