Σάββατο 11 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ 2009
Πάνω από τα 37 δισ. ευρώ

Πάνω και από τα 37 δισ. ευρώ εκτοξεύτηκε ο νέος κρατικός δανεισμός (έτους 2009) μετά και τη χτεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων από την οποία το Δημόσιο δανείστηκε ακόμη 1,62 δισ. ευρώ. Παρά τη σχετική βελτίωση που εμφανίζεται στο τελευταίο διάστημα, τα δανειστικά επιτόκια βρίσκονται πολύ πάνω από αυτά των ισχυρών κρατών της ευρωζώνης, γεγονός που τροφοδοτεί το ενδιαφέρον από την πλευρά των τραπεζών και άλλων ρεντιέρηδων που λυμαίνονται και θησαυρίζουν από το κρατικό χρέος. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι «προσφορές» τους ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ.

Το μέσο επιτόκιο για τα έντοκα γραμμάτια διάρκειας 52 εβδομάδων διαμορφώθηκε σε 1,78% (από 2,67% στην προηγούμενη δημοπρασία το Γενάρη) και στα έντοκα με διάρκεια 26 εβδομάδων σε 1,48% (από 2,46%).

  • Την εντεινόμενη ανισομέρεια, τους διαφορετικούς όρους και ρυθμούς ανάμεσα στις οικονομίες της ευρωζώνης καταδείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Μέσα στο μήνα Μάρτη οι διαφορές επιτοκίων ανάμεσα στα ομόλογα του ελληνικού και του γερμανικού κράτους συνέχισαν να διευρύνονται. Στους 10ετείς τίτλους η διαφορά αυτή έφτασε σε 2,8% (από 2,56% το Φλεβάρη).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ