Σάββατο 4 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Ο εργατόκοσμος ξεσήκωσε το πρώτο λιμάνι

Με νέες δυνάμεις, το ΠΑΜΕ διοργάνωσε την Πέμπτη μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις τα τελευταία χρόνια

Από τη συγκέντρωση στον Πειραιά
Από τη συγκέντρωση στον Πειραιά
Ενα βήμα μπροστά έκανε ο εργατόκοσμος της πειραιώτικης περιφέρειας. Χιλιάδες απεργοί εργάτες στεριάς και θάλασσας, υπάλληλοι, συνταξιούχοι και μαζί τους η νέα βάρδια της εργατικής τάξης, σπουδαστές, φοιτητές, προχτές το πρωί συγκρότησαν μία απεργιακή διαδήλωση που συγκλόνισε το πρώτο λιμάνι της χώρας.

Οι νέες δυνάμεις εργατών, που έδωσαν για πρώτη φορά το αγωνιστικό τους «παρών», είχαν ως αποτέλεσμα η διαδήλωση να καταγραφεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ως μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων, ανάλογη, αν όχι και μεγαλύτερη, με αυτήν που «έζησε» ο Πειραιάς, ενάντια στο ασφαλιστικό έκτρωμα Γιαννίτση.

Ηταν το αποτέλεσμα της επίμονης δουλειάς των δυνάμεων του ΠΑΜΕ για την προετοιμασία της απεργίας. Μάχη που έδιναν μέχρι την τελευταία στιγμή, μέχρι το ξημέρωμα της μέρας της απεργίας, με τις απεργιακές φρουρές στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις, στις ναυτιλιακές εταιρείες, στα εμπορικά πολυκαταστήματα, στα καράβια, εξοπλίζοντας τους εργαζόμενους με ορμή και θάρρος για να υψώσουν παλικαρίσια το ανάστημά τους απέναντι στην τρομοκρατία της εργοδοσίας.

Η συγκέντρωση είχε οριστεί για τις 10.30 το πρωί, όμως η πλατεία του Ηλεκτρικού Σταθμού είχε αρχίσει να κατακλύζεται πολύ πιο πριν, από εργαζόμενους που κατέφθαναν από κάθε γωνιά του λιμανιού. Ο μεγαλύτερος «όγκος» εργατών ήρθε από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, τόπο προσυγκέντρωση των ταξικών σωματείων από Ζώνη, εργοστάσια, οικοδόμους και άλλα. Με χειροκροτήματα υποδέχτηκαν οι συγκεντρωμένοι εργάτες, τους υπαλλήλους της ναυτιλιακής εταιρείας GA FERRIES του εφοπλιστή Αγούδημου, που ήρθαν από τα γραφεία της εταιρείας έως τον ηλεκτρικό σταθμό, με πορεία.


ΛΕΠΙΔΗΣ

Την απεργιακή συγκέντρωση «άνοιξε» με το χαιρετισμό του ο Παναγιώτης Κατράκης, μέλος της διοίκησης του Συνδέσμου Υπαλλήλων στα εμπορικά καταστήματα και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ακολούθησε χαιρετισμός από τον εκπρόσωπο της Επιτροπής Αγώνα του Πανεπιστημίου Πειραιά Νίκο Σταματόπουλο. Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο Σάββας Τσιμπόγλου, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ.

Η πορεία που ακολούθησε ξεπέρασε τα δεδομένα του Πειραιά. Ηταν ένα ανθρώπινο ποτάμι, που περικύκλωσε το λιμάνι και είχε προμετωπίδα το μεγάλο πανό της Γραμματείας ΠΑΜΕ Πειραιά με το ξεκάθαρο μήνυμα: «Καμιά θυσία - καμιά υποχώρηση. Αποφασιστική αντίσταση, μαχητική διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας. Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία και τα κόμματά της». Μήνυμα, που το ενίσχυαν οι αμέτρητες σημαίες του ΠΑΜΕ, τα απανωτά ασταμάτητα συνθήματα. Η πορεία κατέληξε στο ΥΕΝ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ