Παρασκευή 17 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τακτική συσκότισης και αποπροσανατολισμού

Επιχειρεί με κάθε μέσο να αποφύγει την τιμωρία των λαϊκών στρωμάτων στις ευρωκάλπες, ενώ την ίδια στιγμή δε διστάζει να προαναγγέλλει νέα αντιλαϊκή επίθεση

Να αποφύγει την τιμωρία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων στις κάλπες των ευρωεκλογών επιχειρεί με κάθε τρόπο η κυβέρνηση, δίχως όμως να κάνει βήμα πίσω από την αντιλαϊκή πολιτική της που «σταυρώνει» καθημερινά τα λαϊκά και εργασιακά δικαιώματα.

Στο πλαίσιο αυτό διαμορφώνεται η προεκλογική τακτική της, επιχειρώντας να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα. Από τη μια στέλνει μήνυμα στις αγορές και τα κέντρα του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού ότι είναι αποφασισμένη να πάρει νέα αντιλαϊκά μέτρα για την «έξοδο» από την κρίση, ενώ από την άλλη ρίχνει μπόλικη στάχτη στα μάτια του λαού ότι τάχα η εφαρμοζόμενη πολιτική «ενισχύει τους οικονομικά ασθενέστερους» και θα φέρει «ανάπτυξη» και «καλύτερες μέρες» μετά την κρίση...

Ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης είναι να κινηθεί στο πλαίσιο των προτάσεων του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, που δεν είναι παρά η αναπαραγωγή των κατά καιρούς αποφάσεων των οργάνων της ΕΕ και μάλιστα στην πιο αυστηρή εκδοχή τους. Αυτό ήταν στην πραγματικότητα το μήνυμα που έστειλε χτες ο Γ. Παπαθανασίου διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει «τις διαρθρωτικές εκείνες αλλαγές, οι οποίες θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη» και θα πάρει όλα τα (αντιλαϊκά) μέτρα για την αντιμετώπιση του ελλείμματος και του χρέους.

Την ίδια στιγμή, σε πείσμα των ηρωικών δηλώσεων ότι τάχα αγνοεί το πολιτικό κόστος, αναζητεί τρόπους να αποφύγει την έκφραση της λαϊκής αγανάκτησης και την καταδίκη της κυρίαρχης πολιτικής στις ευρωκάλπες.

Στο πλαίσιο αυτό, πέρα από την επικοινωνιακή καμπάνια που έχει ξεκινήσει και με την οποία κάνει το μαύρο άσπρο, δε διστάζει να αξιοποιήσει τη σκανδαλολογία με στόχο τον αποπροσανατολισμό και την «αθώωση» της ίδιας και της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Με δεδομένο ότι ο κουρνιαχτός της σκανδαλολογίας θα αιωρείται καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η κυβέρνηση έχει «προσαρμόσει» κατάλληλα την τακτική της, επιδιώκοντας να περιορίσει την «πολιτική ζημιά». Σε πρώτη φάση θέλει να «καθαρίσει» με την υπόθεση Παυλίδη, διασφαλίζοντας ότι δε θα πάει σε πρόωρες εκλογές εξαιτίας της υπόθεσης αυτής. Ταυτόχρονα, θα επιδιώξει να περάσει στην αντεπίθεση απέναντι στο ΠΑΣΟΚ μέσω της «υπόθεσης Ζήμενς». Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις που έκαναν χτες κυβερνητικά στελέχη. «Κάποιοι οφείλουν απαντήσεις και δεν τις έχουν δώσει», δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Κ. Γκιουλέκας, ενώ για την υπόθεση Παυλίδη επανέλαβε την επίσημη κυβερνητική θέση: «Περιμένουμε το πόρισμα ή τα πορίσματα της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, με βάση τα οποία θα τοποθετηθούμε». Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο των διπλών εκλογών ο υφυπουργός απάντησε κατηγορηματικά ότι «πρόωρες εκλογές δεν πρόκειται να έχουμε». Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Στ. Καλαφάτης, αναφερόμενος στην υπόθεση «Ζήμενς» είπε ότι «το μόνο αντικειμενικό στοιχείο, ως τώρα, είναι η περίπτωση της ομολογίας του κ. Τσουκάτου». Στη γραμμή Σουφλιά, ότι δηλαδή δεν πρέπει να εγκλωβίζεται η πολιτική ζωή σε ένα θέμα, κινήθηκε ο Σ. Χατζηγάκης. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε ότι θλίβεται βαθιά, επειδή - όπως είπε - «ο ελληνικός πολιτικός βίος κατάντησε να είναι ένα μεγάλο ποινικό δικαστήριο. Δεν αξίζει ο ελληνικός λαός αυτή τη μεταχείριση. Υπάρχουν σημαντικά πολιτικά ζητήματα, υπάρχει ο πολιτικός αγώνας και η μάχη θα δοθεί πάνω σε αυτά. Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα οικονομίας και άλλα που πρέπει να επιλύσουμε».

Οι περισσότεροι πάντως βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δεν επιθυμούν βουλευτικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές. Εν χορώ οι «γαλάζιοι» βουλευτές Γ. Ορφανός, Απ. Τζιτζικώστας, Θ. Καράογλου και Γ. Σαλαγκούδης δήλωσαν χτες ότι «βουλευτικές εκλογές θα έχουμε στο τέλος της τετραετίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ