Τρίτη 7 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Καταστροφικό χτύπημα του Εγκέλαδου

Πάνω από 150 νεκροί, 1.500 τραυματίες και δεκάδες χιλιάδες οι άστεγοι

Μεγάλη η καταστροφή στην κεντρική Ιταλία
Μεγάλη η καταστροφή στην κεντρική Ιταλία
Λ' ΑΚΟΥΙΛΑ.--

Τεράστια είναι η καταστροφή από το χτύπημα του Εγκέλαδου στη γειτονική Ιταλία στο κέντρο της χώρας, με τον αριθμό των θυμάτων να αυξάνει ώρα με την ώρα. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι νεκροί υπερβαίνουν τους 150 και άγνωστος είναι ο αριθμός των αγνοουμένων. Ο σεισμός που σημειώθηκε γύρω στις 3.30 χτες το πρωί (τοπική ώρα) είχε μέγεθος 6,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, με μικρό εστιακό βάθος (στα 5 χλμ από την επιφάνεια της γης), έπληξε τη μεσαιωνική πόλη Λ' Ακουίλα που βρίσκεται περίπου 95 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ρώμης. Γύρω στους 1.500 ανθρώπους έχουν τραυματιστεί, ενώ 70.000 υπολογίζεται πως είναι οι άστεγοι, καθώς γύρω πολλές χιλιάδες κτίρια έχουν υποστεί σοβαρές καταστροφές, ανάμεσά τους και ιστορικές εκκλησίες και άλλα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς. Τα αποτελέσματα του καταστροφικού σεισμού επεκτείνονται σε τουλάχιστον 26 πόλεις και χωριά της γύρω περιοχής. Εκατοντάδες κτίρια έχουν καταρρεύσει, μεταξύ των οποίων και τμήμα της φοιτητικής εστίας, ενώ έχει απαγορευθεί η είσοδος σε 15.000 κτίρια που είναι έτοιμα να καταρρεύσουν, ειδικά στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Ο συγκεκριμένος σεισμός φέρνει και πάλι στο επίκεντρο το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης. Φαίνεται ότι μεγάλος είναι και ο αριθμός νεότερων κτιρίων που κατέρρευσαν, λόγω κακής κατασκευής. Οχι τυχαία αυτό το ζήτημα κατέδειξε και Ενζο Μπόσι, προέδρος του Ιταλικού Εθνικού Ινστιτούτου Γεοφυσικής και Ηφαιστειολογίας, ο οποίος σημείωσε την αδυναμία της Ιταλίας να λαμβάνει τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα, παρά το γεγονός ότι είναι περιοχή με μεγάλη σεισμικότητα, και απέρριψε τους όποιους ισχυρισμούς σχετικά με προβλέψεις σεισμολόγων για το χτεσινό σεισμό.

Ως τη «χειρότερη τραγωδία την τελευταία δεκαετία» χαρακτήρισε ο Ιταλός Πρόεδρος Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο την καταστροφή, ενώ ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Ρωσία. Ο ίδιος έσπευσε να δηλώσει πως έχουν δημιουργηθεί 4 καταυλισμοί, όπου στήνονται σκηνές που θα φιλοξενήσουν 16.000 - 20.000 ανθρώπους, ενώ ανέφερε πως ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται δύο φοιτητές, ο ένας εκ των οποίων από την Τσεχική Δημοκρατία.

Ο υπουργός Πρόνοιας Μαουρίζιο Σακόνι κάλεσε όλους τους πολίτες να σπεύσουν να δώσουν αίμα, και ο υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι δήλωσε πως 2.500 διασωστές και 1.500 πυροσβέστες βρίσκονται στη Λ' Ακουίλα για να βοηθήσουν στον απεγκλωβισμό των παγιδευμένων στα συντρίμμια.

Μηνύματα συμπαράστασης και συλλυπητηρίων έσπευσαν να αποστείλουν ηγέτες πολλών χωρών, ενώ την πρόθεση να αποστείλουν βοήθεια εξέφρασαν η ΕΕ, η Αυστρία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Ρωσία. Ωστόσο, μέχρι που γράφονταν αυτές οι λέξεις, η Ιταλία δεν είχε ζητήσει βοήθεια.

Μέχρι χτες το βράδυ δεν υπήρχαν πληροφορίες για Ελληνες μεταξύ των νεκρών. Οπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Κασσίμης, ένας Ελληνας φοιτητής, ο Βασίλης Κουφολιάς, που έχει εγκλωβιστεί στα ερείπια είχε επαφή με τα σωστικά συνεργεία και καταβάλλονταν προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό του, ενώ τρεις ακόμα Ελληνες φοιτητές μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στα νοσοκομεία και η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία.

  • Ασφαλείς και καλά στην υγεία τους είναι όλοι οι μαθητές των ελληνικών σχολείων που πραγματοποιούν πολυήμερες σχολικές εκδρομές στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Ιταλίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ