Παρασκευή 17 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
«Τσίμπησαν» χτες οι τιμές

Μέχρι 11 ευρώ το κατσικάκι στην Βαρβάκειο, στα 10 ευρώ το αρνί

Αυξημένη ήταν χτες η κίνηση στην αγορά, κυρίως στα καταστήματα των ειδών διατροφής με τις τιμές στα αμνοερίφια να «τσιμπάνε» όσο πλησιάζει το Μ. Σάββατο. Ενδεικτικό είναι ότι οι εργαζόμενοι, προκειμένου να καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες των ημερών, περιορίζουν τις αγορές στα εντελώς απαραίτητα. Οπως παρατηρούν χαρακτηριστικά οι κρεοπώλες, φέτος είναι πολλοί οι καταναλωτές οι οποίοι αγοράζουν μισό κατσίκι ή αρνί ή τεμάχια, για να περιορίσουν το συνολικό κόστος των αγορών τους. Την ίδια στιγμή που για άλλη μια χρονιά οι εργαζόμενοι, τα μισθοσυντήρητα νοικοκυριά, έρχονται αντιμέτωπα με την ακρίβεια και την κερδοσκοπία που θρέφει η ασκούμενη πολιτική, όλες τις προηγούμενες μέρες η κυβέρνηση διά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης δε σταμάτησε να προκαλεί κομπάζοντας πως οι τιμές «κινούνται στα περσινά επίπεδα». Αποσιωπούν συστηματικά ότι ήταν οι ίδιοι που πέρσι παραδέχονταν ανέξοδα την ακρίβεια, αποδίδοντας τις τιμές σε «εξωγενείς» παράγοντες και άνοδο των τιμών διεθνώς. Αποσιωπούν, επίσης, ότι ακόμα και με περσινές ή και προπέρσινες τιμές τα εισοδήματα που διαμορφώνει η κυβέρνηση με την πολιτική της είναι τέτοια που πολύ δύσκολα οι εργαζόμενοι θα μπορέσουν να τα φέρουν βόλτα.

Χτες το κατσίκι έφτανε στη Βαρβάκειο σε αρκετά κρεοπωλεία τα 10 ευρώ το κιλό, τα περισσότερα πωλούσαν γύρω στα 8, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις το «ντόπιο γάλακτος» έφτανε και τα 11 ευρώ το κιλό. Στα συνοικιακά κρεοπωλεία το κατσίκι πωλείται γύρω στα 11-12 ευρώ το κιλό. Το αρνί πωλούνταν χτες προς 7-10 ευρώ το κιλό. Το εισαγόμενο από Βουλγαρία στα 6,5-8 ευρώ και από ΠΓΔΜ στα 6-7,5 ευρώ. Ακόμη, τα έντερα πωλούνταν προς 3,5-6 ευρώ ανάλογα με την προέλευση, ακριβότερα ήταν τα εισαγωγής από Γαλλία, και οι συκωταριές προς 6-8 ευρώ το κιλό, ενώ της Ισπανίας στα 6,5 ευρώ. Μπορεί κανείς, ακόμη, να βρει και έτοιμα εδέσματα των ημερών, όπως κοκορέτσι προς 7,90-8 ευρώ το κιλό και γαρδούμπες προς 9,90 ευρώ το κιλό.

Από τα οπωροκηπευτικά, ενδεικτικά η ντομάτα φτάνει τα 2 ευρώ το κιλό, όλες αυτές τις μέρες, οι πατάτες πωλούνται γύρω στα 70-80 λεπτά το κιλό, το μαρούλι προς 50-70 λεπτά το ένα, τα κρεμύδια, επίσης, στα 50 λεπτά, τα καρότα 90 λεπτά το κιλό, το λάχανο 25-50 λεπτά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ