Παρασκευή 17 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ – ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Συνέχεια στην αντιπαράθεση

Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, Tραϊάν Mπασέσκου, δήλωσε πως η χώρα του δε θα μείνει απαθής στην προσπάθεια να υψωθεί ένα «σιδηρούν παραπέτασμα» στα ανατολικά σύνορα της χώρας και τοποθετήθηκε υπέρ της παραχώρησης ρουμανικής υπηκοότητας σε ένα εκατομμύριο Μολδαβούς πολίτες.

«Πρότεινα στην κυβέρνηση άμεσα να αλλάξει το νόμο για την υπηκοότητα, ώστε να μπορέσουμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία απόκτησης υπηκοότητας όλων των Ρουμάνων και των οικογενειών τους, που τη στερήθηκαν παράνομα», δήλωσε, στην εφημερίδα «The Financial Times», ο Ρουμάνος Πρόεδρος.

Για να γίνει κατανοητή αυτή η δήλωση, να αναφέρουμε πως οι αρχές της Ρουμανίας δεν αναγνωρίζουν την ύπαρξη Μολδαβικού έθνους, στηριζόμενες στο γεγονός ότι και στις δύο χώρες μιλιέται η ίδια γλώσσα. «Δεν μπορούμε να είμαστε ήρεμοι, όταν οι Ρουμάνοι που ζουν στην άλλη πλευρά του Προυτ είναι απομονωμένοι από την υπόλοιπη Ευρώπη», δήλωσε ο Μπασέσκου.

Να σημειωθεί πως διάφορες δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι μέσα στα τελευταία χρόνια πάνω από 800.000 Mολδαβοί (το ένα τρίτο του ενεργού οικονομικά πληθυσμού) έχουν κάνει αίτηση για να πάρουν ρουμανικά διαβατήρια.

Σύμφωνα με την παραπάνω εφημερίδα, η κυβέρνηση της Μολδαβίας εξετάζει το ενδεχόμενο να απαντήσει στη νέα πρόκληση του Προέδρου της Ρουμανίας, απαγορεύοντας το καθεστώς της διπλής υπηκοότητας.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ