Τρίτη 7 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Εξωραΐζοντας τις επεμβάσεις

ΑΓΚΥΡΑ._

Την αξιοποίηση της Τουρκίας ως «γέφυρας» προς το μουσουλμανικό κόσμο, με στόχο την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων για τη «Νέα Ευρεία Μέση Ανατολή», φαίνεται ξεκάθαρα ότι προωθεί ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, τόσο με την διήμερη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Αγκυρα, όσο και με τις επανειλημμένες δηλώσεις του περί «αναγκαιότητας» της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ως γέφυρας μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Ισχυρίστηκε, ακόμα, ότι η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει «πρόοδο» όσον αφορά τις ελευθερίες, τα δικαιώματα, αλλά και την κουρδική μειονότητα, καλώντας την Αγκυρα να ...«συνεχίσει την προσπάθεια».

Μιλώντας χθες στο τουρκικό Κοινοβούλιο, ο Μπ. Ομπάμα υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ «δεν είναι και δεν πρόκειται να είναι σε πόλεμο με το Ισλάμ», ζητώντας μεγαλύτερη «συνεργασία» με τις μουσουλμανικές χώρες. Οπως είπε, οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με το μουσουλμανικό κόσμο δεν μπορούν να καθορίζονται από τη θέση των ΗΠΑ για την «Αλ Κάιντα», ούτε να περιορίζονται στα πλαίσια της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», ζητώντας «μία σχέση βασισμένη στο αμοιβαίο συμφέρον και τον αμοιβαίο σεβασμό». Απευθυνόμενος πιο συγκεκριμένα προς την Τεχεράνη, ο Αμερικανός πρόεδρος, στα πλαίσια της προσέγγισης που επιχειρεί, δήλωσε ότι «τώρα, οι Ιρανοί ιθύνοντες καλούνται να αποφασίσουν αν θέλουν να κατασκευάσουν ένα ατομικό όπλο, ή να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον για το λαό τους». Ο Αμερικανός Πρόεδρος, κάνοντας λόγο για τη Μέση Ανατολή, τάχθηκε δήθεν υπέρ της δημιουργίας δύο κρατών «του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, που θα ζουν το ένα πλάι στο άλλο ειρηνικά και με ασφάλεια».

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ, αναφερόμενος στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις, ο Μπ. Ομπάμα φρόντισε να τονίσει την ενδυνάμωσή τους, παρά τις «αντιθέσεις» που είχαν το 2003 με τον πόλεμο του Ιράκ, προσθέτοντας ότι ΗΠΑ και Τουρκία μπορούν να χτίσουν μία «υποδειγματική συνεργασία, δίνοντας μήνυμα στον κόσμο της Ανατολής και της Δύσης».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος απέφυγε στις δηλώσεις και τις ομιλίες του να θίξει το ζήτημα της γενοκτονίας των Αρμενίων, από τους Τούρκους, χαιρετίζοντας ωστόσο το διάλογο μεταξύ των δύο χωρών.

Κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, ο Αμερικανός Πρόεδρος συναντήθηκε τόσο με τον Α. Γκιουλ και τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και με τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης. Χθες ο Μπ. Ομπάμα αναχώρησε για την Κωνσταντινούπολη, όπου και αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και με άλλους θρησκευτικούς ηγέτες, της εβραϊκής και της μουσουλμανικής κοινότητας.

Πριν την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στην Τουρκία, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, δηλώνοντας ενάντια στην παρουσία του Μπ. Ομπάμα στη χώρα, με συνθήματα «Ομπάμα, μην έρθεις στην Τουρκία» και «Ομπάμα, έξω από το Αφγανιστάν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ