Τρίτη 7 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Επίσκεψη Αμερικανών βουλευτών

ΑΒΑΝΑ.--

Το ζήτημα της άρσης του αποκλεισμού που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην Κούβα, αλλά και τα επιτεύγματά της στους τομείς της Ιατρικής και των ερευνών κυριάρχησαν κατά τη διάρκεια της πενταήμερης επίσκεψης στην Κούβα, που πραγματοποιούν από την Παρασκευή επτά μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Η Μπάρμπαρα Λι, εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας των Αμερικανών βουλευτών, σημείωσε πως το 68% των Αμερικανών πολιτών τάσσονται υπέρ της άρσης του αποκλεισμού, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Αβάνα, μετά από επίσκεψη της αντιπροσωπείας στο Κέντρο Γενετικής και Βιοτεχνολογίας. Υπογράμμισε τα επιτεύγματα της Κούβας στην παραγωγή εμβολίων και φαρμάκων για το διαβήτη, τις καρδιολογικές ασθένειες, την ηπατίτιδα και πολλές άλλες ασθένειες. Η ίδια επιβεβαίωσε ότι είναι σίγουρη πως με τη λήξη του αποκλεισμού θα ανοίξει ο δρόμος για τη συνεργασία των επιστημόνων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Οι Αμερικανοί βουλευτές συναντήθηκαν το Σάββατο και με τον υπουργό Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια, στον οποίον διατύπωσαν την εκτίμηση πως η λήψη μιας απόφασης για την πιθανή άρση του αποκλεισμού θα χρειαστεί «πολύ καιρό». Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε επίσης και με τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας, Ρικάρντο Αλαρκόν, ενώ κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, που βρίσκεται στην Αβάνα.

Τέλος, η εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζούρναλ» έγραψε το Σάββατο ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα μπορεί να υπογράψει ένα διάταγμα που θα επιτρέπει στους Αμερικανούς κουβανικής καταγωγής να επισκέπτονται το Νησί όποτε θέλουν - αντί για μία φορά ετησίως, όπως ισχύει σήμερα - και να άρει τους περιορισμούς για τη μεταφορά κεφαλαίων ιδιωτών που προορίζονται για συγγενείς τους στην Κούβα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ