Παρασκευή 20 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμη για νέα αντιλαϊκά μέτρα

Εύσημα από τον Χ. Αλμούνια για την προχτεσινή δέσμη αντιλαϊκών μέτρων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του απεσταλμένου μας).--

Αποφασισμένη να μη χαλαρώσει τους ρυθμούς της αντιλαϊκής επίθεσης εμφανίζεται η κυβέρνηση, επιδεικνύοντας μάλιστα τη βούλησή της να προχωρήσει σε νέα αντιλαϊκά μέτρα «βοηθούσης» και της κρίσης.

Το μήνυμα αυτό εξέπεμπαν κυβερνητικά στελέχη που συμμετέχουν στην αποστολή που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, υπεραμυνόμενα μάλιστα τόσο τα προχτεσινά μέτρα όσο και τον ταξικό χαρακτήρα της κυρίαρχης πολιτικής τους. «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και όποτε χρειαστεί παρεμβαίνουμε δίχως να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος», δήλωνε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους κυβερνητική πηγή, συμπληρώνοντας ότι «τα πρόσφατα μέτρα είναι αρκετά, αλλά δεν μπορώ να το εγγυηθώ»!

Η τελευταία δέσμη αντιλαϊκών μέτρων απέσπασε τα εύσημα της Κομισιόν, καθώς ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Παπαθανασίου, έσπευσε περιχαρής να ενημερώσει τον αρμόδιο επίτροπο, Χ. Αλμούνια. Οπως αναφέρθηκε, ο επίτροπος συμφώνησε ότι τα μέτρα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Πέρα από το έκτακτο χαράτσι τα κυβερνητικά στελέχη επισήμαιναν ότι τα υπόλοιπα μέτρα (εισοδηματική πολιτική, μείωση προσλήψεων στο δημόσιο, νέο μισθολόγιο) ανταποκρίνονται στις επιταγές της Κομισιόν για μείωση του ελλείμματος με «διαρθρωτικά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα». Μετά από αυτό περιμένουν με μεγαλύτερη άνεση την έκθεση της Κομισιόν την ερχόμενη Τρίτη και την απόφαση του ΕΚΟΦΙΝ στις 3 και 4 του Απρίλη, που θα συγκεκριμενοποιούν συστάσεις και μέτρα για την εκ νέου υπαγωγή της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς επιτήρησης.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η επιχειρηματολογία με την οποία οι ίδιες κυβερνητικές πηγές δικαιολογούσαν την ταξική επιλογή για ολόπλευρη στήριξη των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. «Σκοπός της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις και τυχόν επιβολή φόρων είναι προς λάθος κατεύθυνση», αποφαίνονταν, υπερασπίζοντας ένθερμα την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές για τις Ανώνυμες Εταιρείες από το 40% στο 25%. Δε δίστασαν να υπεραμυνθούν της απαλλαγής των τραπεζών από «έκτακτους» φόρους, με το απίστευτο επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο «θα μείωνε τα διαθέσιμα κεφάλαιά τους» και άρα θα περιόριζε τη ρευστότητα στην αγορά!

Από την πλευρά του ο Κ. Καραμανλής ανακοίνωσε χτες ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αποφάσισε στη χτεσινή συνεδρίασή του να στηρίξει ξανά τον Μ. Μπαρόζο για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν μετά τις ευρωεκλογές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προετοιμάζουν τα επόμενα αντιλαϊκά πακέτα (2017-01-10 00:00:00.0)
Αμπαλάρουν τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία (2015-06-23 00:00:00.0)
Συμπαγές μέτωπο για να περάσουν τα μέτρα (2010-02-18 00:00:00.0)
Τίποτα καλό από τις Βρυξέλλες (2008-06-13 00:00:00.0)
Οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν την «τιτλοποίηση» (2005-11-16 00:00:00.0)
Εύσημα για την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης (2005-04-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ