Παρασκευή 10 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η σειρά των νομαρχών για ... διαμαρτυρία

Γρηγοριάδης Κώστας

Στο ίδιο έργο θεατές βρισκόμαστε, για μια ακόμη φορά, με την Αυτοδιοίκηση να διαμαρτύρεται για την αφαίρεση πόρων της που προκαλούν κυβερνητικές αποφάσεις, αλλά να μην τολμά να διεκδικήσει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα. Αυτή τη φορά, ήταν η σειρά των νομαρχών να «ανησυχήσουν» για την κυβερνητική απόφαση μείωσης ή και κατάργησης των τελών αδείας και μεταβίβασης οχημάτων, που αποτελούν από τα βασικότερα έσοδα των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.

Το προηγούμενο διάστημα θυμίζουμε ότι διαμαρτύρονταν οι δήμαρχοι για τη δραστική μείωση του τέλους παρεπιδημούντων. Η τακτική της εκάστοτε κυβέρνησης είναι γνωστή και βασίζεται στον τρόπο επιχορήγησης των δήμων και των νομαρχιών, με ποσοστά επί κρατικών φόρων, οι οποίοι αποδίδονται και ερμηνεύονται κατά το δοκούν.

Μόνη λύση, όπως έχουν επισημάνει κατά καιρούς οι παρατάξεις της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας και της Δημοτικής αγωνιστικής Συσπείρωσης, είναι η χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης, με ένα αυξημένο ποσοστό επί του συνόλου του κρατικού προϋπολογισμού, ώστε από τη μια να ικανοποιούνται οι λαϊκές ανάγκες και από την άλλη, να αποφεύγονται τέτοια παιχνίδια.

Για την ιστορία, σημειώνουμε ότι σχετική επιστολή διαμαρτυρίας για τη μείωση των εσόδων των νομαρχιών απέστειλε η Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας στους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομίας, αλλά και στους νομάρχες ζητώντας τους να προσδιορίσουν το ύψος των απωλειών που θα έχουν. Επιστολή απόσυρσης των επίμαχων διατάξεων απέστειλε και ο νομάρχης Αθηνών, Γ. Σγουρός, στον πρωθυπουργό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ