Παρασκευή 17 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Φουσκώνουν» το σκάνδαλο «ΖΗΜΕΝΣ»

Το υψηλόβαθμο στέλεχος της «Ζήμενς» Ρ. Σίκατσεκ κατέθεσε στους Ελληνες δικαστές ότι ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και πολιτικοί δωροδοκήθηκαν από τη γερμανική εταιρεία

Πακτωλός μιζών κατευθυνόταν από τη «Ζήμενς» στα δύο κόμματα εξουσίας (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ), σε πολιτικά πρόσωπα και ανώτερα στελέχη της δημόσιας διοίκησης που έπαιρναν αποφάσεις για τα λεγόμενα μεγάλα έργα. Αυτό πλέον προκύπτει από την κατάθεση του πλέον αρμόδιου προσώπου, του Ράινχαρτ Σίκατσεκ, ο οποίος διοχέτευε το «μαύρο χρήμα» από τη μητρική SIEMENS (ΖΗΜΕΝΣ) στους υπεύθυνους της θυγατρικής «Ζήμενς Ελλάς», τους Μ. Χριστοφοράκο και Πρ. Μαυρίδη, ενώ αυτοί με τη σειρά τους το μετέφεραν σε πολιτικά κόμματα και πολιτικούς. Μένει πλέον τώρα να δούμε, αν οι Χριστοφοράκος και Μαυρίδης - στα πλαίσια της αμαρτωλής σύμβασης 8002 μεταξύ ΟΤΕ και «Ζήμενς» - θα αποκαλύψουν πώς πήγαινε το «μαύρο χρήμα» στα κόμματα και τους πολιτικούς.

Ο Ρ. Σίκατσεκ κατέθεσε στις 8 Οκτώβρη 2008 στο Μόναχο, ως μάρτυρας, στον 4ο ειδικό ανακριτή Ν. Ζαγοριανό και εισαγγελέα Π. Αθανασίου που διενεργούν την έρευνα για το σκάνδαλο της «Ζήμενς». Στην κατάθεσή του ο Ρ. Σίκατσεκ ευθέως κατονομάζει ως αποδέκτες των «μαύρων ταμείων» το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, αλλά δεν αναφέρεται σε πολιτικούς, καθώς διευκρινίζει ότι τα ποσά αυτός τα παρέδιδε στους Μ. Χριστοφοράκο και Π. Μαυρίδη και δεν γνωρίζει ποιοι πολιτικοί ήταν αποδέκτες, ενώ κάνει λόγο και για φιλοξενίες που παρείχε η «Ζήμενς» σε υπουργούς.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος της «Ζήμενς» λέει χαρακτηριστικά στην κατάθεσή του: «Ρώτησα τον κ. Χριστοφοράκο, σε τι χρησιμεύουν τα χρήματα που εμβάζονται στην εταιρεία "Plasid Blue". Ο κ. Χριστοφοράκος μου ανέφερε ότι χρησιμεύουν στην καλλιέργεια σχέσεων με τα πολιτικά κόμματα, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, τα δύο μεγάλα κόμματα».

Οταν ο μάρτυρας ρωτήθηκε να απαντήσει για ονόματα υπουργών που ήταν αποδέκτες μιζών απάντησε: «Θα σας έλεγα πράγματι τα ονόματα, αν τα γνώριζα. Ο κ. Χριστοφοράκος, όμως, δεν ανέφερε ποτέ τίποτα, εκτός ότι τα χρήματα χρησιμεύουν για την καλλιέργεια σχέσεων με τα πολιτικά κόμματα. Ο κ. Μαυρίδης και ο κ. Χριστοφοράκος συμπεριφέρονταν πολύ συνωμοτικά. Εγώ προσωπικά πίστευα ότι ο κ. Χριστοφοράκος αναλαμβάνει τα κόμματα και ο κ. Μαυρίδης τους υπαλλήλους του ΟΤΕ».

Επίσης, σε ερώτηση για φιλοξενίες υπουργών από τη «Ζήμενς» απάντησε: «Ναι, μπορεί κάποιοι υπουργοί να ήταν φιλοξενούμενοι της "Ζήμενς", να αναλάμβανε εν μέρει και τα έξοδα διαμονής τους. Δεν γνωρίζω, όμως, ονόματα υπουργών».

Παράλληλα, στην κατάθεσή του ο Ρ. Σίκατσεκ αναλύει πώς λειτουργούσε το σύστημα των μιζών:

  • Ο τομέας ICN της μητρικής SIEMENS είχε ειδικό λογαριασμό στο Σάλτσμπουργκ απ' όπου γίνονταν τα εμβάσματα. Από το λογαριασμό αυτό διοχετεύονταν χρήματα και στην Ελλάδα. «Εξ ακοής γνωρίζω, αναφέρει ο μάρτυας, ότι στο Σάλτσμπουργκ παραδίδονταν χρήματα μετρητά σε Ελληνες».
  • Αργότερα καταργήθηκε ο λογαριασμός του Σάλτσμπουργκ και η SIEMENS χρησιμοποιούσε «καταπιστευτικούς διαχειριστές», οι οποίοι εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια για να συγκεντρώνονται χρήματα, τα οποία «αφορούσαν δωροδοκίες και αγορά πληροφοριών», μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η Ελλάδα.
  • Για τις μίζες στην Ελλάδα έκανε εμβάσματα στους Χριστοφοράκο, Μαυρίδη, Ψαρρό και Γκεμπάουερ. Ειδικότερα, στον Μαυρίδη στο χρονικό διάστημα 2000-2004 έδωσε μετρητά τέσσερις έως πέντε φορές. Μάλιστα, μια φορά παρέδωσε σε μια βαλίτσα 2 εκατ. ευρώ. Επίσης, ανέφερε ότι στους Χριστοφοράκο και Μαυρίδη την ίδια περίοδο παρέδωσε 10-15 εκατ. ευρώ.
  • Για το λεγόμενο σύστημα ασφαλείας στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων «C4i» δόθηκαν για μίζες 1,5 εκατ. ευρώ.
  • Αναφέρθηκε και στους πυραύλους «Πάτριοτ», για τους οποίους παρέδωσε 10 εκατ. ευρώ. Επίσης, μίλησε για τις υπεράκτιες εταιρείες, «σκοπός των οποίων ήταν η δημιουργία μαύρων ταμείων».
  • Ο μάρτυρας εμπλέκει και το όνομα του Σ. Κόκκαλη, όπου υπονοεί και την πιθανότητα δημιουργίας καρτέλ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ηταν μεν επίσημα ανταγωνιστής της "Ζήμενς" στην Ελλάδα, είχα, όμως, την εντύπωση, ότι εδώ είχαν συμφωνηθεί πολλά, αφού, όπως στην περίπτωση καρτέλ, η αγορά τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα ήταν μοιρασμένη μεταξύ "Ζήμενς" και του κ. Κόκκαλη».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ