Πέμπτη 2 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΠΑΓΩΜΑ» ΜΙΣΘΩΝ - ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
Ταφόπλακα στα λαϊκά εισοδήματα

Στη Βουλή η προκλητική ρύθμιση της κυβέρνησης να καταργήσει για το 2009 κάθε αύξηση σε μισθούς και συντάξεις

Παραμονή της σημερινής απεργίας επέλεξε η κυβέρνηση να συζητήσει στη Βουλή την απαράδεκτη ρύθμιση - τροπολογία για το «πάγωμα» των μισθών και των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων, αφού για φέτος καταργεί την όποια εισοδηματική πολιτική και στη θέση της δίνει κάποια ψίχουλα, με τη μορφή επιδομάτων, στους ιδιαίτερα χαμηλόμισθους. Μετά από πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία, η τροπολογία θα ψηφιστεί στη σημερινή συνεδρίαση.

Ταφόπετρα στα εισοδήματα των εργαζομένων χαρακτήρισε την πολιτική της κυβέρνησης ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, καταγγέλλοντας ότι με αυτήν «παγώνουν» μισθοί και επιδόματα και μετατρέπεται η όποια εισοδηματική πολιτική σε πολιτική επιδοματική. Αυτό, είπε, έχει ως συνέπεια οι εργαζόμενοι να έχουν απώλειες όχι μόνο για φέτος, αλλά και για το 2010. Μάλιστα, τόνισε, με τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο τα εισοδήματα των εργαζομένων, οι οποίοι θα πληρώσουν αυξημένους φόρους για εισοδηματικές αυξήσεις που δεν έχουν πάρει.

Η συγκεκριμένη τροπολογία, είπε ο Ν. Γκατζής, εντάσσεται στο πλαίσιο της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που ακολούθησαν όλα αυτά τα χρόνια όλες οι κυβερνήσεις και τόνισε ότι ο υπουργός Οικονομίας δεν απέκλεισε τη λήψη ακόμα πιο σκληρών μέτρων. Κατήγγειλε δε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων στο πρότυπο των ΔΕΚΟ, όπου υπάρχει κατηγοριοποίηση παλιών και νέων εργαζομένων.

Υπερασπιζόμενος την αντιλαϊκή οικονομική πολιτική ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου είπε ότι είναι επιβεβλημένη λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, για την οποία, όπως είπε, «κανείς δεν γνωρίζει την έκταση και την ένταση και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει αύριο». Πάντως, σε μια κίνηση εντυπωσιασμού, προχώρησε στην εισαγωγή νέων συντελεστών για τον υπολογισμό της έκτακτης εισφοράς που θα κληθούν να καταβάλουν όσοι το 2007 είχαν εισοδήματα πάνω από 150.000 ευρώ. Ετσι, η έκτακτη εισφορά για εισόδημα από 150 μέχρι 300 χιλιάδες ευρώ καθορίζεται στα 5.000 ευρώ, και από εκεί και πέρα διαμορφώνεται κλιμακωτά, με όσους είχαν προσωπικό εισόδημα πάνω από 900.000 ευρώ να ...επιβαρύνονται με εισφορά 25.000 ευρώ.

Σχολιάζοντας την έκτακτη εισφορά για εισοδήματα πάνω από 60.000 ευρώ ο Α. Σκυλλάκος, που παρενέβη ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, έκανε λόγο για «χρύσωμα του χαπιού» και τόνισε: «Ποια είναι η ζημιά; Κάποιος που έχει εισόδημα για παράδειγμα 150.000 ευρώ και χάσει 5.000 ευρώ λέτε να τον ενδιαφέρει; Αυτός ξοδεύει ένα βράδυ στα μπουζούκια τα 5.000 ευρώ σε λουλούδια. Και τι ποσό θα μαζευτεί από αυτό; Ελάχιστα χρήματα θα μαζευτούν».

Ο Α. Σκυλλάκος κατήγγειλε την κυβερνητική τροπολογία που παγώνει τους μισθούς και τόνισε ότι μια τέτοια αντεργατική πολιτική δίνει το σήμα για ανάλογες εξελίξεις και στον ιδιωτικό τομέα όπου ήδη κάποιοι εργοδότες έχουν το θράσος να μη θέλουν να εφαρμόσουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ