Παρασκευή 17 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στην περιοχή

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε, χθες, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, μετά τη συνάντησή του με τον Τζορτζ Μίτσελ, ειδικό απεσταλμένο του Αμερικανού Προέδρου Ομπάμα. Υπογράμμισε ότι η, μέχρι σήμερα, ακολουθούμενη τακτική από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, η οποία προέβλεπε «σειρά παραχωρήσεων» απέναντι στους Παλαιστινίους, «οδήγησε το Ισραήλ μόνο σε πολέμους. Αρα, χρειάζεται μια νέα προσέγγιση του θέματος».

Λίγο νωρίτερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ντάνι Αγιαλόν προσπαθούσε να αμβλύνει τις εντυπώσεις, τονίζοντας, σε συνέντευξή του στο BBC, ότι και η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται στον «οδικό χάρτη», με απώτερη κατάληξη «ένα παλαιστινιακό κράτος», αλλά «θα πρέπει να διαφυλαχτεί και η επιβίωση του Ισραήλ».

Ο Μίτσελ, στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Πέρες, τόνισε ότι για την Ουάσιγκτον παραμένει προτεραιότητα η ασφάλεια του Ισραήλ, αλλά και η επίτευξη ειρήνης μέσα από τη λύση των δύο κρατών. Ο Αμερικανός απεσταλμένος επρόκειτο να συναντηθεί επίσης με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και την επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου «Καντίμα», Τζίπι Λίβνι, ενώ σήμερα μεταβαίνει στη Ραμάλα για συνομιλίες με την παλαιστινιακή ηγεσία, που, χθες, διά του διαπραγματευτή Σάεμπ Ερακάτ, εκτίμησε ότι οι δηλώσεις Λίμπερμαν δείχνουν πως «δεν υπάρχουν περιθώρια συνομιλιών».

Εκτός του Παλαιστινιακού, ο Μίτσελ συζήτησε με τους Ισραηλινούς συνομιλητές του και το ζήτημα του Ιράν. Ο Πρόεδρος Πέρες χαρακτήρισε «ανόητη» τη φημολογία περί ισραηλινής επίθεσης κατά ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, τονίζοντας ότι «η λύση είναι μόνο διπλωματική».

Την ίδια ώρα, στην πόλη της Γάζας πραγματοποιήθηκε μεγάλη διαδήλωση με αίτημα την αποφυλάκιση των 10.000 Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ