Παρασκευή 10 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΟΝΗ ΤΟΠΛΟΥ
Μη νόμιμη η υπουργική απόφαση για τις «ιερές μπίζνες»

Φρένο στις «ιερές μπίζνες» της Μονής Τοπλού στο Λασίθι Κρήτης φαίνεται να βάζει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε μη νόμιμη την κοινή υπουργική απόφαση του 2007 που άναβε το «πράσινο φως» για τις τουριστικές δραστηριότητες του εν λόγω μοναστηριού.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση περίπου 300 κατοίκων της περιοχής, που ζητούσαν να ακυρωθεί η κοινή υπουργική απόφαση του 2007 με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τη λεγόμενη «ολοκληρωμένη τουριστική ανάπτυξη της έκτασης του ιδρύματος «Παναγία η Ακρωτηριανή» στην περιοχή Κάβο Σίδερο του Λασιθίου Κρήτης, με φορέα υλοποίησης του έργου την εταιρεία Loyalward ltd». Στο σκεπτικό της απόφασης επισημαίνεται ότι η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου είναι παράνομη, επειδή δεν είχε προηγηθεί πρόβλεψη οργανωμένης δραστηριότητας με βάση χωροταξικό σχέδιο. Επίσης, υπάρχει κίνδυνος για μείωση των υδάτινων πόρων, ενώ ακόμη και η χωροθέτηση γηπέδων γκολφ είναι αμφίβολης νομιμότητας.

Υπενθυμίζεται ότι η Μονή Τοπλού έχει μεταβιβάσει έκταση 26.000 στρεμμάτων προς το ίδρυμα «Παναγία Ακρωτηριανή» που συνέστησε η ίδια και μάλιστα το «βάπτισε» και κοινωφελές! Στη συνέχεια, στο πλαίσιο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της, παραχώρησε την παραπάνω έκταση προς εκμετάλλευση για 80 χρόνια στην αγγλική εταιρεία Loyalward ltd.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, εκτός από την αγγλική εταιρεία, παρέμβαση υπέρ της υπουργικής απόφασης έκαναν η Μονή Τοπλού και κάποιες μητροπόλεις της Κρήτης, η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Λασιθίου, αγροτικοί συνεταιρισμοί, εμπορικοί σύλλογοι κλπ., υποστηρίζοντας ότι από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Μονής θα υπάρξουν θετικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις στο νησί!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ