Τετάρτη 1 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ετοιμάζονται για διαγραφές σπουδαστών!

Κατ' εφαρμογή του νόμου - πλαισίου, καλούν τους σπουδαστές που έχουν περάσει το όριο φοίτησης να υπογράψουν δήλωση ότι έχουν γνώση του νόμου και θα συμμορφωθούν με διατάξεις του

Η υπεύθυνη δήλωση που καλούνται να υπογράψουν οι σπουδαστές για να συνεχίσουν τις σπουδές τους
Η υπεύθυνη δήλωση που καλούνται να υπογράψουν οι σπουδαστές για να συνεχίσουν τις σπουδές τους
Μετά από τα τετραετή μπίζνες πλαν, τους εσωτερικούς κανονισμούς και τις λίστες συγγραμμάτων, άλλη μια ρύθμιση του νόμου - πλαισίου παίρνει το δρόμο της εφαρμογής στην πράξη: Στο ΤΕΙ Πειραιά, στο Τμήμα Πολιτικών Δομικών Εργων (ΠΔΕ) οι σπουδαστές που έχουν υπερβεί το όριο φοίτησης (όπως αυτό ορίζεται στο νόμο - πλαίσιο) καλούνται να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι έλαβαν γνώση του νόμου και θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους εντός πενταετίας, όπως ακριβώς ορίζει ο νόμος. Μπαίνει, λοιπόν, μπροστά στους σπουδαστές ο εξής ωμός εκβιασμός: ΄Η υπογράφουν τη δήλωση που λέει ότι συμμορφώνονται με το νόμο - πλαίσιο ή διαγράφονται (αυτομάτως) από τα μητρώα της σχολής και χάνουν τη σπουδαστική τους ιδιότητα. Πρόκειται για τα γνωστά φούμαρα περί «αιώνιων σπουδαστών» που πρέπει, λέει, κάποια στιγμή να διαγραφούν και πάνε με θράσος να πρωτοεφαρμόσουν αυτή τη διάταξη σε ΤΕΙ, στα ιδρύματα δηλαδή που το 60% των σπουδαστών αναγκάζεται να δουλεύει παράλληλα με τις σπουδές!

Ενόψει των εγγραφών για το εαρινό εξάμηνο που γίνονται αυτή την περίοδο, η Γραμματεία του Τμήματος ενημερώνει τους σπουδαστές που έχουν περάσει το όριο φοίτησης ότι «μαζί με την εγγραφή τους θα πρέπει να συμπληρώσουν υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/76 για να εφαρμοστεί ο Ν.3549/07 (σ.σ. ο νόμος -πλαίσιο)». Στη δήλωση οι σπουδαστές υπογράφουν ότι «έλαβα γνώση του νόμου (...) και ότι θα τελειώσω τις υποχρεώσεις μου στο Τμήμα ΠΔΕ εντός πέντε ετών». Μάλιστα, η πενταετής παράταση που παίρνουν οι σπουδαστές ξεκινάει από το ...προηγούμενο εξάμηνο, δηλαδή, το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2008-2009. Να θυμίσουμε ότι στο άρθρο 14, παρ. 1ε του νόμου -πλαισίου, ορίζεται πως οι φοιτητές οι οποίοι έχουν περάσει το όριο φοίτησης μπορούν να δηλώσουν υπεύθυνα ότι επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους και να πάρουν χρονική παράταση για μια ακόμα πενταετία, διαφορετικά διαγράφονται από τα μητρώα της σχολής...

Δε θα περάσει!

Αμεση ήταν η αντίδραση των σπουδαστών. Χτες με πρωτοβουλία της ΠΚΣ έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο του ΤΕΙ Πειραιά, στους υπεύθυνους του Τμήματος και της Γραμματείας, όπου ξεκαθαρίστηκε πως οι σπουδαστές δε θα αφήσουν να περάσει η εφαρμογή του νόμου - πλαισίου. Τόσο ο πρόεδρος του ΤΕΙ όσο και η προϊσταμένη του Τμήματος ισχυρίστηκαν ότι δε γνωρίζουν τίποτα, ενώ από τη Γραμματεία υποστήριξαν ότι πήραν εντολή από τον πρόεδρο, προσθέτοντας πως οι διαγραφές δε θα γίνουν τώρα, αλλά στις ...31 του Αυγούστου.

Οι δυνάμεις της ΠΚΣ προχώρησαν σε ενημέρωση των σπουδαστών σε όλα τα εξάμηνα, καλώντας τους στην προγραμματισμένη για χτες γενική συνέλευση του συλλόγου σπουδαστών - όπου οι παρατάξεις ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, ΕΑΑΚ, ΣΥΝ έλαμψαν διά της απουσίας τους δημιουργώντας και πρόβλημα απαρτίας. Παρ' όλα αυτά, οι σπουδαστές συζήτησαν και εξέφρασαν την έντονη αντίδρασή τους στο νόμο - πλαίσιο δίνοντας ραντεβού στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση. Οι σπουδαστές προσανατολίζονται σε γενική συνέλευση στην αρχή της επόμενης βδομάδας για την ένταση των κινητοποιήσεών τους, προκειμένου να αποσυρθούν οι κατάπτυστες δηλώσεις, να μην περάσουν οι διαγραφές των σπουδαστών.

Την εφαρμογή του νόμου - πλαισίου και της συγκεκριμένης ρύθμισής του καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΚΝΕ και καλεί τους σπουδαστές να «μην υποκύψουν στον εκβιασμό» και: «Να αρνηθούν να υπογράψουν δήλωση υποταγής στο νόμο - πλαίσιο. Να πάρει πίσω η διοίκηση του τμήματος αυτή την απαίτηση. Να παλέψουν στο πλευρό των εργαζόμενων γονιών τους, στο πλευρό του ταξικού εργατικού κινήματος, για να μην πληρώσουν την κρίση. Να οργανώσουν την πάλη τους, ξεπερνώντας τη διαλυτική κατάσταση στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, να συγκροτήσουν επιτροπές αγώνα, να διεκδικήσουν την απόσυρση των αντιεκπαιδευτικών νόμων των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, να διεκδικήσουν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση. Να γυρίσουν την πλάτη σε ΔΑΠ και ΠΑΣΠ που στηρίζουν την πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ και που οδηγεί το 50% των σπουδαστών των ΤΕΙ εκτός ΤΕΙ και που το 60% των σπουδαστών στα ΤΕΙ αναγκάζεται να δουλέψει για να τα βγάλει πέρα. Να βγουν στην αντεπίθεση, να στηρίξουν αποφασιστικά την Πανσπουδαστική στις εκλογές στις 13 Μάη και το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές στις 7 Ιούνη».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως ενώ «το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα έχει καταδικάσει το νόμο - πλαίσιο που αποδεδειγμένα ενισχύει τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση, το τμήμα ΠΔΕ απαιτεί από τα παιδιά που έχουν φτάσει στο σημείο να μην έχουν πάρει πτυχίο ως το 16ο εξάμηνο, επειδή δίνουν παράλληλα τη μάχη του μεροκάματου, να υπογράψουν δήλωση ότι συναινούν στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής». Αλλωστε, όπως θυμίζει η ΚΝΕ, «οι σπουδαστές πήραν πικρή γεύση από την εφαρμογή του νόμου - πλαισίου πρόσφατα και με το θέμα των συγγραμμάτων» καθώς «πολλοί αναγκάστηκαν να αγοράσουν τα συγγράμματά τους και σε πολλά μαθήματα τα συγγράμματα δόθηκαν ελάχιστες μέρες πριν από την εξέταση των μαθημάτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ