Τρίτη 7 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ - ΟΗΕ
Απειλές και πιέσεις από τους ιμπεριαλιστές

ΠΙΟΝΓΚΓΙΑΝΓΚ - ΣΕΟΥΛ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Τις προσχηματικές αντιδράσεις ΗΠΑ, Βρετανίας, Ιαπωνίας και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων προκάλεσε η προχτεσινή εκτόξευση πειραματικού δορυφόρου στο διάστημα από τη ΛΔ Κορέας. Διαστρεβλώνοντας το γεγονός και το σκοπό της εκτόξευσης, οι παραπάνω δυνάμεις προσπάθησαν, μάταια, να πετύχουν την καταδίκη της ΛΔ Κορέας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη ενέργεια παραβιάζει τη διακήρυξη του 2006 και συνιστά απειλή «για την ευρύτερη περιοχή και τη διεθνή σταθερότητα». Αυτό ισχυρίστηκε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, αλλά δεν έπεισε άλλες χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας στον ΟΗΕ, όπως η Κίνα, η Ρωσία και το Βιετνάμ. Αυτές αντέτειναν πως πραγματικές απειλές για τη διεθνή ειρήνη θα συνιστούσαν η περαιτέρω απομόνωση της ΛΔ Κορέας και η άσκηση νέων σκληρών κυρώσεων (όπως λογάριαζαν οι πρέσβεις ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας και Ιαπωνίας στον ΟΗΕ). Μάλιστα, η Κίνα απηύθυνε έκκληση για ψυχραιμία και αποχή από «ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αύξηση της έντασης στην περιοχή».

Διαφωνία υπάρχει ακόμη και στην έκβαση της εκτόξευσης του βορειοκορεατικού δορυφόρου. ΗΠΑ και Νότια Κορέα ισχυρίστηκαν πως ο πύραυλος ναι μεν ξεπέρασε κάθε προηγούμενο βορειοκορεατικό πύραυλο σε βεληνεκές, αλλά....«απέτυχε να θέσει σε τροχιά το δορυφόρο και τα συντρίμμια κατέπεσαν στον Ειρηνικό Ωκεανό». Αντίθετα, ο ηγέτης της ΛΔ Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ιλ, εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση για τις επιτυχείς ενέργειες των βορειοκορεατών επιστημόνων και τεχνικών, όσον αφορά στην ειρηνική εξερεύνηση του διαστήματος...

Εντούτοις, παρά τις κορώνες και τις απειλές ηγετών όπως ο Ομπάμα που προέτρεψαν τη διεθνή κοινότητα σε «δράση», χρησιμοποιείται και η τακτική του «καρότου». Ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών Μπιλ Ράμελ, δήλωσε στο ΒΒC ότι το Λονδίνο θα καλέσει την Πιονγκγιάνγκ να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τη Ρωσία, γιατί έτσι θα έχει «μεγάλα οφέλη». Παράλληλα, οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και Ιαπωνίας, Χιροφούμι Νακασόνε, υπογράμμισαν την αναγκαιότητα να συνεχιστούν οι εξαμερείς συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν από την πλευρά του εξέφρασε «λύπη» για την εκτόξευση πυραύλου λέγοντας ότι «δε συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ