Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2000
Η αντιλαϊκή πολιτική με αριθμούς

Στο οκτάμηνο Γενάρης - Αύγουστος, το δημόσιο εισέπραξε 419 δισ. δραχμές παραπάνω από το στόχο (κυρίως από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος) και δαπάνησε 357 δισ. δραχμές πάνω από το στόχο, παρά το σφαγιασμό των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα

Με διπλάσιους ρυθμούς, σε σχέση με τον επίσημα διακηρυγμένο στόχο, αυξάνονταν στο οκτάμηνο Γενάρης - Αύγουστος 2000 τα έσοδα και οι δαπάνες του κράτους. Με ετήσιο στόχο αύξησης 6,2% για τα έσοδα και 8,5% για τις δαπάνες, τα έσοδα του γενικού κρατικού προϋπολογισμού, παρατηρείται στο οκτάμηνο του 2000 αύξηση 12,1% στα έσοδα και 8,5% στις δαπάνες. Αυτό προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία για την εκτέλεση του γενικού κρατικού προϋπολογισμού, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Η εξέλιξη αυτή, σημαίνει - στα απλοελληνικά - ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και μας έχει ταράξει στους φόρους και τα κρατικά ελλείμματα παραμένουν μεγαλύτερα από τα προϋπολογισθέντα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το δελτίο αριθμός 5 του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που παρουσιάζει την πορεία εκτέλεσης του Γενικού Κρατικού Προϋπολογισμού (τακτικού και επενδύσεων), προκύπτει ότι στο οκτάμηνο Γενάρης - Αύγουστος 2000:

  • Τα έσοδα (από φόρους και λοιπές πηγές) ανήλθαν στο ποσό των 7.956 δισεκατομμυρίων δραχμών, έναντι 7.097 δισ. δραχμών που είχαν εισπραχθεί το αντίστοιχο περσινό οκτάμηνο. Με δεδομένο ότι για ολόκληρο το έτος 2000 η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει μια αύξηση των εσόδων κατά 6,2% και ο ρυθμός αύξησης στο οκτάμηνο ήταν σχεδόν διπλάσιος, προκύπτει ότι (μέχρι στιγμής) το δημόσιο έχει εισπράξει 419 δισεκατομμύρια δραχμές περισσότερα από τον επίσημα διακηρυγμένο στόχο!
  • Οι πρωτογενείς δαπάνες του κράτους (για τη λειτουργία των υπουργείων και γενικότερα της κρατικής μηχανής, για μισθούς και συντάξεις του δημοσίου, για την πληρωμή τόκων που αναλογούν στο δημόσιο χρέος, καθώς και την εκτέλεση των έργων που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) έφτασαν στο ποσό των 8.937 δισεκατομμυρίων δραχμών, έναντι 8.234 δισ. δραχμών το αντίστοιχο περσινό οκτάμηνο. Και στις δαπάνες, η κατάσταση δεν εξελίχθηκε ομαλά και όπως τα είχε σχεδιάσει η κυβέρνηση. Αν παρθεί υπόψη ότι στον προϋπολογισμού του 2000 προβλεπόταν αύξηση των δαπανών κατά 4,2% και στο 8μηνο καταγράφεται αύξηση 8,5%, προκύπτει (μέχρι στιγμής) υπέρβαση των πρωτογενών δαπανών κατά 357 δισεκατομμύρια δραχμές!
  • Οι δανειακές ανάγκες του δημοσίου - δηλαδή η ανάγκη για νέο δανεισμό προκειμένου να καλυφθούν τα ελλείμματα του δημοσίου - ανήλθαν στο ποσό των 981 δισ. δραχμών, έναντι 1.137 δισ. δραχμών το αντίστοιχο οκτάμηνο του 1999. Με δεδομένο ότι μειώθηκαν κατά 13,7%, ενώ ο ετήσιος στόχος που είχε θέσει η κυβέρνηση ήταν να μειωθούν 6,6%, προκύπτει ένα όφελος της τάξης των 81 δισ. δραχμών.

Από τα παραπάνω στοιχεία, είναι φανερό, ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει και φέτος τη φορολεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων, ενώ οι δαπάνες του κράτους - παρά τη σφιχτή αντιλαϊκή εισοδηματική πολιτική και τη μείωση των επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων σε κοινωνικούς φορείς και τους οικονομικά ασθενέστερους - υπερβαίνουν κατά πολύ τους στόχους.

Σχολιάζοντας την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο οκτάμηνο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ομολογεί - μέσω των επισημάνσεων και παρατηρήσεων στο σχετικό δελτίο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους - και τη φορολεηλασία και την υπέρβαση των δαπανών. Συγκριμένα, δεν κρύβει το γεγονός ότι η μεγαλύτερη - σε σχέση με τον ετήσιο στόχο - αύξηση των εσόδων, οφείλεται στις «αυξημένες εισπράξεις του ΦΠΑ και του φόρου εισοδήματος». Από τα αναλυτικά στοιχεία, εξάλλου, προκύπτει ότι τα έσοδα του κράτους από ΦΠΑ παρουσιάζουν στο οκτάμηνο αύξηση 17,2%, ενώ ο ετήσιος στόχος είναι 9%. Επίσης, σχολιάζοντας την παρατηρούμενη υπέρβαση των δαπανών, την αποδίδει: α) στην «αναπροσαρμογή του μισθολογίου των στρατιωτικών, αστυνομικών και λιμενικών». β) Στην αύξηση των κονδυλίων για νοσήλια και επιδόματα πρόνοιας και πολυτέκνων». γ) Στη «δυσμενή οικονομική συγκυρία (αύξηση τιμής δολαρίου και πετρελαίου)».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ