Παρασκευή 10 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ευρώπη - φρούριο και για τους ανήλικους μετανάστες

Στο πλαίσιο της Ευρώπης - φρούριο, θα συνεχίσει να κινείται η μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας, υποστήριξε χθες, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο υπουργός Δικαιοσύνης, όπου συζητήθηκε το θέμα των ανήλικων μεταναστών, που βρίσκονται αντιμέτωποι με απαράδεκτες συνθήκες κράτησης. Μάλιστα, ισχυρίστηκε πως «αν δεν χαρακτηρίζεται παραβατική συμπεριφορά η είσοδος ανήλικων μεταναστών στη χώρα θα σημαίνει ότι η Ελλάδα δίνει ένα πράσινο φως στη μετανάστευση»! Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης προανήγγειλε αλλαγές στη νομοθεσία περί εμπορίας ναρκωτικών.

Να μην εφαρμοστεί στην Ελλάδα η αντιμεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ιδιαίτερα η Συμφωνία του Δουβλίνου του 2002, ζήτησε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, τονίζοντας πως «πλήττει το δικαίωμα του ασύλου και την ανθρωπιστική προστασία».

Αναφερόμενη συνολικά στην κατάσταση, η Δ. Μανωλάκου σημείωσε πως «το πιο σκληρό και πιο απάνθρωπο είναι ότι τα παιδιά αυτά φυλακίζονται και ζουν στις φυλακές πολλές φορές με ενήλικους σε συνθήκες εντελώς απάνθρωπες». Καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις, η Δ. Μανωλάκου ζήτησε «να υπάρξει ειδική μέριμνα για όλους τους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες. Κανένας ανήλικος να μην φυλακίζεται ή να επαναπροωθείται. Ιατροφαρμακευτική φροντίδα, ψυχολογική υποστήριξη και πρόσβαση στην εκπαίδευση. Για τους ασυνόδευτους, να υπάρξει μέριμνα προσωρινής επιμέλειας σε αρμόδιους κρατικούς φορείς. Να δοθεί πολιτικό άσυλο ή ειδικό προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς σε όσους το έχουν ανάγκη αξιοποιώντας τη Συνθήκη της Γενεύης». Επίσης, η Δ. Μανωλάκου τόνισε ότι πρέπει «να εξασφαλιστούν ανθρώπινοι χώροι υποδοχής και φιλοξενίας, όπου θα παρέχονται από κρατικούς φορείς, και όχι από διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις, δωρεάν ιατρική φροντίδα, σίτιση, στέγαση, εκπροσώπηση και διερμηνεία μέχρι την τακτοποίησή τους».

«Ανασφάλεια» και ...«άγνοια»

Στην παρέμβασή του, ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατή η εξαίρεση από τη Συμφωνία του Δουβλίνου, γιατί «αυτά τα φαινόμενα δεν έχουμε τη δυνατότητα να τα αντιμετωπίσουμε μόνοι μας». Σχετικά με τους ανήλικους μετανάστες, έμεινε κυνικά και προκλητικά στην επιφάνεια του προβλήματος, λέγοντας ότι «τα θέματα προσδιορισμού της ηλικίας είναι εξαιρετικά δύσκολα, ιδίως σε διάφορες ηλικίες γύρω από τα 18». Ταυτόχρονα, δεν παρέλειψε να αξιοποιήσει και το επιχείρημα της κυβέρνησης για «γενικευμένη ανασφάλεια» στην κοινωνία και «απαίτηση για σκληρότερα μέτρα», σαν να μην επρόκειτο για ανθρώπους ξεριζωμένους και μάλιστα ανήλικους.

Τέλος, απαντώντας στην τοποθέτηση της Δ. Μανωλάκου ότι οι μεταναστευτικές ροές είναι αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής πολιτικής, ο υπουργός δήλωσε σχεδόν ...άγνοια. Είπε συγκεκριμένα: «Δεν υπάρχει κάτι στην Κεντρική Αφρική ή στις χώρες που προέρχονται οι μετανάστες αυτοί. Μιλήσατε για άτομα που προέρχονται από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση. Πολλές φορές δεν ξέρουμε από ποιες χώρες είναι. Δεν υπάρχουν έγγραφα, δεν υπάρχει δυνατότητα».

Επίσης, χθες προανήγγειλε μετατροπές στη νομοθεσία περί εμπορίας ναρκωτικών, κάνοντας λόγο για «μια ρεαλιστικότερη τοποθέτηση του τι σημαίνει εμπορία ναρκωτικών», σημειώνοντας ότι «διπλασιάζουμε τις ποσότητες ινδικής κάνναβης που αποτελούν τεκμήριο εμπορίας, διότι δεν έχει έννοια τον κάτοχο για προσωπική χρήση να τον βάζεις μέσα για εμπορία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ