Παρασκευή 20 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΑΡΙΝΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ
Εφαλτήριο για νέα αντιλαϊκή επίθεση η κρίση
  • Διαμορφώνουν το νέο μοντέλο εργασιακών σχέσεων αξιοποιώντας την καπιταλιστική κρίση
  • Οριστικές αποφάσεις για το νέο εργασιακό Μεσαίωνα θα ληφθούν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής το Μάη
  • Επιταχύνονται οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του απεσταλμένου μας Παναγιώτη ΚΑΚΑΛΗ).--

Στη διάσωση του ευρωοικοδομήματος και τη στήριξη των μονοπωλίων αποσκοπούν οι αποφάσεις που λαμβάνουν στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής οι ηγέτες της ΕΕ, επιχειρώντας την ίδια στιγμή να ρίξουν άφθονη στάχτη στα μάτια των λαών για να κρύψουν τη νέα επίθεση, με αφορμή την καπιταλιστική κρίση.

Δίχως να μπορούν πλέον να κρύψουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο παρατεταμένων κοινωνικών εκρήξεων και εξεγέρσεων σε κάθε γωνιά της ΕΕ εξαιτίας των νέων δυσβάσταχτων βαρών που τους φορτώνουν, επιχειρούν να θολώσουν τα νερά, χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για τα εκατομμύρια των νέων ανέργων, φροντίζοντας ταυτόχρονα για την αυταρχική θωράκιση της ΕΕ.

Καθώς μόνο νέα δεινά βγαίνουν από την ατζέντα της Συνόδου, οι «27» αναζητούν εναγωνίως κάποιο θετικό μήνυμα για τα θύματα της κρίσης, διαπιστώνοντας ότι ήδη σε πολλές χώρες της ΕΕ έχουν ξεκινήσει απεργιακές κινητοποιήσεις. Για το σκοπό αυτό την τελευταία στιγμή συμπεριέλαβαν στο σχέδιο του κειμένου των συμπερασμάτων μία παράγραφο στην οποία εκφράζεται η ανησυχία τους «για την ταχεία αύξηση της ανεργίας», αλλά την ίδια στιγμή επαναβεβαιώνουν τη βούλησή τους για αντιμετώπισή της μέσα από τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης και των ελαστικών εργασιακών μορφών Απασχόλησης. Απαιτούνται επειγόντως έγκαιρα, προσωρινά και στοχευμένα μέτρα για να τονωθεί η απασχόληση και να περιοριστούν οι απώλειες θέσεων εργασίας και οι αρνητικές κοινωνικές επιπτώσεις, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο προσχέδιο των συμπερασμάτων. Σε άλλο σημείο όμως σπεύδουν να αποσαφηνίσουν ότι πρόκειται για τη γνωστή «ευελφάλεια», προαναγγέλλοντας ότι θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα στην έκτακτη σύνοδο κορυφής το Μάη για την απασχόληση.

Η Σύνοδος «θα εξετάσει ειδικότερα ζητήματα όπως η διατήρηση των επιπέδων απασχόλησης, μέσω της ευελιξίας με ασφάλεια και της κινητικότητας, η αναβάθμιση των δεξιοτήτων και η πρόβλεψη των αναγκών της αγοράς εργασίας», αναφέρεται στο προσχέδιο. Και συμπληρώνει με έμφαση: «Θα αποτελέσει επίσης ευκαιρία ώστε να εξεταστεί η ενίσχυση και η αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας προκειμένου να είναι έτοιμη για το μέλλον»! Γενικότερα υπογραμμίζεται ότι «είναι απαραίτητο να προετοιμαστούν οι ευρωπαϊκές οικονομίες για τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν μετά την κρίση».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Μ. Μπαρόζο, στις δηλώσεις που έκανε χτες κατά τη συνάντηση της Κομισιόν με τους κοινωνικούς εταίρους, επανέλαβε την πρόταση για προώθηση της μερικής απασχόλησης και ζήτησε να δημιουργηθεί κλίμα συναίνεσης ενόψει και της έκτακτης Συνόδου Κορυφής το Μάη με θέμα την απασχόληση. Παράλληλα ο πρόεδρος της Κομισιόν, μετά τον Χ. Αλμούνια που προέβλεψε θερμό φθινόπωρο εξαιτίας της κρίσης, δεν έκρυψε την ανησυχία του για τα μηνύματα που εκπέμπουν οι Βρυξέλλες όσον αφορά τη διαχείριση της κρίσης. «Η κοινή γνώμη δεν μπορεί να κατανοήσει το απαράδεκτο γεγονός ότι οι ηγέτες της ΕΕ συζητούν τα προβλήματα των τραπεζών και όχι τα κοινωνικά προβλήματα», δήλωσε, επισημαίνοντας την ανάγκη για τη διόρθωση της εικόνας από τις κυβερνήσεις της ΕΕ. Οι δηλώσεις αυτές γίνονται στον απόηχο των ανακοινώσεων ότι η ανεργία στην ΕΕ πλησιάζει στο 10%.

Οι «27» επιμένουν στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και της Στρατηγικής της Λισαβόνας, επαναβεβαιώνοντας την αποφασιστικότητά τους να μη χαλαρώσουν την επίθεση κατά των λαών. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει εκ νέου τη σταθερή προσήλωσή του σε υγιή δημόσια οικονομικά και στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και ανάπτυξης», αναφέρονται στο κείμενο των συμπερασμάτων καλώντας τα κράτη - μέλη να εξασφαλίσουν «ταχεία και αξιόπιστη αναστροφή της δημοσιονομικής επέκτασης, η οποία συμβαδίζει με την οικονομική ανάκαμψη και σύμφωνα με το Σύμφωνο Σταθερότητας».

Η ίδια βούληση εκφράζεται και για τη Στρατηγική της Λισαβόνας, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι «η κρίση τονίζει την ανάγκη για τη συνέχιση και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων». Στο πλαίσιο αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «προσυπογράφει τις επικαιροποιημένες ολοκληρωμένες συστάσεις ανά χώρα για τις οικονομικές πολιτικές και τις πολιτικές απασχόλησης των κρατών μελών και ζητά την ταχεία εφαρμογή τους».

Την ίδια στιγμή στηρίζουν όπως μπορούν το χρηματοπιστωτικό σύστημα θεωρώντας ότι «η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της εύρυθμης λειτουργίας της χρηματοπιστωτικής αγοράς είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διέξοδο από την τρέχουσα οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση...

Αντιθέσεις με ΗΠΑ

Βασικός στόχος της Συνόδου είναι να διασφαλίσει ενιαία έκφραση των «27» στη σύνοδο της «G-20» στις αρχές Απρίλη, όπου, σύμφωνα με το προσχέδιο, θα επιχειρήσει να εμφανιστεί ως ηγεμονική δύναμη, δίνοντας έμφαση στην «ανάγκη αναμόρφωση της παγκόσμιας διαχείρισης και του ρυθμιστικού πλαισίου των χρηματοπιστωτικών αγορών». Οι «27» προτείνουν να υπάρξει συμφωνία σε νομοθετικές ρυθμίσεις, μέσω των οποίων θα υπάρξει τάχα έλεγχος και εποπτεία των «κακών» οργανισμών αξιολόγησης, των τραπεζών, των ασφαλιστικών εταιρειών κ.ά. Την ίδια στιγμή αναθέτουν... στο ΔΝΤ την παρακολούθηση αυτού του έργου, συμφωνώντας στο διπλασιασμό των πόρων του (στα 500 δισ. ευρώ), καθώς είναι αποφασισμένοι να παραπέμπουν στον ιμπεριαλιστικό οργανισμό κάθε χώρα, εντός και εκτός ΕΕ, που βρίσκεται σε αδιέξοδο και στα πρόθυρα χρεοκοπίας, με τους γνωστούς βέβαια επαχθείς όρους για το δανεισμό τους.

Από την άλλη όμως οι ΗΠΑ ζητούν επίμονα από τις κυβερνήσεις της ΕΕ να βάλουν μεγαλύτερη πλάτη στην κάλυψη των ζημιών από την κρίση και την ανάκαμψη του παγκόσμιου καπιταλισμού. Ωστόσο οι «27» δηλώνουν ότι έχουν ήδη αρκετά, διαθέτοντας στα εθνικά προγράμματα ανάκαμψης πάνω από 400 δισ. ευρώ (3,3% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ) και ζητούν να μεσολαβήσει «κάποιος χρόνος για να γίνουν αισθητές οι θετικές τους επιπτώσεις στην οικονομία».

Το μήνυμα έστειλε χτες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ξεκαθαρίζοντας ότι η Γερμανία έχει ξοδέψει περισσότερα από πολλές άλλες χώρες για να ενισχύσει την οικονομία της και κατέστησε σαφές ότι θα περιμένει τα αποτελέσματα των ενεργειών της αυτών, πριν εξετάσει το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων στήριξης. Η Μέρκελ πρόσθεσε ότι η Γερμανία δε θα υποκύψει στις πιέσεις - που προέρχονται εντός και εκτός ΕΕ - για να δαπανήσει περισσότερα. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η σύνοδος της «G-20» στο Λονδίνο στις αρχές Απρίλη θα στείλει ένα σημαντικό μήνυμα στον κόσμο. «Στο Λονδίνο, χρειαζόμαστε θετικά ψυχολογικά μηνύματα και όχι μια υπερπροσφορά ανέφικτων υποσχέσεων», τόνισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής: «Κάνουμε περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο για το ζήτημα» της αντιμετώπισης της κρίσης και πρόσθεσε: «Αλλοι θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους προς αυτήν την κατεύθυνση, κι αυτό θα ήταν μια καλή συνεισφορά για τη διεθνή ανάκαμψη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ανεργία «λίπασμα» στα κέρδη των επιχειρήσεων (2013-06-28 00:00:00.0)
Ο δικός τους εφιάλτης (2009-10-02 00:00:00.0)
Αδιάκοπη θύελλα σε βάρος των λαών (2009-09-19 00:00:00.0)
«Στο απόσπασμα» τα δικαιώματα των λαών (2009-03-22 00:00:00.0)
Ευρω-ενότητα ενάντια στους λαούς (2009-03-04 00:00:00.0)
«Σχέδια» στήριξης των ευρωμονοπωλίων (2008-12-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ