Τρίτη 7 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Αιματηρές επιθέσεις

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων σάρωσε, χθες, σιιτικές συνοικίες της ιρακινής πρωτεύουσας, αναζωπυρώνοντας τους φόβους για νέα όξυνση της ενδο-ιρακινής θρησκευτικής έντασης. Οι επιθέσεις στις συνοικίες Σαντρ Σίτι, Αλάουι, Χουσεϊνίγια, Νέα Βαγδάτη, Ντούρα, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 36 πολίτες και τραυμάτισαν περισσότερους από 124.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιθέσεις σημειώνονται μόλις δύο βδομάδες μετά τις συγκρούσεις Ιρακινών στρατιωτών και σουνιτών ενόπλων των «Συμβουλίων Αφύπνισης», οι οποίοι, με χρήματα και εξοπλισμό από τις ΗΠΑ, αποτέλεσαν την εμπροσθοφυλακή των αμερικανο-ιρακινών δυνάμεων, τα τελευταία χρόνια, αφού εγκατέλειψαν το αντάρτικο, κατά των φανατικών ισλαμιστών. Ερχονται επίσης, ενώ έχουν αρχίσει προετοιμασίες για τη σταδιακή αναδίπλωση των αμερικανικών στρατευμάτων από το κέντρο των μεγάλων πόλεων, που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Ιούνη.

  • Στην ιρακινή πρωτεύουσα βρέθηκε την Κυριακή, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσκεψη ανώτερου Παλαιστινίου αξιωματούχου στο Ιράκ από την έναρξη της αμερικανικής εισβολής το 2003, ο Πρόεδρος της Π. Αρχής. Ο Μαχμούντ Αμπάς συναντήθηκε με την ιρακινή ηγεσία και τον πρωθυπουργό Μάλικι. Εκτός από τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, η επίσκεψη Αμπάς είχε ως στόχο να διερευνήσει τι μέλλει γενέσθαι με τους χιλιάδες Παλαιστινίους που κατοικούν στο Ιράκ και από το 2003 έχουν βρεθεί σε δεινή θέση, καθώς έγιναν στόχος και θρησκευτικών επιθέσεων, όντας κυρίως σουνίτες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ