Πέμπτη 2 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ - ΣΥΝΟΔΟΣ «G-20»
Σείεται από τις αντιθέσεις και τις διαδηλώσεις

Χιλιάδες εργαζομένων διαδήλωσαν χτες απαιτώντας να πληρώσουν την κρίση οι καπιταλιστές και όχι τα λαϊκά στρώματα

Μαζικές διαδηλώσεις ξεκίνησαν από χτες στο Λονδίνο
Μαζικές διαδηλώσεις ξεκίνησαν από χτες στο Λονδίνο
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«

Ο κόσμος είναι ώρες μακριά από την επίτευξη συμφωνίας για ένα νέο παγκόσμιο οικονομικό σχέδιο» θα δηλώσει ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος είναι και οικοδεσπότης της «κρίσιμης», όπως ήδη χαρακτηρίστηκε, Συνόδου της «G-20». Δηλώσεις που περισσότερο επιθυμίες αντανακλούν παρά την πραγματικότητα για το αποτέλεσμα της Σύνοδου της Ομάδας των 20 («G-20») μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου - ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Καναδά, Ρωσία, Ιαπωνία («G-8») Νότια Αφρική, Κίνα, Βραζιλία, Αυστραλία, Αργεντινή, Ινδία, Ινδονησία, Μεξικό, Σαουδική Αραβία, Νότια Κορέα, Τουρκία και ΕΕ και των προέδρων της Παγκόσμιας Τράπεζας (ΠΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Ισως ο Βρετανός πρωθυπουργός προσπαθεί να καλλιεργήσει ένα «θετικό κλίμα» για να μην τιναχθούν όλα στον αέρα, εξαιτίας των αντιθέσεών τους. Πάντως διέξοδο από το λαβύρινθο της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης δεν πρόκειται να βρουν, καθώς όσον αφορά τη στρατηγική εξόδου αποκλίνουν σημαντικά, αφού συγκρούονται τα ξεχωριστά συμφέροντα των καπιταλιστικών χωρών... Τα ζητούμενα της Συνόδου είναι, μεταξύ άλλων, η αποκατάσταση της κλονισμένης εμπιστοσύνης των αγορών, η ανακοπή της ύφεσης στις μεγάλες οικονομίες, καθώς για όλο το 2009 τα αποτελέσματα για τις περισσότερες θα είναι αρνητικά ή, έστω, απογοητευτικά, οι μεταρρυθμίσεις στο κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των αγορών και των θεσμών, ώστε το σύστημα να λειτουργεί με περισσότερη διαφάνεια. Σημείο συμφωνίας η αύξηση των πόρων προς το ΔΝΤ, αλλά όχι προς το ύψος των τελικών ποσών που θα καταλήξουν στα ταμεία του ΔΝΤ.

Πάντως η χτεσινή ημέρα ήταν «ουσιαστική» καθώς υπήρξαν διαδοχικές συναντήσεις σχεδόν όλων. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε μετά το πέρας της συνάντησης του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και του Γκόρντον Μπράουν, ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι η «G-20» πρέπει να δράσει από κοινού, με αίσθηση του επείγοντος, να απορρίψει τον προστατευτισμό και να υποστηρίξει τις αναδυόμενες αγορές. Παράλληλα, ο Μπαράκ Ομπάμα προσπάθησε να υποβαθμίσει τις διαφωνίες, ωστόσο Γαλλία και Γερμανία ξεκαθαρίζουν ότι στο Λονδίνο δε θα δεχθούν «ψεύτικους συμβιβασμούς»...

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Europe 1» ότι θα διαφοροποιηθεί εάν δεν θεωρήσει ικανοποιητικό το τελικό ανακοινωθέν της «G-20», επαναλαμβάνοντας ότι το ισχύον προσχέδιο που έχει ετοιμαστεί «δεν ικανοποιεί ούτε τη Γερμανία, ούτε τη Γαλλία». Η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι υποστηρίζει τη θέση του Σαρκοζί και θα επιδιώξει να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής συγκεκριμένες αποφάσεις, πιέζοντας σταθερά προς την κατεύθυνση των ρυθμιστικών κανόνων έναντι πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων στήριξης.

Οι συναντήσεις που γίνονται μεταξύ των ηγετών αποτελούν πάντως χαρακτηριστικό δείγμα των προθέσεων για πιθανές συμπράξεις ή τυχόν νέες συμμαχίες ή καλύτερα «λυκοφιλίες». Χαρακτηριστικά, τα αποτελέσματα των συναντήσεων του Μπαράκ Ομπάμα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ που συμφώνησαν χτες για την έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας για τη μείωση των πυρηνικών όπλων, όπως αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα. Επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος αποδέχτηκε την πρόσκληση της Ρωσίας για επίσκεψη στη χώρα, ενώ πρόσκληση έγινε και από τον πρόεδρο της Κίνας.

Αντιστοίχως «θετικά» και τα αποτελέσματα των συναντήσεων του Γάλλου Προέδρου με τον Κινέζο ομόλογό του, Χου Ζιντάο, που «άνοιξαν μία νέα σελίδα» παραμερίζοντας τις διαφορές και την ένταση που είχε δημιουργηθεί εξαιτίας του Θιβέτ. Ο Σαρκοζί συμφώνησε και με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα για προώθηση αυστηρότερου ρυθμιστικού πλαισίου στη συνάντηση που πραγματοποίησαν, ο οποίος Λούλα είχε συμφωνήσει νωρίτερα και με τον Γκόρντον Μπράουν...

Επί ποδός πολέμου...

Πάντως, απέναντι όλων βρίσκονται χιλιάδες διαδηλωτές. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται μεταξύ άλλων για την ανεργία, την ανισότητα και τη φτώχεια, τη μεταχείριση των μεταναστών, τον πόλεμο στο Ιράκ, τις οικονομικές πολιτικές των κρατών, τη λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος και την αδράνεια απέναντι στις κλιματικές αλλαγές. Πάνω από 200 οργανώσεις και συνδικάτα, συμμετέχουν (από χτες) σε τουλάχιστον 6 μεγάλες πορείες, με αφετηρίες όπως η Αμερικανική Πρεσβεία και το Σίτι του Λονδίνου και με κατάληξη την πλατεία Τραφάλγκαρ, το συνεδριακό κέντρο Εξέλ.

Συνολικά πάνω από 10.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός σε μια πόλη - φρούριο, όπου παράθυρα και τζάμια τραπεζών και καταστημάτων έχουν θωρακιστεί με ξύλινες και μεταλλικές πλάκες και έχει γεμίσει με ασφαλίτες, οι περισσότεροι από αυτούς στη φύλαξη του Αμερικανού προέδρου. Χτες δεν έλειψαν οι συγκρούσεις με τους διαδηλωτές, ενώ οι δυνάμεις καταστολής χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και χημικά και προχώρησαν σε συλλήψεις τουλάχιστον 20 διαδηλωτών..


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ