Τρίτη 24 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Κηρύγματα αποπροσανατολισμού και εξωραϊσμού της ΕΕ

Δεν περνά ούτε μέρα που η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ να μην επαναλαμβάνει τα αποπροσανατολιστικά για το λαό κηρύγματά της σε σχέση με την καπιταλιστική οικονομική κρίση, υποδεικνύοντας σαν υποτιθέμενη διέξοδο την απομάκρυνση ορισμένων αξιωματούχων της ΕΕ και τη λήψη απ' αυτήν μέτρων όπως η κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας. Στο πλαίσιο αυτό, εξωραϊσμού της ίδιας της ΕΕ και του ρόλου της ως εγγυητή των συμφερόντων του μονοπωλιακού κεφαλαίου, κινήθηκαν οι παρεμβάσεις του Αλ. Αλαβάνου χτες και προχτές.

Σε μια περίοδο που η ΕΕ εντείνει την επίθεσή της στους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, στο όνομα της κρίσης και με στόχο να βγει απ' αυτήν όσο το δυνατόν αλώβητο το μεγάλο κεφάλαιο, σε συνέντευξή του στην «Αυγή» της Κυριακής ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι «η ηγεσία της Ευρώπης είναι ανύπαρκτη»! Καθώς, όπως είπε, «δεν υπάρχει ευρωπαϊκή πολιτική για την κρίση»!

Ο Αλ. Αλαβάνος απέδωσε εκ νέου την κρίση στα «γιγαντιαία παπατζίδικα κόλπα των τραπεζικών ομίλων» και αναφώνησε: «Ως εδώ με τον Μπαρόζο και τον Τρισέ»! Λες και αν απομακρυνθούν αυτοί θα μεταλλαχθεί σε ένωση υπέρ των λαών το ευρωοικοδόμημα των μονοπωλίων. Ακόμα και απέναντι σ' αυτούς, η κριτική που διατύπωσε ο Αλ. Αλαβάνος ήταν κυριολεκτικά για γέλια, καθώς τους πρόσαψε ότι «δεν είχαν καν την ειλικρίνεια του Γκρίνσπαν, πρώην διοικητή της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας να πουν ότι πήραν τη ζωή τους λάθος». Και τους κάλεσε να κάνουν... στροφή 180 μοιρών!

Και χτες όμως, σε δηλώσεις του ο Αλ. Αλαβάνος εκτίμησε ότι η ΕΕ «ακολουθεί μια γραμμή αυτοκαταστροφής. Οδηγεί τις οικονομίες των χωρών - μελών στην ξέρα»!

Τα ίδια περίπου επανέλαβε και ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ Ν. Χουντής στον Ρ/Σ «Φλας», προτείνοντας να τεθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπό κοινοβουλευτικό έλεγχο και «να βάλει έστω και διακηρυκτικά την υπόθεση της απασχόλησης και της ανάπτυξης». Ενώ άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό «που δεν πάει εκεί να βάλει μια φωνή» σε σχέση με το Σύμφωνο Σταθερότητας!

Στο μεταξύ, ένας νέος κύκλος αντιπαράθεσης στο εσωτερικό του ΣΥΝ, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται πως ανοίγει μετά τη σύσκεψη της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» το περασμένο Σάββατο, όπου αφού εκτιμήθηκε η ορθότητα της κριτικής που το προηγούμενο διάστημα η τάση διατύπωσε σε σχέση με επιλογές της πλειοψηφίας του κόμματος, καταλήχτηκε πως δεν αποδέχεται την τοποθέτηση στη δεύτερη θέση του ευρωψηφοδελτίου στελέχους προερχόμενου από την ΚΟΕ στην οποία προσάπτουν «αντιευρωπαϊκές θέσεις». Επίσης, η «Ανανεωτική Πτέρυγα» ζητά αλλαγή της διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές την οποία χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» και ότι έρχεται σε αντιπαράθεση με αποφάσεις του ΣΥΝ. Παρά ταύτα, η σύσκεψη κατέληξε στην απόφαση «στήριξης του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΝ»...

Το θέμα αυτό όμως προκαλεί τριβές και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το ΔΗΚΚΙ διεκδικεί για στέλεχός του τη δεύτερη θέση του ευρωψηφοδελτίου. Ολα αυτά συζητιούνταν ως αργά χτες βράδυ στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα απασχολήσουν και σήμερα την ΠΓ του ΣΥΝ, χωρίς ωστόσο να αναμένονται ακόμα οριστικές αποφάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ