Τετάρτη 8 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Δικαιώνει την εισβολή ο Ομπάμα

Αιφνιδιαστική επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Δώσατε στο Ιράκ την ευκαιρία να σταθεί ως δημοκρατική χώρα. Αυτό είναι ένα εκπληκτικό επίτευγμα. Τώρα είναι η ώρα της αλλαγής, η ώρα ν' αναλάβουν οι Ιρακινοί την ευθύνη της χώρας τους». Αυτό δήλωσε, μιλώντας σε πλήθος Αμερικανών στρατιωτών, στη μεγαλύτερη βάση των κατοχικών στρατευμάτων λίγο έξω από τη Βαγδάτη, ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο οποίος, σύμφωνα με συνεργάτες του, επέλεξε να επισκεφτεί το Ιράκ γιατί ήθελε να δώσει το μήνυμα ότι στο Ιράκ, «παρά τα προβλήματα, η κατάσταση πλέον έχει εισέλθει στην περίοδο των πολιτικών λύσεων, και στην κατεύθυνση αυτή πιέζει η Ουάσιγκτον».

Ο Μπ. Ομπάμα έφτασε υπό άκρα μυστικότητα, για λόγους ασφαλείας. Μετέβη κατευθείαν στο στρατόπεδο Βίκτορι, όπου συναντήθηκε με τον επικεφαλής των κατοχικών στρατευμάτων, στρατηγό Ρέι Οντιέρνο, και άλλους αξιωματικούς του αμερικανικού στρατού. Η ομιλία του στους στρατιώτες, τους οποίους ευχαρίστησε για τη θυσία τους εξαίροντας και την ηγεσία του στρατεύματος, διακόπηκε πολλάκις από πανηγυρισμούς του ακροατηρίου, που κλιμακώθηκαν όταν ο Ομπάμα επανέλαβε ότι θ' αρχίσει σταδιακά η αποχώρηση του αμερικανικού στρατού από το Ιράκ.

Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, τα αμερικανικά στρατεύματα θ' αποχωρήσουν, μέχρι τα τέλη Ιούνη, από όλες τις μεγάλες πόλεις και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία εντός των επόμενων 19 μηνών. Ο Αμερικανός Πρόεδρος επισήμανε ότι παρά τα πολλά βήματα που έχουν επιτευχθεί στον τομέα της ασφάλειας, μπορεί να υπάρξουν προβλήματα κατά την προετοιμασία και τη διεξαγωγή των ιρακινών εθνικών εκλογών.

Ο Ομπάμα συναντήθηκε, εντός του στρατοπέδου, και με τον Ιρακινό πρωθυπουργό, Ν. Μάλικι, ο οποίος, στη συνέχεια, δήλωσε ότι διαβεβαίωσε το συνομιλητή του πως η πρόοδος στον τομέα της ασφάλειας θα συνεχιστεί. Ο Αμερικανός Πρόεδρος θα είχε τηλεφωνική συνομιλία, τελικά, με τον Ιρακινό ομόλογό του, Τζ. Ταλαμπανί, καθώς, όπως ανακοίνωσαν οι αμερικανικές δυνάμεις, οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεπαν τη μετακίνηση του Ομπάμα με ελικόπτερο στο προεδρικό μέγαρο και το οτιδήποτε άλλο κρίθηκε παρακινδυνευμένο. Αργά το βράδυ, ο Ομπάμα αναμενόταν ν' αναχωρήσει.

Νέα προβοκατόρικη επίθεση

Αλλοι 8 πολίτες σκοτώθηκαν και 18 τραυματίστηκαν, χτες, από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη σιιτική συνοικία Καντιμίγια της Βαγδάτης. Η επίθεση σημειώθηκε ένα 24ωρο μετά το μπαράζ αιματηρών επιθέσεων σε σιιτικές συνοικίες, που ως προφανή στόχο είχε την αναζωπύρωση της ενδο-ιρακινής θρησκευτικής αντιπαράθεσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ