Κυριακή 5 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Ιρλανδία της ανεργίας

Κομμάτια και θρύψαλα κατάντησε το «ιρλανδικό θαύμα» αφού ο ένας μετά τον άλλον οι οικονομικοί δείκτες αποδεικνύουν την κατάρρευση της ιρλανδικής οικονομίας, της οικονομίας που θεωρούνταν πρότυπο για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στο 11% ανήλθε το ποσοστό της ανεργίας το Φλεβάρη στην Ιρλανδία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 1996. Το ποσοστό ανεργίας το Γενάρη ήταν στο 10,4% και το τρίμηνο Οκτώβρης - Δεκέμβρης 2008 στο 7,7%.

Ο αριθμός των ανέργων που πήραν επίδομα ανεργίας το Φλεβάρη αυξήθηκε κατά 370.000, παρουσιάζοντας σημαντική άνοδο-ρεκόρ κατά 87,5% σε σύγκριση με το Φλεβάρη του 2008.

Την επόμενη βδομάδα η κυβέρνηση της χώρας θα παρουσιάσει έκτακτο κρατικό προϋπολογισμό σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη βαθιά ύφεση. Την περασμένη βδομάδα, η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η οικονομία της Ιρλανδίας συρρικνώθηκε κατά 7,5% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2008!

Στο μεταξύ στις 742.000 ανήλθε ο αριθμός των εργαζομένων που έχασαν τη δουλειά τους στις ΗΠΑ το Μάρτη. Η μέτρηση από την εταιρεία ADP Employer Services έδειξε μεγαλύτερο αριθμό ανέργων από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ παράλληλα ο αριθμός αυτός είναι ο μεγαλύτερος από την έναρξη τήρησης στοιχείων το 2001. Το Φλεβάρη, ο αριθμός όσων έχασαν τη δουλειά τους ανήλθε στις 706.000.

Η επίσημη έκθεση του υπουργείου Εργασίας αναμένεται να δείχνει ότι ο συνολικός αριθμός των ανέργων στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέρχεται σε άνω των 5 εκατ., με το ποσοστό της ανεργίας να ανέρχεται στο 8,5%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ