Παρασκευή 27 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑΤΟΪΚΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

Ολοκληρώθηκαν την περασμένη Τρίτη στο Βελιγράδι οι εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τους ΝΑΤΟικούς και ευρωενωσιακούς βομβαρδισμούς εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Τη διήμερη διεθνή διάσκεψη οργάνωσε το «Φόρουμ Βελιγραδίου για τον κόσμο των ίσων» και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης και συμμετείχαν αντιπρόσωποι αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων και φορέων από 45 χώρες. Από την Ελλάδα συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, καθώς και αντιπροσωπείες της ΕΕΔΥΕ, του ΠΑΜΕ, της ΕΕΔΑ, της ΟΓΕ και της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα.

Εκθεση με φωτογραφικά ντοκουμέντα λειτουργούσε έξω από την αίθουσα όπου γινόταν η Διάσκεψη, αποκαλύπτοντας τη φρίκη του πολέμου μέσα από τα ακρωτηριασμένα παιδιά, τις τερατογενέσεις, τα πτώματα και τα καμένα και ερειπωμένα κτίρια... Την Τρίτη στις 12 το μεσημέρι (τοπική ώρα) ήχησαν οι σειρήνες στο κέντρο του Βελιγραδίου. Οι αντιπρόσωποι που συμμετείχαν στη διάσκεψη κράτησαν εκείνη τη στιγμή ενός λεπτού σιγή για τα αθώα θύματα του βάρβαρου και καταστροφικού πολέμου.

Η Αλ. Παπαρήγα μίλησε στη διάσκεψη την περασμένη Τρίτη, ανήμερα της έναρξης των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών και την ίδια μέρα επισκέφτηκε τα ερείπια του κτιρίου που την περίοδο των βομβαρδισμών στέγαζε το Γενικό Επιτελείο Στρατού. Την προηγούμενη μέρα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συναντήθηκε με την πρόεδρο του σέρβικου κοινοβουλίου, με αντιπροσωπείες του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας και του Κόμματος Κομμουνιστών Σερβίας, ενώ επισκέφτηκε και τον τάφο του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Ακόμα, στη διάσκεψη μίλησε τη Δευτέρα η Βέρα Νικολαΐδου, Γενική Γραμματέας της ΕΕΔΥΕ και βουλευτής του Κόμματος, ενώ το μεσημέρι της Τρίτης μίλησε ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ευρωβουλευτής του Κόμματος και Γενικός Γραμματέας του ΠΣΕ. Επίσης μίλησαν η Πρόεδρος του ΠΣΕ, Σοκόρο Γκόμεζ, ο ΓΓ της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ), Χεσούς Μόρα, καθώς και αντιπρόσωποι από αντιιμπεριαλιστικά κινήματα και φορείς από την Πορτογαλία, την Παλαιστίνη, την Κύπρο, την Ινδία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Κροατία κ.α.

Την περασμένη Κυριακή έγινε και η περιφερειακή Σύνοδος των μελών του ΠΣΕ από την Ευρώπη, όπου ανάμεσα σε άλλα αποφασίστηκε και η συνέχιση της καμπάνιας ενάντια στο ΝΑΤΟ - που φέτος συμπληρώνει τα 60 χρόνια του - για όλο το χρόνο, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιτυχία της αντιιμπεριαλιστικής διαδήλωσης κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο στις 3 και 4 Απρίλη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζεται η Διεθνής Διάσκεψη με πολυμελή ελληνική αντιπροσωπεία (2024-03-23 00:00:00.0)
Ποικίλες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης σε εξέλιξη (2022-05-05 00:00:00.0)
«Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια» (2009-03-27 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2009-03-25 00:00:00.0)
Η Αλέκα Παπαρήγα στο Βελιγράδι (2009-03-22 00:00:00.0)
Η ΕΕΔΥΕ στη Διεθνή Διάσκεψη του Βελιγραδίου (2009-03-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ