Παρασκευή 10 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Το μπόι του λαού να σηκωθεί ακόμα πιο ψηλά

Αποσπάσματα από ομιλία σε συγκέντρωση του Κόμματος στη Λιβαδειά

«Μπορεί να μην εκλέγουμε στις ευρωεκλογές κυβέρνηση, αλλά μόνο τους ευρωβουλευτές, όμως η μάχη αυτή έχει σημαντικές ομοιότητες με τις εθνικές εκλογές.

Η κοινή ταυτότητα βουλευτικών εκλογών και ευρωεκλογών είναι οι ευθύνες της ΕΕ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, όσον αφορά στα καθημερινά και γενικότερα προβλήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στη χώρα μας, οι γενικότερες αρνητικές συνέπειες από την ενσωμάτωση στην ευρωπαϊκή αυτή ιμπεριαλιστική ένωση».

Τα παραπάνω τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας την περασμένη Κυριακή σε ανοιχτή συγκέντρωση στη Λιβαδειά. Και συνέχισε:

Η ΕΕ δεν είναι Ευρώπη. Η Ευρώπη των λαών, των κινημάτων, της φιλίας, της συνεργασίας, της ειρήνης, του σοσιαλισμού, δεν έχει καμιά σχέση με το ιμπεριαλιστικό οικοδόμημα της ΕΕ!

Το ΚΚΕ είναι και θα είναι σταθερά και αμετακίνητα ενάντια στους ευρωμονόδρομους! Ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχουν ευρωενωσιακοί μονόδρομοι. Η ΕΕ είναι μονόδρομος μόνο για το μεγάλο κεφάλαιο κι όχι για την εργατική τάξη. Για τους λαούς υπάρχει κι άλλος δρόμος για να τον ακολουθήσουν.

Ενωμένοι στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, μπορούν να μεγαλουργήσουν, να κάνουν θαύματα, αναπτύσσοντας τη λαϊκή οικονομία, την ευημερία και την ισότητα όλων, μακριά από το σύστημα της εκμετάλλευσης και της βαρβαρότητας. Αυτός είναι ο δικός τους μονόδρομος!

Κι αυτή η Ευρώπη θα έρθει μια ώρα αρχύτερα, μέσα από την εναντίωση, την αντίσταση, από το βροντερό ΟΧΙ των λαών - και του ελληνικού - απέναντι στην ιμπεριαλιστική ένωση, απέναντι στις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές που ασκούνται συνολικά από την ΕΕ και από τις κυβερνήσεις που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία και που είναι δογματικά προσηλωμένες στις επιλογές των μονοπωλίων.


Ενα ακόμα βήμα μπορεί να γίνει σε αυτές τις ευρωεκλογές, αν πούμε μαζικά ΝΑΙ στο ΚΚΕ της ελπίδας, της αισιοδοξίας, του συνεπούς και ανυποχώρητου αγώνα κατά των αντιλαϊκών πολιτικών, για τη λαϊκή συμμαχία, τη λαϊκή εξουσία!

Νέες θυσίες στο όνομα της κρίσης

Οι φετινές ευρωεκλογές γίνονται σε μια περίοδο κατά την οποία και τα κράτη της ευρωζώνης και συνολικά η ΕΕ έχουν μπει για τα καλά σε κύκλο καπιταλιστικής κρίσης.

Μέσα στην κρίση αποκαλύπτονται περισσότερο τα ψέματα και οι μύθοι όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ότι δήθεν μέσα στην ΕΕ θα ήμασταν προφυλαγμένοι από τις κρίσεις, ότι θα μας προστάτευε δήθεν το ευρώ και η ΟΝΕ! Οτι θα πετύχαινε τη λεγόμενη σύγκλιση.

Εμείς από την πρώτη στιγμή μιλήσαμε ξεκάθαρα: Ούτε πριν την κρίση ούτε τώρα μέσα στην κρίση ωφελούνται οι εργαζόμενοι από τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή τη λυκοσυμμαχία. Πάντα ήταν τα μόνιμα υποζύγια για να ανεβαίνει η κερδοφορία του κεφαλαίου, για να «αναβαθμίζεται» η άρχουσα τάξη στο διεθνή ανταγωνισμό, απαιτώντας όλο και μεγαλύτερες θυσίες από την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Δεν ξεχνάμε ότι τόσα χρόνια τώρα, πάλι μας ζητούσαν θυσίες και επέβαλαν θυσίες και όταν οι ρυθμοί ανάπτυξης της Ελλάδας ήταν πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Χρόνο με το χρόνο τα λαϊκά στρώματα έχαναν και εισόδημα και δικαιώματα και συνδικαλιστικές, δημοκρατικές ελευθερίες και όταν δεν είχαμε μπει καν στην κρίση, ούτε φαινόταν στον ορίζοντα ότι έρχεται η κρίση. Τώρα που πέφτουν οι ρυθμοί ανάπτυξης και μπήκαμε μέσα στην κρίση, πάλι ζητάνε από το λαό να τα δώσει όλα, να κάνει αυτός θυσίες πάλι, για να γλιτώσει η ελληνική και ευρωπαϊκή πλουτοκρατία.

Προειδοποιούμε καθαρά τον ελληνικό λαό και τη νεολαία:

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν σκοπό να επιβάλουν στο λαό, στο όνομα της κρίσης, τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που ήδη έχει συζητήσει και αποφασίσει η ΕΕ:

Με ψεύτικα και αποπροσανατολιστικά επιχειρήματα, άλλοτε για την «ανταγωνιστικότητα» και την «παγκοσμιοποίηση» και άλλοτε για τη «διέξοδο από την κρίση», προωθούν την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, των απλήρωτων ωρών εργασίας, την καθιέρωση τριήμερης εργασίας με μειωμένους μισθούς, κατάργηση βαρέων και ανθυγιεινών, διαμόρφωση μισθών κάτω από τις συλλογικές συμβάσεις, με επιδοτούμενη εργασία υπέρ των επιχειρήσεων με ελαστικές και προσωρινές εργασιακές σχέσεις, με διοχέτευση σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης των εφήβων που σταματάνε λόγω οικονομικών προβλημάτων την εκπαίδευση και τόσα άλλα που ακούμε καθημερινά.

Παράλληλα ρίχνουν τα βάρη στο λαό για να σώσουν τις τράπεζες από τα χρέη τους και ταυτόχρονα προωθούν νέο κύκλο ιδιωτικοποιήσεων σε ενέργεια και μεταφορές, μειώνουν τη φορολογία για μεγάλες επιχειρήσεις, με αντιστάθμισμα νέες περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες που αφορούν βέβαια τα λαϊκά στρώματα και εξαπολύουν φορολογικό κυνηγητό για τους αδύναμους.

Ολα τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, στα πλαίσια των κατευθύνσεων της ΕΕ είναι μέτρα που επιβαρύνουν τα λαϊκά στρώματα.

Βάζει το εξής δίλημμα η κυβέρνηση, αλλά και το ΠΑΣΟΚ. Λένε: «Αφού έχουμε κρίση, χρέη και ελλείμματα, δεν μπορεί να ζητάτε αυξήσεις εργαζόμενοι, διότι τα χρέη και τα ελλείμματα θα μεγαλώσουν και θα έρθει μια στιγμή που θα τα χάσετε όλα»! Ο,τι δηλαδή έλεγαν και με την Κοινωνική Ασφάλιση παλιότερα. «Δεχθείτε την άνοδο των ορίων συνταξιοδότησης, γιατί αλλιώς δε θα πάρετε ούτε αυτές τις συντάξεις»! Τους απαντάμε τα εξής:

Κατ' αρχήν τα χρέη και τα ελλείμματα δεν τα δημιουργήσαμε εμείς! Δεν τα δημιούργησαν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η λαϊκή οικογένεια. Τα δημιούργησε το βιομηχανικό και τραπεζικό κεφάλαιο και το κράτος τους.

Αλλά και πέρα απ' αυτό: Τα ελλείμματα του Δημοσίου δημιουργήθηκαν από τα κίνητρα, τις φοροαπαλλαγές των μεγάλων, τα δοσίματα και τα αλισβερίσια, δηλαδή έχουν να κάνουν με όλη τη στήριξη που παρέχουν οι κυβερνήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο ώστε να δρα ασύδοτα, εκμεταλλευόμενο την εργατική δύναμη. Υπάρχουν βέβαια και επιχειρήσεις ιδιωτικές με ελλείμματα και χρέη που πάλι έχουν σχέση με τα παραπάνω, αφού τα ελλείμματα προκαλούν δάνεια, προκαλούν νέα χρέη και γίνεται φαύλος κύκλος μέσα στην αναρχία της παραγωγής, στην ανισομετρία, ότι το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό κλπ.

Ομως από πού κι ως πού να πληρώσουν οι εργαζόμενοι για κάτι που δε φταίνε;

Τα «μέτρα αντιμετώπισης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων», όπως λένε, οι δείκτες που έχει θέσει η ΕΕ για το Σύμφωνο Σταθερότητας, το ίδιο το ευρώ, είναι εργαλεία στα χέρια του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων. Δεν είναι λογιστές που ασχολούνται δήθεν μόνο με τους αριθμούς οι κυβερνώντες, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, παροτρύνοντάς τους τάχα να πάψουν να ασχολούνται με τους αριθμούς. Αλλωστε, η ΕΕ, ακριβώς για να μπορεί να ελέγχει την κατάσταση, έκανε το Σύμφωνο Σταθερότητας. Θέλουν να διαμορφώσουν όρους όπου το ευρώ από χώρα σε χώρα να έχει ενιαίες συνθήκες κυκλοφορίας, για να μπορεί να είναι σταθερό νόμισμα. Απόδειξη είναι ότι όλα τα μέτρα έχουν ενιαίο χαρακτήρα, συνοδεύονται με ενισχύσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο, με απίστευτα κέρδη από τη μια και περικοπές στους τομείς της κοινωνικής πολιτικής και αύξησης της έμμεσης φορολογίας από την άλλη.

Να καταδικαστούν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου

Απευθύνουμε κάλεσμα στον ελληνικό λαό και τη νεολαία να εγκαταλείψουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που εδώ και χρόνια συναποφάσισαν όλες τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις. Δε θα τους χαριστούμε για το μαύρο παρελθόν τους ό,τι κι αν λένε τώρα. Χειροκρότησαν και εφάρμοσαν τα μέτρα που καταπατούν βασικά δικαιώματα.

Λένε ψέματα ότι η ΕΕ αποτελεί οικογένεια των ίσων που όλοι μαζί δήθεν μοιράζονται τα οφέλη ή βοηθιούνται στη δυσκολία. Η κρίση βάθυνε τις αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς τους. Επαληθεύεται αυτό το οποίο έλεγε πάντα το ΚΚΕ. Οσο διευρύνεται η ΕΕ τόσο μεγαλώνει ο εσωτερικός ανταγωνισμός ανάμεσα στις αστικές τάξεις των κρατών - μελών, η ανισομετρία, η δυσαναλογία, η εξάρτηση και αλληλεξάρτηση.

Την ίδια στιγμή και στις ευρωεκλογές πρέπει να καταδικαστεί η διπλοπροσωπία και ο καιροσκοπισμός του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ, που, από τη μια μεριά, στηρίζει ολόψυχα την ΕΕ και, από την άλλη, διαμαρτύρεται για τις συνέπειες από την εφαρμογή της στρατηγικής της, ενοχοποιώντας τους ελληνικούς «χειρισμούς» μόνο και τις «πρακτικές» υλοποίησης αυτών των πολιτικών.

Οι προεκλογικές προσπάθειές του να φανεί περισσότερο «επικριτικός» προς την ΕΕ αποδεικνύουν τον καιροσκοπισμό και τυχοδιωκτισμό αυτού του κόμματος. Αλλωστε, αυτοί δεν τα βρίσκουν ούτε μεταξύ τους μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε στις θέσεις που έχουν, ούτε στις καρέκλες και πώς θα τις μοιράσουν!

Καλλιεργεί στο λαό μοιρολατρία, αίσθημα φόβου απέναντι στην ΕΕ. Διαδίδει ψέματα ότι αντίθεση με την ΕΕ σημαίνει εθνική απομόνωση. Είναι μακριά νυχτωμένοι!

Καλούμε το λαό να πει «ΟΧΙ» και στον εθνικισμό και τη λαϊκίστικη δημαγωγία του ΛΑ.Ο.Σ. που προσπαθεί να κρύψει από τον ελληνικό λαό τις αντιδραστικές, οπισθοδρομικές θέσεις του, το ρατσισμό και τον εθνικισμό, την πολιτική της ουσιαστικής στήριξης του συστήματος.

Ελάτε μαζί μας! Δεν είναι υποχρεωτικό να συμφωνείτε σε όλα με το ΚΚΕ για να μας εμπιστευτείτε την ψήφο σας. Για να μην πληρώσετε την κρίση τους, ανυπακοή - απειθαρχία στην ΕΕ - Ισχυρό ΚΚΕ!

Ισχυρό ΚΚΕ για λαϊκή συμμαχία - Αντεπίθεση και λαϊκή εξουσία!

ΚΚΕ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΨΗΦΟ ΔΕ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ