Παρασκευή 17 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΑΣ ΠΑΤΡΩΝ
Απλήρωτοι οι σταφυλοπαραγωγοί

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Eurokinissi

Tα προβλήματα της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Πατρών είναι το θέμα της Ερώτησης, που κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, Ν. Μωραΐτης και Μπ. Χαραλάμπους.

Στο κείμενο της Ερώτησης, τονίζεται: «Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει η ΕΑΣ Πατρών, αφού αδυνατεί να διαθέσει τα υπέ­ρογκα αποθέματά της μετά την οινοποίηση εξαιρετικά υψηλών ποσοτήτων σταφυλιών την περίοδο 2008, για να στηρίξει τις τιμές σταφυλιών σε επίπεδο κόστους. Παρά τις υπο­σχέ­σεις της κυβέρνησης για λύση του προβλήματος, δεν έχει γίνει τίποτα. Το αποτέλεσμα είναι οι παραγωγοί να μένουν απλήρωτοι. Και από αυτό το γεγονός αναδεικνύονται οι συνέπειες από την εφαρμογή της ΚΑΠ, την απελευθέρωση της αγοράς και τις αθρόες εισαγωγές με μοναδικά θύματα τους μικρομεσαίους αγρότες, αλλά και τις συνέπειες στο να ικανοποιηθούν οι διατροφικές ανάγκες της χώρας. Η πολιτική της αγοράς και της ανταγωνιστικότητας που εφαρμόζουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εξασφαλίζει μόνο την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τροφίμων και ποτών. Γι' αυτούς τους λόγους, επιβεβαιώνεται ότι πρέπει να καταργηθεί η ΚΑΠ και οι δεσμεύσεις στην ΕΕ».

Καταλήγοντας, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό:

  • Τι μέτρα θα πάρει για τη στήριξη της ΕΑΣ και όλων των αγροτικών συνεταιρισμών για να παίζουν ουσιαστικό ρόλο στη μεταποίηση και εμπορία αγροτικών προϊόντων;
  • Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να διατεθούν τα αποθέματα της Ενωσης με εγγυημένες τιμές που θα εξασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα, ενώ ακόμη ζητούν:
  • Να επιδοτηθεί άμεσα η ΕΑΣΠ, ώστε να τακτοποιήσει οικονομικά τις οφειλές της προς τους παραγωγούς.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ