Τετάρτη 1 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΕΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Κατακτούν Συμβάσεις με 12% αύξηση

Ο απεργιακός αγώνας και ο ταξικός προσανατολισμός του Συνδικάτου σπάνε την εργοδοτική αδιαλλαξία. Μάχη και στους αμμοβολιστές

Με τους αγώνες τους οι μεταλλεργάτες του Πειραιά αποσπούν σοβαρές κατακτήσεις
Με τους αγώνες τους οι μεταλλεργάτες του Πειραιά αποσπούν σοβαρές κατακτήσεις
Σημαντικός αγώνας που αφορά ολόκληρη την εργατική τάξη είναι αυτός που δίνουν για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας οι εργάτες μετάλλου, οι αμμοβολιστές - καθαριστές πλοίων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και των επιχειρήσεων του Πειραιά. Κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική και «κουρελιάζοντας» την προσπάθεια των εργοδοτών να φορτώσουν στις πλάτες τους την κρίση, έχουν αναγκάσει τις εργοδοτικές Ενώσεις σε αναδίπλωση και άρχισαν ήδη να καταγράφουν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.

Το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά διεκδικεί αυξήσεις περίπου 12% που μεταφράζονται σε 10 ευρώ πάνω στο μεροκάματο και θεσμικά αιτήματα. Με απόφαση του Συνδικάτου έχουν ξεκινήσει απεργιακές κινητοποιήσεις από την περασμένη Παρασκευή και ήδη μέχρι χτες, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδικάτου, πάνω από 40 επιχειρήσεις είχαν υπογράψει ότι αποδέχονται να εφαρμόσουν το διεκδικητικό πλαίσιο της Σύμβασης.

Απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν ξεκινήσει και οι αμμοβολιστές - καθαριστές πλοίων διεκδικώντας αύξηση 10 ευρώ στο μεροκάματο, ποσοστό αύξησης που ανέρχεται και αυτό περίπου στο 12%. Η εργοδοτική τους Ενωση, στο ίδιο μήκος κύματος με την Ενωση Ναυπηγοεπισκευαστών, είχε απορρίψει το διεκδικητικό πλαίσιο.

Προχτές οι εργοδότες στη διάρκεια διαπραγματευτικής συνάντησης με την Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών εμφανίστηκαν να κάνουν πίσω, προτείνοντας αύξηση 6%, πρόταση που βέβαια απορρίφθηκε από το σωματείο. Μέχρι χτες το μεσημέρι ο αποφασιστικός αγώνας και των αμμοβολιστών είχε αναγκάσει περίπου 20 επιχειρήσεις να υπογράψουν το διεκδικητικό τους πλαίσιο.

Αστυνομία στους λογιστές

Κινητοποίηση για τη Σύμβαση διοργάνωσαν χτες και οι λογιστές της Αθήνας, με κάλεσμα της Ενωσής τους. Συγκεντρώθηκαν στα γραφεία τους και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν με πορεία στα γραφεία του ΣΕΒ, διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να καλύπτει τις ανάγκες τους.

Τα όρια της πρόκλησης άγγιξε η παρουσία ανδρών της Αστυνομίας (ΥΜΕΤ), τρεις εκ των οποίων, λίγο πριν τη συγκέντρωση, ανέβηκαν μέχρι τα γραφεία του σωματείου για να ρωτήσουν αν θα πραγματοποιηθεί κάποια πορεία! Αμεση και αποφασιστική ήταν η απάντηση των λογιστών που τους έδιωξαν τόσο από τα γραφεία όσο και από το κτίριο, όπου στεγάζονται.

Οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν ότι αυτή η προκλητική και απαράδεκτη ενέργεια φανερώνει τις διαθέσεις της εργοδοσίας και της κυβέρνησης να βάλουν φρένο στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Προσπάθεια που, όπως τόνισαν, θα πέσει στο κενό.

Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία κατέθεσε στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών τρεις «εναλλακτικές» προτάσεις, οι οποίες προβλέπουν: αυξήσεις 2,5% από 1/1/2009 ή 2% από 1/1/2009 και 2% από 1/9/2009 ή τέλος 4% από 1/5/2009. Οι συνδικαλιστές απέρριψαν τις «προτάσεις» και κατήγγειλαν ότι αυτές δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση διαπραγμάτευσης και με τη χτεσινή τους κινητοποίηση ξεκαθάρισαν ότι θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ