Τετάρτη 8 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
«Χάρτινος πύργος» η επιτυχία της G-20

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΤΟΚΙΟ.--

Μερικές μέρες μετά την παρουσιαζόμενη «επιτυχημένη συμφωνία» της Συνόδου των G-20, οι διαφωνίες και οι αντιθέσεις επανέρχονται σε όλο τους το εύρος, οι απολύσεις των εργαζομένων συνεχίζονται.

Η Royal Bank of Scotland, στην οποία το βρετανικό κράτος ελέγχει πάνω από το 70% του μετοχικού της κεφαλαίου, θα προχωρήσει στην απόλυση 9.000 εργαζομένων την προσεχή διετία, εκ των οποίων οι 4.500 εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με έκθεση από έρευνα της βρετανικής ECA International, που διεξήχθη σε 53 χώρες του πλανήτη, θα υπάρξει «πάγωμα» προσλήψεων για το ένα τέταρτο των επιχειρήσεων παγκοσμίως.

Παράλληλα, φόβους για το ενδεχόμενο η επισιτιστική κρίση να αποτελέσει απειλή για τη διεθνή σταθερότητα εκφράζει σε έκθεσή της η G-8 - δημοσιεύθηκε στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» - και ζητά το διπλασιασμό της αγροτικής παραγωγής έως το 2050. Οι επισιτιστικές κρίσεις έχουν «σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο για τις επιχειρηματικές σχέσεις, αλλά και για τις κοινωνικές και διεθνείς σχέσεις, οι οποίες με τη σειρά τους επηρεάζουν άμεσα στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής», τονίζει η έκθεση, που συντάχθηκε από την ιταλική προεδρία της G8, ενόψει της Συνόδου για θέματα γεωργίας στο Τρεβίζο στις 18-20 Απρίλη.

Στην Ιρλανδία, της οποίας η οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, η κυβέρνηση έφερε στο Κοινοβούλιο με τη μορφή του «επείγοντος» συμπληρωματικό κρατικό προϋπολογισμό. Στο μεταξύ, με κρατική πρωτοβουλία συστήνεται άμεσα κρατική τράπεζα, η οποία ως αποστολή της θα έχει να «απορροφήσει όλα τα επισφαλή στοιχεία του ενεργητικού στον ισολογισμό πολλών εμπορικών τραπεζών της χώρας», υπό την ονομασία «Εθνική υπηρεσία διαχείρισης κεφαλαίων» και θα έχει στη διάθεσή της περίπου 90 δισ. ευρώ για να υλοποιήσει την αποστολή της.

Οσο για τα δημοσιονομικά πακέτα, που αποτέλεσαν σημείο σύγκρουσης πριν και κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ανακοινώνονται με ρυθμό καταιγιστικό. Προφανώς, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας δεν εισάκουσε τις «απειλητικές» προειδοποιήσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανκελα Μέρκελ ότι τέτοιες κινήσεις θα προκαλέσουν «αποσταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας» και ανακοίνωσε νέο πακέτο ύψους 100 δισ. δολαρίων που θα προβλέπει δαπάνες στο ύψος τουλάχιστον του 2% του ΑΕΠ για την τόνωση της οικονομίας.Το σχέδιο αναμένεται να διπλασιάσει τις επενδύσεις και τα πακέτα στο κεφάλαιο.

Νέο πακέτο μέτρων στήριξης της ρωσικής οικονομίας, αξίας 3 τρισ. ρουβλίων ή 90 δισ. δολαρίων, προγραμματίζει ο πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, ώστε να αντιμετωπιστεί το 2009, ένα «πολύ δύσκολο έτος» όπως δήλωσε, ενώ απευθυνόμενος στη ρωσική Δούμα, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας εκτίμησε ότι έχουν μειωθεί οι κίνδυνοι κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

Το ...γνωστό ρόλο του κράτους στην οικονομία που ... δημιουργεί υγιείς επιχειρήσεις για να τις παραδώσει στο ιδιωτικό κεφάλαιο «ξαναθυμήθηκε» ο Αυστραλός πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ. Ανακοίνωσε τη δημιουργία κρατικής εταιρείας, εκτιμούμενου κόστους 43 δισ. δολαρίων, για την κατασκευή εθνικού τηλεπικοινωνιακού δικτύου ευρυζωνικότητας υψηλών ταχυτήτων.

Παράλληλα, η κυβέρνηση του Σέρβου πρωθυπουργού Μίρκο Τσέτκοβιτς αποφάσισε την περικοπή δημόσιων δαπανών, απολύσεις στο 10% των δημόσιων υπαλλήλων και τη θέσπιση νέων φόρων στο πλαίσιο αντιλαϊκής συμφωνίας ύψους τριών δισ. δολαρίων με το ΔΝΤ.

  • Παρελθόν αποτελεί από το ισπανικό υπουργείο Οικονομίας ο βετεράνος υπουργός Οικονομικών Πέδρο Σόλμπες στο πλαίσιο του ανασχηματισμού που ανακοίνωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο.
  • Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι μέχρι το τέλος του 2010 θα διαρκέσουν οι επισφάλειες (τοξικά πάγια, πιστωτικές κάρτες, δάνεια κλπ.) των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών. Στα 3,1 τρισ. δολάρια οι ζημιές από τα «τοξικά» για τις ΗΠΑ και στα 900 δισ. δολάρια για Ευρώπη και Ασία.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμφωνία για «ελάχιστο εταιρικό φόρο» με το βλέμμα στους συνολικότερους ανταγωνισμούς (2021-06-08 00:00:00.0)
Νέα «δώρα» στο κεφάλαιο (2013-01-12 00:00:00.0)
Στους δρόμους και όχι στους «διαλόγους» (2009-11-25 00:00:00.0)
Οι αντιθέσεις στο προσκήνιο (2009-03-27 00:00:00.0)
Οι «αχόρταγες» τράπεζες (2009-01-25 00:00:00.0)
Αβέβαιο πώς και πότε θα λήξει η κρίση (2008-10-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ