Παρασκευή 20 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΣΕΠΕ
Κανένα ουσιαστικό μέτρο υπέρ των εργαζομένων

Με ανακατανομές και μεταθέσεις, «αντιμετωπίζει» η κυβέρνηση τα τεράστια κενά στους ελεγκτικούς μηχανισμούς

Μια «τρύπα στο νερό» αποτελεί το Σχέδιο Νόμου με κύριο αντικείμενο την «αναδιοργάνωση Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας» (ΣΕΠΕ) που κατατέθηκε στη Βουλή. Την ώρα που στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης και της «κοινωνικής συναίνεσης» η κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης θέτει σε όλο και μεγαλύτερο κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, το νομοσχέδιο δεν προβλέπει καμιά αλλαγή, ούτε καν σε ό,τι αφορά την υποστελέχωση του ΣΕΠΕ, επισφραγίζοντας και με αυτόν τον τρόπο την ασυδοσία του κεφαλαίου, που αξιοποιεί και την απουσία ουσιαστικών ελέγχων για να μετατρέπει σε κάτεργα τους τόπους δουλειάς.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση πέντε τοπικών τμημάτων (Ορεστιάδας, Σχηματαρίου, Θέρμης Θεσσαλονίκης, Αμαρουσίου Αττικής, Αιγάλεω) και μιας Διεύθυνσης Κοινωνικής Επιθεώρησης Δωδεκανήσου με έδρα τη Ρόδο. Ωστόσο, όχι μόνο δεν προβλέπονται νέες θέσεις, προκειμένου να καλυφθούν και οι ανάγκες των καινούριων υπηρεσιών, αλλά ανακυκλώνονται τα κενά στις οργανικές θέσεις, που, σύμφωνα με την Εκθεση Πεπραγμένων του ΣΕΠΕ για το 2007, ξεπερνούν το 20%. Θεωρώντας - προφανώς - ότι, π.χ., οι 310 εργαζόμενοι, που εκτελούν χρέη επιθεωρητών, οδηγών και γραμματειακής υποστήριξης στα ΚΕΠΕΚ όλης της χώρας, επαρκούν για τον έλεγχο των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, με τους άμεσα ασφαλισμένους (μόνο) στο ΙΚΑ να ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια άτομα, η κυβέρνηση προτείνει ως λύση για τα κενά τις μεταθέσεις και τις εσωτερικές ανακατανομές του προσωπικού της υπηρεσίας.

Ενδεικτικό της σημασίας που η κυβέρνηση δίνει στην προστασία της υγείας του εργαζόμενου, είναι και το ότι, σύμφωνα με την πρόταση νόμου, προβλέπεται η δυνατότητα καθήκοντα ιατρικής Εργασίας να ασκούν ανειδίκευτοι γιατροί και γιατροί άλλης ειδικότητας, χωρίς χρονικό περιορισμό (όπως προέβλεπαν άλλες ρυθμίσεις). Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, παρατηρείται ότι «η ελληνική αγορά εργασίας δε διαθέτει το απαιτούμενο δυναμικό ιατρών Εργασίας». Βέβαια, η κυβέρνηση δε σκέφτεται να αυξήσει τον αριθμό των ιατρών Εργασίας που προκηρύσσονται (περίπου 20), την ώρα που ο χρόνος αναμονής για την ειδικότητα φτάνει τα 7 χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ