Πέμπτη 2 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Αντιτρομοκρατική» ρητορική

ΚΑΝΤΑΧΑΡ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Εντείνεται το πολεμικό κλίμα στο Αφγανιστάν, μεταξύ κατοχικών αμερικανο - ΝΑΤΟικών δυνάμεων και των «Ταλιμπάν», με αυξανόμενα τα θύματα των αμάχων. Σε χτεσινή επίθεση αυτοκτονίας, σε κυβερνητικά γραφεία του νότιου Αφγανιστάν στην Κανταχάρ, 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων και οι τέσσερις βομβιστές αυτοκτονίας, αλλά και άμαχοι.

Στο ένα κτίριο διεξαγόταν συνάντηση με τους επικεφαλής των φυλών, ενώ μεταξύ των νεκρών είναι ο επαρχιακός εκπαιδευτικός διευθυντής. Ο εγκάθετος Αφγανός Πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, συναντήθηκε με τον Πακιστανό ομόλογό του Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, στην Αγκυρα, με θέμα την «καταπολέμηση του ισλαμιστικού εξτρεμισμού» και στις δύο χώρες, δεδομένου και ότι το Αφγανιστάν κατηγορεί το Πακιστάν για ανοχή του σχεδιασμού της δράσης των «τρομοκρατών» στο έδαφός του. Μια συνάντηση που ενσαρκώνει και τις απαιτήσεις των ΗΠΑ για καλύτερη συνεργασία και συντονισμό των χωρών της περιοχής στο ζήτημα της «τρομοκρατίας», ακολουθώντας και τις δηλώσεις «προθυμίας» του Ιράν στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν, στη Χάγη την Τρίτη...

Μετά και τις δηλώσεις της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, που εμφανίστηκε να προσυπογράφει και ο Χ. Καρζάι, για προσφορά «μιας αξιοπρεπούς συμφωνίας συμφιλίωσης», στους «Ταλιμπάν», που δε συμμετέχουν στις επιθέσεις εναντίον της κατοχής, χτες, εκπρόσωποι των μαχητών, απέρριψαν τις προτάσεις, χαρακτηρίζοντάς τις «γελοίες».

Στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν ενδιαφέρεται να μπει και η Κίνα, που στη Σύνοδο της Χάγης, ανακοίνωσε διά του υπουργού Εξωτερικών της Γου Νταβέι ότι προτίθεται να χορηγήσει σε διάστημα πέντε ετών, χρηματική βοήθεια για την «ανοικοδόμηση» της χώρας, της τάξης των 75 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ παράλληλα επεσήμανε και την «ανάγκη καταπολέμηση των ανταρτών και στήριξης της εκλογικής διαδικασίας στις 20 Αυγούστου.

Εν τω μεταξύ, στο Πακιστάν εξακολουθούν και οι πυραυλικές αμερικανικές επιθέσεις από το κατεχόμενο Αφγανιστάν, παρά τις δήθεν εκκλήσεις των αξιωματούχων της χώρας για σεβασμό της κυριαρχίας του κράτους από τις ΗΠΑ. Χτες αμερικανικοί πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν στην περιοχή των συνόρων με το Αφγανιστάν, στην επαρχία Ορακζάι, πλήττοντας σπίτι - υποτιθέμενο άνδρο των «Ταλιμπάν», σκοτώνοντας 15 ανθρώπους που χαρακτηρίστηκαν ως «ισλαμιστές αντάρτες»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ