Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Φίλησε» τις 415 δραχμές το δολάριο

Συνεχίστηκε και χτες η κατρακύλα του ευρώ και της δραχμής, απέναντι στο δολάριο ΗΠΑ

Η κατρακύλα του ευρώ στη διεθνή χρηματαγορά συνεχίστηκε χτες με αμείωτο ρυθμό και η ισοτιμία του παρέπαιε στο όριο των 83 σεντς. Ερμαιο αυτής της διεργασίας είναι και η δραχμή, που έχει προσδεθεί στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. «Μοιραία», λοιπόν, το δολάριο έφτασε να πωλείται (ανάλογα την τράπεζα) μέχρι και 414,5 δραχμές, ανεβάζοντας έτσι το ποσοστό υποτίμησης του εθνικού νομίσματος από την αρχή του 2000 στο 24,3%.

Ομως και το ευρώ έχει αποδειχτεί έρμαιο των τραπεζιτών. Οι ρεντιέρηδες των χρηματαγορών δοκιμάζουν τις αντοχές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και τη δυνατότητά της να στηρίξει το νόμισμα. Ετσι η συντονισμένη παρέμβαση στο τέλος του Σεπτέμβρη από τις κεντρικές τράπεζες της ΕΕ, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας είχε εξαιρετικά πρόσκαιρο αποτέλεσμα. Η σημερινή ισοτιμία του ευρω - που φιλοδοξεί να αποτελέσει το νόμισμα των χωρών - μελών της ΕΕ, έστω και αν οι Δανοί και οι Αγγλοι το απαρνούνται - υποχώρησε χαμηλότερα και από το «επίπεδο στήριξης» της παρέμβασης.

Η απαξίωση του ευρώ έχει διαφορετικές επιπτώσεις ανάμεσα στα κράτη της ευρωζώνης, μεγεθύνοντας τις διαφορές και τις αποκλίσεις. Για παράδειγμα, η κατρακύλα του ευρώ «βολεύει» τη Γερμανία και τις άλλες ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες της ΕΕ, που καθώς διευκολύνει τις εξαγωγές τους, στην Ελλάδα η ανατίμηση του δολαρίου, έναντι του ευρώ και της δραχμής έχει αρνητικές επιπτώσεις. Από τις πιο εμφανείς, είναι η ραγδαία επιδείνωση στο εμπορικό έλλειμμα και τη διόγκωση του δημόσιου χρέους, καθώς μεγάλο μέρος του εξωτερικού δανεισμού έχει συναφθεί σε δολάρια.

Σε αυτό το πλέγμα κυβερνώντες και νομισματικές αρχές ελάχιστα μπορούν να πράξουν και περιορίζονται σε απλές συνταγές διαχείρισης των αντιφάσεων που δημιούργησε η αντιλαϊκή πολιτική για την εκπλήρωση του «οράματος» της πλουτοκρατίας για την ΟΝΕ. Για παράδειγμα, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε κάποιες πράξεις μετατροπής του εξωτερικού (σε δολάρια) χρέους, σε άλλα νομίσματα και ετοιμάζονται να τις παρουσιάσουν με το νέο προϋπολογισμό. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Τράπεζα της Ελλάδας, που προχώρησε χτες στην εβδομαδιαία παρέμβαση ρουτίνας στη διατραπεζική αγορά. Ομως το παρεμβατικό επιτόκιο έμεινε αμετάβλητο, καθώς η γενικότερη συγκυρία στη χρηματαγορά δεν ενδείκνυται για μειώσεις επιτοκίων στο πλαίσιο της λεγόμενης «σύγκλισης» της δραχμής με το ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ