Σάββατο 4 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αναντικατάστατη η πείρα της περιφρούρησης

Από την περιφρούρηση στα γραφεία του Αγούδημου, στον Πειραιά
Από την περιφρούρηση στα γραφεία του Αγούδημου, στον Πειραιά
Σημαντικά στοιχεία ανέδειξε για μια ακόμη φορά η μάχη της περιφρούρησης που έδωσαν από τα χαράματα της Πέμπτης οι ταξικές δυνάμεις σε όλη τη χώρα. Η σοβαρή αναμέτρηση με την εργοδοσία και τους μηχανισμούς της ανέδειξε και το χάσμα που χωρίζει τα ταξικά συνδικάτα με τις πλειοψηφίες του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού, που προσπάθησαν με κάθε τρόπο να βάλουν εμπόδια στην απεργία. Να ατονήσουν τα αγωνιστικά της χαρακτηριστικά, φθάνοντας μέχρι και την απεργοσπασία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η καταγγελία της ΔΑΣ Κεραμοποιών στη Λάρισα. Οπως σημειώνει, οι οκτώ από τους έντεκα υποψηφίους του συνδυασμού Ενωτική Κίνηση Κεραμοποιών - πρόσκειται σε ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ - που κατέρχεται στις εκλογές του Σωματείου Κεραμοποιών Λάρισας, ήταν απεργοσπάστες!

Στην Αθήνα περιφρουρήθηκαν με επιτυχία περισσότεροι από 100 εργασιακοί χώροι. Εκατοντάδες εργάτες βοηθήθηκαν να απεργήσουν, γεγονός που προκάλεσε την οργή της εργοδοσίας. Αδίστακτος ιδιοκτήτης εταιρείας προϊόντων ζύμης στο Καματερό («Φαμίλια»), έφτασε μάλιστα στο σημείο να πέσει πάνω στην απεργιακή φρουρά με το αυτοκίνητό του, τραυματίζοντας έναν από τους εργαζόμενους.

Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που η αστυνομία κλήθηκε από την εργοδοσία να αντιμετωπίσει τους απεργούς, ενώ σε αρκετές επιχειρήσεις οι ίδιοι οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι ο εργοδότης, τούς ενημέρωσε από την προηγούμενη να πάνε για δουλειά μετά τις 10.30 π.μ., για να αποφύγει τις απεργιακές φρουρές. Το συμπέρασμα ωστόσο που βγαίνει και από αυτή τη μάχη, είναι ότι όπου υπάρχει μια σωματειακή Επιτροπή ο αγώνας είναι πιο αποτελεσματικός, περισσότεροι εργαζόμενοι ξεπερνάνε τους δισταγμούς και συμμετέχουν στην απεργία.

Κέρδισαν εργάτες

Στη Θεσσαλονίκη, ανάμεσα στους δεκάδες χώρους που περιφρουρήθηκαν, επιτυχημένη ήταν η μάχη στις επιχειρήσεις που το τελευταίο διάστημα βρέθηκαν στο στόχαστρο της εργοδοτικής επίθεσης, όπως στα εργοστάσια «Πλαίσιο» και «ΑΜΑΣΑ». Στην Κατερίνη, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν κατάληψη στα γραφεία της επιθεώρησης εργασίας (ΣΕΠΕ) και άπλωσαν ένα τεράστιο πανό με το οποίο απαιτούσαν: «Οχι στη μείωση των ωρών εργασίας, όχι στη μείωση των μισθών, την κρίση να πληρώσουν οι καπιταλιστές».

Στον Πειραιά η απεργία περιφρουρήθηκε σε στεριά και θάλασσα. Από νωρίς το πρωί μέλη της Επιτροπής Αγώνα στη ναυτιλία και τον τουρισμό, παρατάχθηκαν στην είσοδο των γραφείων της εταιρείας «GA FERRIES», του εφοπλιστή Αγούδημου. Υπάλληλοι της εταιρείας, κόντρα στο κλίμα τρομοκρατίας, συμπαρατάχθηκαν με την Επιτροπή Αγώνα και ξεκίνησαν πορεία προς την κεντρική απεργιακή συγκέντρωση. Σταθμός τους μάλιστα ήταν τα γραφεία της ακτοπλοϊκής εταιρείας «ΚΑΛΛΙΣΤΗ» του εφοπλιστή Σπανού. Υπάλληλοι της εταιρείας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συναδέλφων τους και εντάχθηκαν στην πορεία.

Στην Πελοπόννησο, ανάμεσα σε άλλα, απεργιακές φρουρές στήθηκαν στα μεγάλα οδικά έργα και στις σήραγγες του ΟΣΕ που νέκρωσαν. Στην αντίπερα όχθη οι συνδικαλιστές του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού στις συγκεντρώσεις που οργάνωσαν «κατόρθωσαν» να μιλήσουν σε ακροατήριο 10 και 30 ατόμων, στην καλύτερη περίπτωση δεν ξεπερνούσε τους 100. Στην Πάτρα για παράδειγμα, τους εργατοπατέρες της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ πλαισίωσαν, ξανά, οι δυνάμεις των ΣΕΑΜ, ΚΟΕ, ΕΑΑΚ και λοιποί αριστεριστές. Ρεσιτάλ θράσους αλλά και μια ξεκαρδιστική φαρσοκωμωδία έδωσαν οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, όταν φώναξαν συνθήματα όπως: «Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά», «Δεξιά σημαίνει, Ελλάδα πουλημένη».

Σωματείο - εργοδηγός!

Στο Λαύριο η μάχη συνεχίστηκε και μετά την πορεία όταν μια μεγάλη ομάδα απεργών αντιλήφθηκαν ότι στο λιμάνι δούλευαν λιμενεργάτες με την παρουσία του σωματείου, που - όπως αποκαλύφθηκε - τους είχε καλέσει να δουλέψουν. Η δυναμική παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων είχε σαν αποτέλεσμα να σταματήσουν οι εργασίες και οι λιμενεργάτες να συνεχίσουν την απεργία.

Στο Βόλο, σύμφωνα με καταγγελίες, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, που πρόσκειται στη ΝΔ, από νωρίς το πρωί περιφερόταν έξω από τα πολυκαταστήματα για ν' αναγκάσει τους εργαζόμενους να μην απεργήσουν. Στα Γιάννενα η περιφρούρηση στην Βιομηχανική Περιοχή έλαβε χαρακτηριστικά προσυγκέντρωσης λόγω της μεγάλης συμμετοχής. Στο εργοτάξιο κατασκευής του νέου λιμανιού της Ηγουμενίτσας δεν έγινε καμία εργασία με την συμβολή και συνδρομή του ΠΑΜΕ που βρέθηκε νωρίς εκεί το πρωί για να στηρίξει τους εργάτες του εργοταξίου, από το οποίο απολύθηκαν πριν από δυο μέρες 15 άτομα. Τις μηχανές έσβησαν με μπροστάρη το σωματείο τους, οι εργαζόμενοι της «ΚΕΡΑΜΟΠΟΙΙΑΣ ΚΑΤΣΙΚΗ ΑΕ» στο Αγρίνιο.

Στο Ηράκλειο οι απεργιακές επιτροπές βρέθηκαν έξω από τα εργοστάσια στη Βιομηχανική Περιοχή. Ενδεικτικά, στο εργοστάσιο «Μέγκα Πλαστ» οι εργαζόμενοι με απόφασή τους συμμετείχαν 100% στην απεργία. Μάχη δόθηκε σε 10 μεγάλα γιαπιά της πόλης από τους οικοδόμους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ